Now Reading
Concert aniversar dedicat dirijorului Yuri Botnari

Concert aniversar dedicat dirijorului Yuri Botnari

Revista Psychologies

Vino la concertul sustinut de Orchestra de Camera Radio sub bagheta dirijorului Yuri Botnari si cu participarea pianistului Sergey Kuznetsov, miercuri, 23 martie (19.00). Afla mai multe detalii aici.

 

Luni, 21 martie (18.00), Orchestra de Camera Radio se va afla pentru prima oara in istoria ansamblului in turneu la Chisinau pentru a prezenta la Sala cu Orga un eveniment de gala: concertul dedicat aniversarii de 65 de ani impliniti de Yuri Botnari, dirijor principal si director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona si dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.

La pupitrul dirijoral se va afla chiar Yuri Botnari, care va propune publicului un program pe masura evenimentului: celebrul Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra supranumit Imperialul si Simfonia a II-a de Beethoven, alaturi de o partitura ce poarta semnatura compozitorului contemporan Vladimir Beleaev: Ascensius.

Organizat de Fundatia Royal Music Society in colaborare cu Radio Romania, evenimentul il va aduce in fata publicului si pe pianistul de talie internationala Sergey Kuznetsov, laureat al unor competitii prestigioase: China International Piano Competition (Beijing, 2004), Hilton Head International Piano Competition (SUA, 2003), Caltanissetta International Competition (Italia, 1999), International Piano Competition – Houston (SUA, 2005).

Publicul roman va avea sansa de a se bucura de acest eveniment aniversar si la Bucuresti! Programul de la Chisinau va fi reluat la Sala Radio, in concertul sustinut de Orchestra de Camera Radio miercuri, 23 martie (19.00), sub bagheta dirijorului Yuri Botnari si cu participarea pianistului Sergey Kuznetsov.

Nascut la Chisinau, Yuri Botnari si-a inceput formarea muzicala studiind vioara, avand talent componistic a colaborat cu diverse orchestre, iar in anul 1982 a primit un premiu pentru compozitie si astfel a fost invitat in calitate de dirijor si orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt-Petersburg.

A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt-Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfectionat cu profesorul Yuri Simonov, la Conservatorul de Stat din Moscova, formarea sa artistica fiind desavarsita si de colaborarea cu Gennady Rozhdestvensky, al carui asistent a fost.

Dirijorul desfasoara o intensa activitate artistica, dirijand numeroase orchestre simfonice din Rusia si Europa. Activitatea sa recenta include concerte in Spania, Germania, Rusia, Corea, China etc. Yuri Botnari este cel caruia se datoreaza restaurarea cunoscutei Russian Music Society, fiind ales vice-presedinte al acesteia.

Este fondator si din anul 1995 dirijor principal al Moscow Great Hall Symphony a Conservatorului de Stat din Moscova. In prezent desfasoara o bogata activitate artistica si alaturi de Orchestra Filarmonicii din Moscova si de Orchestra Filarmonicii din Barcelona.

Dintre distinctiile obtinute de-a lungul timpului amintim Gold Medal for Symphony Conducting, fiind numit totodata O minte stralucita a secolului al 21-lea (2005).

Pianistul Sergey Kuznetsov a studiat la Conservatorul de Stat din Moscova. Si-a perfectionat apoi studiile la Universitatea de Muzica din Viena si in Statele Unite, obtinand titlul de doctor la University of Southern California din Los Angeles.

Activitatea sa artistica l-a purtat in intreaga lume: a cantat alaturi de Beijing Symphony sau Taipei Symphony, dar si impreuna cu Orchestra Conservatorului din Moscova, Almaty Philharmonic, Shenzhen Symphony s.a. Sergey Kuznetsov acorda o atentie deosebita educatiei tinerilor prin muzica: a sustinut in Texas o serie de prelegeri pentru copiii proveniti din familii modeste, care nu au acces la muzica clasica.

Numeroase premii internationale i-au adus recunoasterea in intreaga lume: in 1999 a primit premiul I la A.M.A. Calabria International Competition (Italia), in 2000 a devenit laureat al concursului Alicia de Larrocha din Andorra, in 2003 a fost distins cu premiul II la Concursul Geza Anda din Zurich, unde a interpretat in finala Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra de Prokofiev, acompaniat de prestigiosul ansamblu Zurich Tonhalle Orchestra.

Acest eveniment i-a adus si premiul publicului si, ca urmare a reusitei sale, a fost invitat sa evolueze in cadrul Festivalului de la Lucerna (Elvetia). Sergey Kuznetsov a fost apreciat in ultimii ani in concertele si recitalurile sustinute in Rusia, Spania, Marea Britanie, Franta, Italia, Portugalia, Elvetia, Germania, Austria, Cehia, Turcia s.a.

 

Concertul de la Bucuresti poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele pentru Sala Radio sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.  Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top