Now Reading
8 semne ca este timpul sa renunti

8 semne ca este timpul sa renunti

Revista Psychologies

Ce bine ar fi daca ar exista o formula magica prin care sa stim exact cand este timpul sa renuntam la ceva, fie ca este vorba despre un job, o relatie sau vise. Din pacate, o astfel de solutie nu exista, iar singura persoana care raspunde la aceasta intrebare esti chiar tu.

Poti insa aprecia singur/a daca a venit momentul potrivit luand in considerare doua aspecte. Primul, tine cont ca mintea ta este cel mai mare obstacol – din pacate noi oamenii suntem construiti in asa fel incat ne este greu sa renuntam. Iar al doilea felul in care gandesti poate functiona pe modelul superglue si te tine lipit.

 

Tendintele care te tin pe loc si ce ai de facut

Te concentrezi pe timpul si energia pe care deja le-ai investit. Bineinteles, nu este o gandire rationala din moment ce relatia nu te mai face fericit/a, sau jobul nu iti aduce nicio satisfactie. Practic, nu ai cum sa transformi in beneficiu nici timpul nici energia deja pierdute, si nici cum sa le recuperezi. Din pacate, o astfel de perspectiva te tine blocat/a in trecut si nu te ajuta sa iti proiectezi un alt viitor.

Ramai focusat/a pe indiciile pozitive. Sa fii excesiv de optimist/a si sa refuzi o pierdere inseamna sa iti tot redozezi eforturile si sa obtii un fel de superglue pentru profesionisti. Pe scurt, culmea este ca ne straduim mult mai tare sa persistam intr-o situatie atunci cand apar recompense sporadice. Cum are iubitul/iubita o reactie asa cum ti-ai dori, sau seful uita sa fie magar pe moment, cum esti deja dispus/a sa investesti in continuare si nu mai vezi usa pe care o cautai. Si uite asa persisti in speranta ca va fi bine si iti spui ca nu e timpul sa pleci.

Eforturile nu pot fi zadarnice. Interesant este ca atunci cand vedem ca orice am face nu reusim in ceea ce ne-am propus, fie ca vorbim de o relatie sau un loc de munca, scopul poate deveni mult mai atragator. Ne este greu sa acceptam ca eforturile pot fi inutile si ca resort ne propunem sa incercam in continuare, in speranta ca se vor cumula, iar reusita nu va intarzia sa apara. Asta inseamna sa ramai pe loc amagindu-te.

Teama de a nu gresi. Unii dintre noi se descurca mai bine cand este vorba sa renunte la ceva, iar altii nu se pricep deloc. Cei care sunt motivati de provocari le cauta fara a sta prea mult pe ganduri, motiv pentru care le este mai usor sa o ia de la capat sau sa mearga inainte. Pe de alta parte sunt cei care admira peisajul si nu vad decat o serie de greseli pe care trebuie sa le evite. Nu le e confortabil sa isi asume riscuri si sunt calauziti de teama de esec. Daca pe primii ii motiveaza abordarea scopurilor, pe ceilalti evitarea lor. Cele doua au tendinta sa alterneze la aceeasi persoana, prin urmare incearca sa te evaluezi corect de ce parte a baricadei te afli.

 

Ce ai de facut pentru a iesi din impas

Controleaza-ti emotiile. Cel mai trist scenariu este acela in care ramai peste masura blocat/a intr-un loc din care vrei sa pleci si lasi tensiunile sa se acumuleze. Nu vei reusi sa faci asta mult timp, iar sansele sunt ca ele sa izbuncneasca, iar tu sa iei decizia de a pleca in cel mai dramatic mod posibil. Evident, iei dupa tine si un bagaj de frustrari, necomunicate, nediscutate si nedecantate. Motiv pentru care te poti astfel indrepta direct catre un nou esec: fie ajungi la un interviu in care incepi sa vorbesti urat despre fostul loc de munca sau, intr-un date in care nu-ti mai tace gura criticandu-ti ex-ul/ex-a. Ori, chiar nu e cazul sa se ajunga aici!

Motiveaza-te singur/a. Gandeste-te ca o renuntare nu inseamna sfarsitul unui drum cat inseamna inceputul altuia. Pentru a-ti fi mai usor, orienteaza-te catre un nou scop in timp ce te pregatesti sa renunti la cel prezent. Este o strategie in plus pentru a nu tranti pur si simplu usa in urma ta, fara sa stii in ce directie te indrepti.

Planifica si foloseste o gandire tip „daca/atunci“. Daca vrei sa analizezi pe indelete, poti sa iti propui nu doar un scop nou ci si sa anticipezi eventualele neajunsuri care pot intr-adevar sa apara. Daca vrei, poti sa scrii ceea ce iti planifici, vei avea astfel o imagine mult mai clara. Gandeste-te la scenariile posibile si incearca sa fii realist/a pentru a evita tendinta de supraevaluare sau un optimism excesiv.

Pregateste-te pentru stresul tranzitiei. Evident schimbarile nu se produc cu usurinta si multi au tendinta sa creada ca o rutina, chiar si nesatisfacatoare, este mai simplu de acceptat decat sa faca fata imprevizibilului. De aceea, este bine sa te cunosti suficient cat sa stii la ce sa te astepti de la tine in momentul schimbarii. Daca vei produce o schimbare intr-o zona in care te definesti – de exemplu cariera – se poate ca tranzitia sa fie una mai stresanta decat pentru o persoana care se raporteaza mult mai usor la familie, prieteni sau hobbyuri si nu a investit in realizarea profesionala cu prea mult patos.

 

Foto: Woman making stop gesture

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top