Now Reading
Ce este (si nu este) depresia

Ce este (si nu este) depresia

Revista Psychologies

Depresia majora

In ansamblul ei, depresia este deja considerata cea mai frecvent intalnita afectiune psihoemotionala, ajungand sa fie echivalata, ca frecventa, cu o raceala. Factorii de stres cu care ne confruntam, sunt din ce in ce mai variati, mai intensi, mai multi odata, iar resursele noastre sunt aceleasi de cele mai multe ori.

Exista insa persoane mai predispuse sa ajunga la o forma cronica a depresiei, din cauza factorilor biologici (o persoana cu rude de gradul intai care sufera de depresie prezinta un risc de trei ori mai mare de a dezvolta aceasta afectiune) sau organici: dezechilibrul substantelor chimice de la nivelul creierului (fie indus de consumul de anumite substante, fie determinat de alti factori) sau dezechilibrul hormonal.

Persoanele care sufera de anumite afectiuni severe (cancerul este un asemenea exemplu), vor dezvolta probabil o depresie, asa cum cei care au suferit recent o interventie chirurgicala sau care sufera de o tulburare alimentara sunt mai predispusi.

Iata cum exista si aspecte asupra carora nu mai putem interveni singuri, fara un ajutor extern. Aici, ajutorul celor apropiati, desi mereu necesar, este minim si fara rezultate prea bune pe termen lung. Capacitatea individului de a lupta pentru sine este aproape nula, iar un tratament medicamentos este primul pas.

Desigur, pentru a ajunge acolo este important ajutorul celor din jur, care pot fi observatori ai starii celui afectat. Astfel, ar trebui sa devenim ingrijorati de starea cuiva apropiat noua atunci cand observam: tristete si anxietate constante, dezinteres fata de activitatile considerate odata placute, lipsa de ingrijire personala, incapacitatea desfasurarii activitatilor zilnice, insomnie sau hipersomnie, dureri de cap si tulburari digestive, stima de sine scazuta, idei suicidare.

Cand toate aceste stari se asociaza si persista, este timpul sa cereti ajutorul profesionistilor. Factorii care le pot determina, de multe ori sunt factori cu care poate toti ne confruntam la un moment dat. Nu trebuie sa fie o cauza iesita din comun, ci, uneori, asocierea unor situatii – pe un fond de resurse limitate sau predispozitie din partea unei persoane – poate duce la declansarea unui episod depresiv major.

„Eu, ca structura, sunt pesimista, stiu asta, dar am dus mereu problemele pe picioare, cum se spune. Anul trecut, s-au adunat intr-o singura luna mai multe probleme decat as fi putut sa indur. Am avut un episod depresiv sever. M-am despartit de iubit, am rupt relatiile cu cea mai buna prietena, care mi-a inselat increderea si m-a dezamagit, mi-am pierdut locul de munca in urma restructurarilor si am avut un accident de masina care mi-a lasat urme fizice. Sincer, doar le enumar si ma gandesc ca oricine ar fi facut o depresie. Mama a fost cea care a avut grija de mine si care, vazandu-mi starea, m-a dus la un psihiatru. Nu mai mancam, in schimb imi era greata mereu, aveam dureri de cap, nu dormeam, fumam in exces, plangeam si nu ieseam din casa. Am luat tratament medicamentos si in paralel am inceput psihoterapia. Mama a avut grija inclusiv de regimul meu alimentar si mi-a dat o gramada de vitamine. Nu mi-a fost usor, dar m-a ajutat faptul ca nu m-am simtit singura si ca am avut oameni care sa investeasca in mine timp si incredere. Cea mai crunta era disperarea ca nu mai pot si ca asta e tot”, este confesiunea Dorinei, 29 de ani, referent marketing.

 

Suntem diferiti

Ce trebuie sa intelegem, este ca oamenii reactioneaza diferit la aceiasi stimuli. Unii sunt mai putin afectati, pe cand altii nu reusesc sa se detaseze. Fondul psihic si emotional joaca un rol important, iar formarea lor depinde de educatie, mediul familial si social, traumele cu care se confrunta de-a lungul vietii si puterea interioara pe care o pot gasi sau nu.

Oamenii care sufera de depresie, nu sunt mai putin capabili, ci doar rezoneaza diferit la lumea inconjuratoare. Ei depind de sprijinul celor din jur si de mijloacele adecvate de ajutor
. Depresia cronica poate imbraca, la randul ei, mai multe forme, dar un diag-nostic corect si un comportament terapeutic adecvat pot fi date numai de un specialist. Cu siguranta insa, nu este o afectiune de ignorat.

De Iulia Barca

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top