Now Reading
Cum sa recunosti si sa te porti cu personalitatile narcisice

Cum sa recunosti si sa te porti cu personalitatile narcisice

Revista Psychologies

Principala convingere dupa care se ghideaza in viata: sunt o persoana exceptionala, mult deasupra celorlalti, toata lumea trebuie sa ma aprecieze. Cunosti pe cineva asa?

 

Personalitatea narcisica – trasaturi generale

– se considera o persoana exceptionala, mult mai meritorie decat ceilalti, se crede deasupra oamenilor obisnuiti, de aceea cauta compania unor persoane importante, demne de statutul ei dar si pentru a-si confirma propria valoare;

– este guvernata de ambitia de a avea succes, atat in viata personala cat si in cea profesionala. Pentru asta nu va ezita sa aiba un comportament manipulant, lipsit de sinceritate. Va folosi alternativ seductia si critica pentru a induce celorlalti starea emotionala care-i serveste scopurilor proprii. Putin empatica;

– extrem de preocupata de imaginea sa, vestimentatie eleganta, infatisare impecabila, pare mereu sa fie intr-o forma excelenta. Pentru asta cheltuie foarte mult, chiar cea mai mare parte din venituri;

– pretinde si asteapta atentie, favoruri, privilegii, laude, recunoastere, respect de la ceilalti, fara sa se gandeasca la reciprocitate.

– considerandu-se deasupra oamenilor obisnuiti, va incerca sa ocoleasca sau sa incalce regulile la care se supune majoritatea, tocmai din cauza frustrarii si indignarii de a fi considerata “un om de rand”. Se simte indreptatita la o viata sociala sclipitoare, inconjurata de oameni exceptionali, importanti, cu statut de vedeta.

– ii exploateaza si manipuleaza pe cei din jur pentru a le induce starea emotionala care sa-i serveasca scopurilor sale, in sensul ca cei apropriati, colaboratorii, asociatii, societatea in intregime trebuie sa-i impartaseasca punctul de vedere, sa-i dea atentie, sa-i recunoasca superioritatea.

– lipsa sinceritatii, aproape indiferenta la emotiile celorlalti.

 

Ce e de facut (cum sa te porti)

1. Felicita si incurajeaza rarele momente de sinceritate

2. La serviciu, explica-i narcisicului ca intelegi si punctul de vedere al altora dar intodeauna incepe cu recunoasterea lui profesionala. Cu mult tact si rabdare explica-i narcisicului actiunile colegilor sau superiorilor fara a omite sa-i feliciti propriile reusite. In final, desi va continua sa sustina ca lui i se cuvine intodeauna mai multa recunoastere si apreciere, va lua in calcul si punctul de vedere al celorlalti.

3. Respecta-ti cuvantul. Considerandu-se o persoana mult superioara tie, narcisicul va lua drept ofensa o mica intarziere fata de ora stabilita pentru intalnire, va acorda o mare importanta felului in care il saluti, ii vorbesti, te porti in relatia cu el. Nu uita ca este mereu avid de recunoastere si apreciere.

4. Sustine-ti punctul de vedere dar fara sa atingi in niciun fel imaginea narcisicului. Aminteste-ti ca toti avem calitati si defecte. Pune mai mare accent pe punctele forte.

5. Oricat de nerealiste ti se par pretentiile si asteptarile narcisicului, nu-i dezaproba conduita. Nu-i ataca imaginea de sine. Un astfel de demers ar fi nu numai zadarnic ci si neinspirat. Aminteste-ti ca narcisicul se considera superior si atitudinea lui vine in sprijinul imaginii mentale pe care o are.

6. Clachezi? Nu il critica. Fa referire la un comportament reparabil in timp: „Mi-ar placea sa nu ma mai intrerupi cand vorbesc”, “Imi fac griji cand intarzii fara sa anunti”, “Inteleg ca ai motivele tale sa… (mentioneaza un anume comportament) dar as prefera sa…

 

Autor: psiholog Florentina Ciolacu, tel. 0733.01.51.61, www.cabinetpsihoterapieciolacuflorentina.ro

Foto: Woman with mirror

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top