CItesti acum
Eu si tu (Io e Te), filmul nesperat din cariera maestrului Bertolucci

Eu si tu (Io e Te), filmul nesperat din cariera maestrului Bertolucci

Revista Psychologies

Din 6 septembrie, cel mai recent film al lui Bernardo Bertolucci se lanseaza pe marile ecrane, cu o poveste realizata intr-un moment in care maestrul italian nu mai spera sa revina in cinematografie.

Dupa o cariera intensa si apreciata de aproape o jumatate de secol, el nu a mai regizat niciun film din 2003, de la Visatorii(The dreamers), si niciun film in Italia de 30 de ani – Eu si Tu (Io e Te) insemna revenirea lui in industrie, dar si acasa.

Conditia medicala precara cu care s-a confruntat in ultima perioada l-a facut sa spere la altceva, la o alta activitate care sa-l pasioneze, fara sa stie exact care va fi aceasta. Intr-o zi fericita, insa, Niccolò Ammaniti i-a prezentat romanul lui, proapat iesit din tipar. Asa s-a nascut Eu si Tu (Io e Te).

Povestea actuala si sensibila despre adolescente fragile si inocente furate l-au facut sa spuna: „Da!” Cadrul relativ restrans in care are loc actiunea, tendinta marturisita a lui Bertolucci de a transforma, rabdator si neasteptat, claustrofobia in claustrofilie, i-au daruit contextul potrivit pentru a scrie si rescrie scenariul timp de mai multe luni si pentru a-l regiza imobilizat intr-un scaun cu rotile.

Castingul a fost, se pare, un proces anevoios. Maestrul a ales in rolurile personajelor principale doi actori aflati la primul rol major in cinematografie: Jacopo Olmo Antinori si Tea Falco.

Lorenzo, adolescentul care se ascunde pentru o saptamana in subsolul cladirii unde locuieste ca sa scape de o excursie cu clasa, este interpretat de Jacopo Olmo Antinori, cel numit „Olmo” datorita personajului lui Gerard Depardieu din 1900.

Fiul actritei Francesca De Martini, el a fost inscris la casting, pe ascuns, de mama lui. Pana la Eu si Tu (Io e Te), a jucat in mai multe piese de teatru si seriale, dar fara sa ia meseria de actor prea in serios – chiar si acum, el considera experienta „unica si irepetabila”.

Sora vitrega a tanarului, cea care ii invadeaza spatiul incercand, totodata, sa scape de dependenta de heroina, este Tea Falco. Ea l-a indragit mereu pe Bertolucci, iar sansa de a juca intr-un film de-al lui parea un vis. In final, personajul Oliviei imprumuta tot felul de trasaturi din viata ei reala – pasiunea pentru fotografie, accentul catalan, nonconformismul, ba chiar si unele dintre replicile pe care i le-a dat regizorului in discutiile lor preliminare.

In rolul bunicii lui Lorenzo o regasim pe Veronica Lazar, actrita de origine romana, promotoare, prin fundatia Itaro Arte, a filmului italian in Romania si a filmului romanesc in Italia, o prezenta remarcata inca din anii ’70 in filmele lui Bertolucci, Michelangelo Antonioni, Dario Argento.

Citeste si

Rezultatul colaborarii cu acesti cativa artisti care l-au readus la viata pe marele regizor a fost deja apludat la Cannes, Dubai, Rotterdam, in Italia si la San Francisco. Eu si Tu (Io e Te) promite sa fie o experienta interesanta si pentru publicul din Romania.

 

Pentru mai multe detalii, accesati www.facebook.com/Eu.si.tu.film

 

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Vezi comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top