Now Reading
24 de ore pentru a schimba perspectiva

24 de ore pentru a schimba perspectiva

Revista Psychologies

dosar optimismulora 16: O intalnire importanta

Vine seara si simti ca te cuprinde melancolia.

Nu incerca sa o alungi, intra mai degraba in jocul lui „ca si cum”. Ca si cum ai fi fericita, multumita de viata ta. Inspira-te de la cineva care, in viziunea ta, incarneaza optimismul. Pune-te in pielea acestei persoane cel putin cinci minute. Suras larg, ochi larg deschisi. Relaxeaza-ti gatul si umerii… Fredoneaza un refren care iti place. Episodul de melancolie poate lasa loc unei senzatii de optimism care te va insoti in timpul intalnirii profesionale. Subconstientul nostru este in masura sa influenteze starea fizica si psihica.

Sofrologia

1960. Alfonso Caycedo, neuropsihiatru, pune la punct sofrologia. Tehnica este urmatoarea: intr-o stare de semiveghe, intre somn si starea perfect constienta, invatam sa formulam mesaje pozitive pe care le vom utiliza in viata cotidiana. Este o tehnica ce utilizeaza puterea dinamica a subconstientului.

ora 18: In trafic, spre casa

Esti enervata. Masina nu inainteaza deloc.

„O sa dureze trei ore! Copiii sunt singuri acasa! Cina nu e gata!” Incepi sa fierbi pe dinauntru si iti simti inima batand puternic. Este o reactie tipica de pesimism, fondata pe ideea ca raul se intampla mereu. Poti controla acest sentiment facand mai intai efortul de a te gandi la cel mai bun deznodamant: „drumul se va degaja repede si voi ajunge la timp”. Gandeste-te apoi, intre gandul pozitiv si cel negativ, la ce
s-ar putea produce in mod concret: „o sa ajung un pic mai tarziu dar copiii ma asteapta linistiti… pregatesc o cina rapida”. Acest mod de a privi viata este mai realist.

Psihologia pozitiva

1966. Martin Seligman, psiholog comportamentist american, pune bazele psihologiei pozitive, fondata pe capacitatea noastra naturala de a ne imbunatati viata. Seligman vorbeste si despre „deprinderea neajutorarii“ ce poate fi combatuta prin psihologia pozitiva.

ora 21: Acasa, pe canapea

Te indoiesti de tine insati.

Iti reprosezi ca nu ai facut nimic in ziua respectiva. Dar daca ai face mai curand inventarul a ceea ce ai facut deja pana atunci? Gandindu-te la drumul parcurs noteaza evenimentele fericite, momentele in care te-ai autodepasit, in care ai fost mandra de tine. Inscrie in minte competentele pe care le-ai castigat. Pentru specialistii in psihologie pozitiva care au studiat puterea sentimentului de multumire, aprecierea a ceea ce suntem permite focalizarea gandirii asupra partii pline a paharului nu asupra celei goale. Recunoscand ceea ce ai dus la indeplinire, te dinamizezi pentru viitor.

Dezvoltarea personala

1980. Zeci de metode de dezvoltare personala pentru imbunatatirea sanatatii incep sa vada lumina zilei. Toate predica optimismul si principiile gandirii pozitive. Are loc incepand cu anii ‘80 o adevarata explozie a curentelor de gandire si tehnicilor descrise in literatura self-help.

de Erik Pigani & Pascale Senk
traducere si adaptare Iuliana Alexa.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top