Now Reading
Cum sa constientizam si controlam un vis

Cum sa constientizam si controlam un vis

Cu totii avem momente in care putem constientiza un vis. Iar atunci cand il putem controla, avem un sentiment unic. Cum ar fi daca am deveni scenaristii propriilor vise?

 

Ce sunt visele lucide

Visele lucide sunt acelea in care noi suntem constienti ca dormim, si ca ceea ce ni se intampla nu are cum sa fie realitate intrucat, fie sfideaza legile fizicii, ale realului, a bunului simt, sau chiar incalca asteptarile noastre despre lume sau chiar sistemul nostru de valori!

Ceea ce este cu totul special, este acel moment in care, dupa ce constientizam ca ceea ce experimentam nu poate fi adevarat, putem sa controlam noi visele.

De multe ori dupa aceasta faza, putem sa alergam repede, sa zburam, sa facem lucruri care in mod normal, in sinea noastra, am vrut sa la incercam din totdeauna! Poate de ce nu, sa transformam un cosmar intr-un vis placut.

 

Cum se formeaza visele lucide

Oamenii de stiinta nu stiu exact care este procesul prin care un individ poate sa apeleze la aceasta forma de a visa, insa sunt siguri ca are legatura cu acea parte a creierului care se ocupa cu starea de constienta.

Atunci cand visam suntem intr-o faza a somnului destul de profunda, in care cortexul prefrontal preia comanda.

In acelasi timp regiunea din creier care se ocupa cu sistemul motor este in stand-by. Acest fapt cauzeaza imobilizarea noastra pe durata acestei faze profunde a somnului.

In momentul in care, cumva, ne dam seama ca suntem intr-un vis, aceasta regiune intra in actiune, insa fara a neglija ceea ce ii ordona cortexul prefrontal sa viseze, aparand astfel visele lucide!

 

Cum sa avem vise lucide

Putem incerca sa tinem un jurnal al viselor si sa depistam modelele de formare a acestora: unde ne aflam, cu cine, ce facem, cum arata mediul inconjurator, mirosuri din vis, absolut toate detaliile pe care ni le amintim.

Ar fi indicat sa avem un carnetel langa pat, astfel incat, imediat ce ne trezim sa notam toate acestea, intrucat, le vom uita in proportie de 90% imediat ce vom fi treji.

Atunci cand nu dormim, putem sa testam realitatea, adica sa punem mana pe ceea ce ne inconjoara, sa mirosim, sa ne uitam la ceas, etc., astfel incat sa ne invatam creierul sa depisteze daca suntem constienti.

Iar data viitoare cand vom dormim, creierul isi va aminti de testarea realitatii, si ne vom putea controla visele.

Daca se intampla sa te trezesti cand constientizezi ca dormi, invarteste-te in vis de cateva ori, uitandu-te la pamant. Aceasta tehnica a fost descoperita de Stephen LaBerge, psihiatru care studiaza visele lucide.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top