Now Reading
Septuaginta. De la iudaismul elenistic la crestinismul vechi

Septuaginta. De la iudaismul elenistic la crestinismul vechi

Revista Psychologies
Autor: Marguerite Harl, Gilles Dorival, Olivier Munich
Editura: Herald

Septuaginta este prima versiune a Bibliei Ebraice, facuta in limba greaca, incepand cu secolul al III lea inaintea erei noastre, la Alexandria. Ea a devenit apoi ceea ce crestinii au numit „Vechiul Testament”.

Lucrarea de fata se prezinta in trei parti ce corespund celor trei cai principale de abordare a studiilor legate de Septuaginta: istoria sa (originile sale, constituirea sa, viata sa in sanul iudaismului); studiul textului sau (starile textuale relevate de diversitatea manuscriselor sale, a limbii sale, a divergentelor sale in raport cu ebraica „masoretica”); exegeza si teologia fundamentate pe textul sau (ceea ce gasim in Noul Testament si la Parintii greci).

Un fir rosu trece prin toate cele noua capitole ale cartii: este chiar viata Septuagintei, de la nastere pana la maturitate, la fecundarea sa, apoi la posteritatea sa, la prezenta continua in mainile pioase ale ortodocsilor orientali, in timp ce in alte locuri disparea, reinviind acum ca un obiect autonom, de care istoricii iudaismului si ai crestinismului vor tine cont mai mult.

Intentia noastra este nu numai de a face ca Septuaginta sa intre cu drepturi depline in cultura biblica, ci, intr un mod mai general, de a starni curiozitatea celor interesati de textele de valoare universala. Opera de importanta capitala atat pentru istoria iudaismului elenistic, cat si pentru originile crestinismului, aceasta Biblie Greaca… a fost prezenta in crestinism pe parcursul mai multor secole si a ramas astfel in lumea orientala de limba greaca; citita si comentata pana la finele lumii Bizantului, a fost creatoarea unei directii, adevarat monument de cultura si de religiozitate.

MARGUERITE HARL
Nume cu rezonanta in domeniul studiilor de limbi clasice, Marguerite Harl a absolvit Sorbona cu o teza asupra operei lui Origen, devenind la randul sau unul dintre cei mai respectati profesori ai respectivei institutii. Catedra de limba greaca pe care a ocupat-o in cadrul universitatii i-a permis studiul aprofundat al patristicii grecesti, al carui rezultat a fost colectia ˝Biblia din Alexandria˝, initiata in 1986 si continand scrieri de o deosebita importanta pentru cercetarea literaturii biblice. Marguerite Harl a condus grupul de studii asupra rolului jucat de Septuaginta in istoria iudaismului si a crestinismului.

GILLES DORIVAL
Gilles Dorival este profesor de limba si literatura greaca la universitatea din Provence. Director al grupului de cercetare asupra textelor si documentelor antice si medievale din bazinul Mediteranei, este cercetator de renume al traditiilor biblice, atat al celor iudaice cat si al celor crestine. Impreuna cu Marguerite Harl a coordonat aparitia volumelor din colectia ˝Biblia din Alexandria˝, dintre acestea fiind coordonatorul volumelor ˝Numerii˝ si ˝Psalmii˝. Cercetarile sale iau in discutie variatele traduceri antice ale Bibliei, dar si comentariile la textele biblice care ne-au parvenit din antichitate.

OLIVIER MUNNICH
Profesor de limba greaca la universitatea Sorbona, Olivier Munnich este unul dintre cei mai activi cercetatori ai Septuagintei, cu contributii importante in lucrari de exegeza a Bibliei. Munnich este initiatorul Centrului de Studii asupra Septuagintei deschis in 1997 la universitatea din Lyon, dar si autor al unei serii de articole si lucrari de anvergura asupra traducerilor grecesti ale Vechiului Testament.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top