Now Reading
Antreneaza-te impotriva stresului

Antreneaza-te impotriva stresului

Revista Psychologies

job, cariera, familie, stres


Poti invata sa-ti fortezi propriile limite?
Gandeste-te la practicantii sporturilor extreme: capacitatea lor de a face sporturi periculoase nu a aparut dintr-o data. S-au antrenat, zi de zi, transformand teama in exaltare, dezvoltand strategii interioare pentru a merge de fiecare data inca un pas mai departe, inca o treapta mai sus… Asemenea unui sportiv, fiecare om poarta in el astfel de resurse. E important sa stii ca ele exista si ca le poti antrena. In fond, dupa cum spunea scriitorul Charles Bukovski, „suntem pe lume ca sa radem de obstacole“. Cu atat mai mult de stres.

Cat esti de stresat?

Oameni diferiti reactioneaza diferit in aceeasi situatie. Pentru a invata sa iti controlezi stresul, primul lucru care trebuie facut este sa te cunosti. Conform psihologiei auto­con­tro­lu­lui, oamenii sunt impartiti in doua grupe mari: „internalistii“, care cred ca tot ceea ce li se intampla nu depinde decat de ei, de atitudinea lor in fata vietii. Deviza lor este „daca vrei, poti“. Ei sunt mai putin vulnerabili in fata stresului, caci ei au antrenamentul mental de a dezvolta comportamente de adaptare la problemele de care se lovesc.

„Ex­ter­na­listii“, din contra, isi imagineaza ca tot ceea ce li se intampla este din cauza destinului, a altora, a norocului sau a ghinionului. Fraza lor cheie este „niciodata nu esti sigur de nimic“. Ei sunt, prin urmare, foarte sensibili la stres. Fiecare om oscileaza intre cele doua tendinte, in functie de etapele vietii sale. Interesant la aceasta clasificare este ca ea aduce in prim plan ideea de „stres perceput“: nu evenimentul sau situatia conteaza, ci valoarea pe care noi o acordam acestora.

Cum sa faci fata cotidianului

Capacitatea de rezistenta la agresiunile mediului, psihologice sau nu, tine in primul rand de sanatate. Alege indeosebi alimente „protectoare“ (fibre, uleiuri vegetale, peste). Exclude alcoolul, cafeaua, tutunul si alti excitanti. Fa exercitii fizice regulat. Pentru a ne mentine in forma: de trei ori cate 20 de minute de gimnastica pe zi, fara a forta, sunt de ajuns. Evita liftul si scarile rulante si incepe sa urci pe scari. O activitate extraprofesionala care ne pasioneaza creeaza o stare emotionala pozitiva, care combate stresul.

Cu alte cuvinte, ai nevoie de un hobby. La fel de important e sa-ti oferi un mic cadou, sa mergi la cinema… Toate acestea indeparteaza tracasarile vietii profesionale. Religia si practicile spirituale au o influenta pozitiva asupra sanatatii noastre mentale si fizice. Credinta (oricare ar fi religia) da un sens vietii, practicarea acesteia elibereaza spiritul.

Doua tipuri de stres

  • Psihologii au identificat doua tipuri principale de stres: Eustres (stres motivant, din grecescul Eu– bun, armonios) si Distres (stres demobilizant, „rau”).
  • Conform Institutului American al Stresului (AIS), stresul negativ se afla la originea a 75-90% dintre cazurile care au nevoie de consul­tatii medicale si la originea a 80% dintre accidentele de munca. Stresul este unul dintre cele mai studiate fenomene in domeniul sanatatii.
  • Toti medicii stiu ca emotiile joaca un rol determinant in procesul imbolnavirii si al sanatatii. Fiecare factor de stres (important sau repe­tat) ne slabeste mai mult sau mai putin rapid sistemul imunitar. Iar de aici apar probleme digestive, astm, insomnii, boli de piele, depresii… Aceste boli pot aparea du­pa saptamani, luni sau chiar ani in­tregi de stres. Ani de cercetari si de experimente au demonstrat con­vingator ca tehnicile de gestionare a stresului permit diminuarea sau chiar eliminarea stresului.
  • Psihologul Paul Morosanu explica „O buna gestiune a stresului poate fi obtinuta prin explorare interioara, prin descoperirea si acceptarea atat a limitelor, cat si a resurselor proprii si prin raportarea justa la acestea, prin stabilirea de prioritati in viata. Resursele sa fie investite pe masura obiectivelor propuse. Exista tehnici traditionale si tehnici moderne, asociate psihoterapiei si dezvoltarii personale“.

O experienta
Claudiu, 34 ani, profesor

„Am descoperit stresul in primul an de facultate. Nu stiam Bucurestiul, nu cunosteam pe nimeni acolo si trebuia sa-mi caut o camera de in­chiriat, sa-mi car o groaza de bagaje de acasa. Am trecut apoi de multe ori prin cautari de gazda, dar numai prima m-a torturat in halul acela.

In prima sesiune am invatat de fapt sa imi controlez stresul. Fiindca por­ni­sem in «descoperirea» Bucu­res­tiului, am uitat pur si simplu de fa­cul­tate. Cand am ajuns in sesiune, nu aveam nimic citit, cursurile imi lip­seau. Am fost ingrozitor de stresat si mi-am dat seama ca, daca nu reusesc sa ma stapanesc, nu o sa fac mai nimic. Am reusit sa trec cu bine de examenele scrise si de cele orale, vreo 12 cu to­tul. Brusc, stiam sa-mi controlez tim­pul, sa renunt la tentatiile orasu­lui si sa-mi organizez perfect timpul, ceea ce nu mi se intamplase inainte. Ex­perienta de atunci mi-a folosit si dupa facultate.”

Adaptare de Catalin D. Constantin
Foto: GULIVER/Photographer’s Choice

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top