Now Reading
Cateva moduri de a te detesta

Cateva moduri de a te detesta

Revista Psychologies

complexe, stima de sine

Cei supusi si complexati

Femeile care si-au cucerit independenta reactioneaza, uneori, violent la ideea unei relatii.

Vedem din ce in ce mai multe tinere de 30 de ani, frumoase, active, pentru care simplul fapt de a fi iubite inseamna sa i te supui celuilalt. O frica ce este dublata adesea de complexul abandonului: „Mai bi­ne raman singura decat sa fiu parasita!“. Drept urmare, in spatele unei atitudini rebele, ele isi as­teap­ta printul pe calul alb, barbatul de care nu se tem si care ra­mane, astfel, doar virtual. Un ideal inaccesibil. Intr-o societate individualista, care nu a terminat redefinirea rolurilor fiecaruia, com­ple­xatii pot simti teama si panica doar la gandul de a fi supusi vreunei autoritati.

„Sunt in defensiva de fiecare data cand seful imi vorbeste de munca mea. Este un act involuntar, nu suport ca cineva sa-mi spuna ce am de facut“, spune Adi, 42 de ani, jurnalist. Cei supusi si complexati sunt, in general, barbatii si femeile foarte susceptibili, cei ce reactioneaza fata de o autoritate pe care o considera tiranica.

Insa, punctul comun al acestor persoane complexate este mereu iubirea de sine… afectata. Semn al unei modificari a stimei de sine, complexul nu trebuie sa im­pie­dice o reflectare intensa. Si mai ales aceasta: idealurile pe care cauti cu disperare sa le atingi, nu sunt ele, oare, ireale?

Sexul si complexul

„Prea mic” sau complexul sexului apare ca un raspuns la o anumita criza masculina. Te poti intreba daca vizionarea in adolescenta a filmelor porno, deci, a organelor XXL, nu favorizeaza acest tip de complex. Nestiind prea bine ce inseamna ce inseamna „a fi barbat”, nelinistiti din cauza femeilor si a etaloanelor de barbatie, unii prefera, pur si simplu, sa se retraga si sa fie infantili. Reversul: iresponsabilitatea este, de fapt, un mod de a readopta o pozitie in plina forta. Caci, odata ce ti-ai luat rolul de copil, scapi de reprosuri. Este o alta forma, foarte subtila, a tiraniei.

Editare de Catalina Cristescu
Foto: Guliver/Getty Images

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top