Now Reading
Ce înseamnă să ai curaj

Ce înseamnă să ai curaj

Încă de mici citim sau ascultăm povești în care eroii și eroinele dau dovadă de mult curaj, înfruntă primejdii și, în final, obțin ceea ce vor. În viața însă, lucrurile nu arată tocmai de basm. Oare ce înseamnă să ai curaj?

Citește și:

Supracompensarea prin muncă: indicii şi cauze

Stresată? Anxioasă? Agitată? Iată cum îți regăsești starea de calm

Walt Disney spunea „Toate visele noastre se pot realiza dacă avem curajul să le urmăm”.

Așadar, ce este curajul? În dicționar apare ca „forța morală de a înfrunta fără ezitare primejdiile și dificultățile de orice fel”, „tărie de caracter”, „pasiune pentru a întreprinde ceva”.

În 2012 apărea desenul animat “Brave” tradus la noi cu “Neînfricata”. A fost primul desen animat în care personajul principal era de sex feminin și nu ramâne cu Făt Frumos la final de poveste. Acesta da curaj din partea producătorilor!

Într-o lume plină de povești care vând vise, să începi să arăți că și realitatea merită și că poate fi chiar schimbată este o dovadă de curaj.

Pe vremuri a fi curajos însemna să mergi la război, să te lupți pentru supraviețuirea ta și a familiei tale.

În zilele noastre curajul este mai mult mental. Fizic suntem mult mai în siguranță și rareori ne temem.

Avem însă mult mai multe frici și inamici invizibili decât aveau strămoșii noștri. Curajul nu mai este doar apanajul oamenilor despre care citim în cărți sau îi vedem la televizor. Curajul îl manifestăm fiecare dintre noi, în fiecare zi.

A fi curajos nu înseamnă să nu îți fie frică, ci a acționa în ciuda fricii prezente. Ca și în definiția cuvântului, frica/dificultățile/obstacolele nu dispar niciodată. Iar dacă aștepți momentul potrivit pentru a începe orice îți dorești, vei aștepta pentru totdeauna.

Psihoterapeutul Russ Harris construiește o imagine foarte clară: imaginează-ți că ești pe o barcă, pe mare.

Ceea ce îți dorești tu este să ajungi pe mal, însă de fiecare dată când te apropii, de sub punte apar tot felul de monștri care te sperie îngrozitor. Și tragi de cârmă, te întorci în larg și tânjești după ceea ce îți oferă țărmul. Acei monștri de sub punte sunt prezenți în fiecare dintre noi.

Dacă îi lași să te înfluențeze și să te abată de la ce îți dorești, momentul potrivit nu va apărea.

A avea curaj înseamnă să acționezi, chiar dacă simți frica. Să dansezi, să cânți, să înoți, să faci ceea ce îți dorești în ciuda stomacului care ți se face mic de tot numai când te gândești.

A avea curaj înseamnă să știi să spui ceea ce vrei și, totodată, ceea ce nu vrei. Înseamnă a-ți asuma să trăiești după principiile și valorile importante pentru tine, să pui în balanță, să cântarești și să exprimi ceea ce este adevărat pentru tine și de ce. A avea tărie de caracter și coloană vertebrală.

A avea curaj înseamnă să îți urmezi pasiunea. Una sau mai multe. Pentru a face acest lucru este nevoie să ieși din zona de confort și să îți asumi niște riscuri. Câștigul nu vine fără risc, așa că dacă îți dorești pasiune în viața ta, riscă.

A avea curaj înseamnă să învingi constant acea voce interioară care îți repetă ce greu este, câte obstacole vei întâlni, ce vor spune alții despre tine, ce se va întâmpla dacă nu reușești. Înseamnă să te ridici și să încerci din nou, dintr-un alt unghi, să ajungi unde ți-ai propus.

A avea curaj înseamnă să îți susții punctele de vedere, să îți spui părerea, să te faci auzit. Chiar dacă nu vei fi pe placul tuturor, asumă-ți și spune ce ai pe suflet.

Oricum nu toată lumea te place, așa că mare lucru nu ai de pierdut. Măcar cei care sunt de partea ta se vor apropia și mai mult, iar ceilalți dispar în ceață încet, încet.

A avea curaj înseamnă să faci față bolii, durerii, suferinței. E nevoie de rezistență și tărie pentru a depăși multe momente în care poate că viața îți este amenințată.

Curajul dă culoare vieții! Ne ajută să avem ce povesti nepoților pentru a le insufla spiritul de aventură, pentru a le spune că pot fi personajul poveștii lor, așa cum suntem și noi.

Drumul inițiatic poate avea multe obstacole de trecut pe parcurs, însă, la final de poveste, vei avea mulțumirea că ai avut curajul să mergi pe drumul pe care ți l-ai dorit.

 

De Irina Doiciu, psiholog, terapeut de cuplu, consilier în carieră, consultant schimbare comportamentală a adulților

www.improving.ro

[email protected]

Tel.: 0722.564.301

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top