Now Reading
Complic totul

Complic totul

Revista Psychologies

„Nimic nu e simplu“

Daniela, 49 de ani, farmacista

„N-am gasit niciodata nimic simplu in coti­dian. Cand eram mica, nu voiam sa ma joc pentru ca ma gandeam la ce dezordine ar crea acest fapt. Adolescenta fiind, pentru iesiri, chefuri, ma gandeam saptamani inainte la cum ar trebui sa ma imbrac sau cum va trebui sa-mi administrez treburile pentru a nu ramane in urma…

Adesea, sfarseam prin a renunta. In schimb, studiile au mers intotdeauna bine, mai ales stiintele! Apoi, la universitate, am intalnit un coleg, care invatase putina yoga. Gratie exercitiilor invatate de la el, am devenit capabila sa «respir» si sa relativizez. Stiu acum ca problema mea provine din educatia prea rigida pe care am primit-o: insufland unui copil o rigurozitate militara, sfarsim prin a face din el un soldat, care este foarte ordonat vazut din afara, dar total stresat de complicatiile pe care le genereaza acest fapt in el si in viata lui.”

Anca Boalca, psiholog clinician

Un cerc vicios

Anca Boalca, psiholog clinician – Centrul medical Med-As

„Complicatiile apar de cele mai multe ori din frica. Frica este un afect negativ, specific unei situatii noi, primejdioase, si apare in mod inconstient. In anxietate, frica apare ca o neliniste, ca o teama, fara ca motivul sa fie clar, precis, substratul putand sa fie altul. Anxietatea, in sine, se instaleaza fie in urma unor macrotraume sau microtraume repetitive, fie in urma unor modele de viata gresit invatate.Majoritatea persoanelor anxioase manifesta o neliniste, o agitatie fie in mod permanent, fie in anumite situatii, cand sunt prezenti factori declansatori.

Primul pas ca sa putem iesi din acest cerc vicios este sa acceptam ca avem o problema. Urmatorul pas este sa ne facem o scurta analiza a propriului comportament si sa simbolizam propria frica. Pasul trei se refera la control. Putem avea un control mai usor in momentul in care avem cat mai multe informatii despre situatia sau obiectul care ne creeaza o stare de anxietate. Pasul patru se refera la invatatea unei metode de relaxare si aplicarea acestei metode de relaxare cand este cazul. Ultimul pas este confruntarea progresiva.”

Ce este de facut?

–  Scapa de amanunte. Fiind ingrijorat sa stapanesti perfect fiecare situatie, iei in considerare toare detaliile si sfarsesti prin a te pierde in ele. Noteaza aceste mici lucruri care te preocupa, clasifica-le mai intai pe „categorii”, iar apoi pe „mari categorii”, pana cand vei mai avea doar cateva ansamble de date care iti vor permite sa atingi in mod eficient obiectivul final.

–  Relativizeaza. Sa-ti inviti prietenii la cina: dar cati? Pe care? Oare o sa se placa unii pe altii? Aceste temeri le putem inlatura in momentul in care le vedem dimensiunea irationala: invitatii nu se vor intelege… si apoi? Se vor certa? Vor pleca? Oare? Mergand astfel pana la capatul fiecarui rationament, vei sfarsi prin a-i descoperi lipsa de fond si, deci, prin a-l relativiza.

Editare de Iulia Barca
Foto: Andrei Gamart

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top