Now Reading
Norman Manea: Le Nouveau Commandeur

Norman Manea: Le Nouveau Commandeur

Revista Psychologies

Norman Manea, scriitor


In cadrul unei ceremonii oficiale gazduite de Serviciile Culturale ale Ambasadei Frantei la New York in 12 aprilie 2010, Norman Manea a primit prestigioasa distinctie franceza Ordre des Arts et des Lettres cu titlul de Commandeur. Distinctia i-a fost inminata de catre doamna Karen Rispal, Consilier Cultural al Ambasadei Frantei la New York. Norman Manea va fi prezent la Tirgul de carte Gaudeamus 2010, la invitatia Ambasadei Frantei in Romania si a Editurii Polirom.

L’Ordre des Arts et des Lettres a fost creat in 1957 de catre Ministrul francez al Culturii, cu scopul de a recompensa persoanele care s-au distins prin creativitatea si prin contributia la promovarea artelor si literelor. Ordinul include trei ranguri: Cavaler (Chevalier), Ofiter (Officier) si cea mai inalta onoare, Comandor (Commandeur).

Norman Manea a parasit Romania in 1986 si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii unde a devenit scriitor in rezidenta si profesor la mai multe universitati americane, inclusiv la Bard College din statul New York.
Desi traieste la New York, continua sa scrie numai in limba romana. Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a 22 de volume de fictiune si eseuri.
Scriitorului i s-au decernat in 1992 Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur („Nobelul American”).
In 1993, Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de Literary Lion al bibliotecii.
In 2002, lui Norman Manea i s-a atribuit Premiul International de Literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006 premiul Médicis étranger.
Tot in 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural in grad de comandor de catre presedintele Romaniei, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin si in juriul international al premiului Nonino.
In 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti si Babes-Bolyai din Cluj iar in 2009 Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (Franta).

Editura Polirom a initiat in 2008

seria de autor Norman Manea

in care au aparut:

Norman Manea, Intoarcerea huliganului, Editura Polirom
Intoarcerea huliganului
Norman Manea, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, Editura Polirom
Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici
Norman Manea, Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow, Editura Polirom
Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow – Un proiect Words&Images
Norman Manea, Vorbind pietrei, Editura Polirom
Vorbind pietrei
Norman Manea, Vizuina, Editura Polirom
Vizuina

Heinrich Boll, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, care a promovat prima traducere si aparitie semnata de Norman Manea in Europa de Vest, scria in 1993 : „Nu am nici o indoiala ca Norman Manea este unul dintre autorii care merita pe deplin sa fie cunoscuti in intreaga lume.”
Orhan Pamuk, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura: „Prin talentul si creativitatea sa, [Norman Manea] este unul dintre Marii Romani.”

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top