Now Reading
Despre ce vorbesc barbatii in cabinetul psihoterapeutului

Despre ce vorbesc barbatii in cabinetul psihoterapeutului

Lui Emilian Voiculescu, psihoterapeut la clinica Psy Motion, i-am adresat intrebari cu privire la identitatea masculina si lucrurile pe care barbatii nu le spun decat pe canapea. Discretia obliga la tacere, dar iata totusi cateva idei despre felul cum se prezinta partea masculina a populatiei.

 

„Mai intai, este important sa precizam ca atat identitatea, cat si functionarea fiecarui om nu sunt unitare. Fiecare dintre noi este alcatuit din mai multe fatete, subpersonalitati, daca vreti, si fiecare dintre aceste fatete are, la randul ei, mai multe stratificari. Privind astfel lucrurile, exista anumite aspecte ale identitatii masculine care raman, in general, stabile – spre exemplu, predispozitia spre concurenta intre «masculi».

Pe de alta parte, alte straturi ale identitatii sunt supuse mai usor schimbarilor ce tin de presiunea culturii. Astfel, pot constata in cabinet efectele schimbarilor majore de roluri care au loc in dinamica dintre femei si barbati. Odata cu emanciparea feminina, increderea in propria masculinitate pare sa devina din ce in ce mai mult o problema.

Apar din ce in ce mai multe plangeri in legatura cu disfunctiile erectile si nesiguranta in legatura cu imaginea propriului corp («oare penisul meu este suficient de mare?»), mai ales in contextul in care partenera de viata incepe sa castige mai mult sau barbatul isi pierde slujba. O alta schimbare importanta este disponibilitatea mai mare a barbatilor de a-si accepta emotiile ca pe ceva de care nu au a se rusina. Ceva ce pare sa nu se fi schimbat de la Freud si pana in prezent, este frustrarea ca nu le inteleg pe femei.

 

EVOLUTIA IN RAPORT CU EMANCIPAREA FEMEILOR

Asa cum spuneam anterior, barbatii par sa treaca printr-un proces de redefinire a ceea ce inseamna de fapt sa fii barbat. Destul de putini sunt cei care exprima de la inceput preocupari cu privire la aceste schimbari. Totusi, procesul de transformare este vizibil, sub forma unor nedumeriri care incep cu «e normal sa…?» si se continua cu «incalzesc lapticul, fac baita copilului» etc. Surprinzator sau nu, cei mai multi barbati par sa accepte destul de usor un sef femeie, unul dintre motive fiind acela ca ii scuteste de rivalitatea fata de un alt mascul. Desigur ca e dificil de stabilit cat de fericiti suntem sau nu in legatura cu emanciparea feminina, dar transformarile exista si sunt vizibile.

 

STRESUL LOR RECENT

Barbatii din noile generatii par sa fie mult mai preocupati de cum sa fie parinti buni decat cei din generatiile dinainte si mai putin prinsi in cliseul «eu aduc bani in casa, tu ai grija de copii». In acelasi timp, barbatii sunt, in prezent, mult mai tematori in fata perspectivei de a avea copii, de a avea o familie, in general. Astfel, apare o polarizare din ce in ce mai accentuata intre burlacii convinsi si taticii devotati. Par sa fie mai preocupati sa atinga un ideal in care sa fie puternici si sensibili, seriosi si glumeti, parinti si amanti, fapt ce genereaza o cantitate mare de anxietate. Desigur ca exista si cealalta fata a monedei, in care anumite persoane apeleaza la o indiferenta de fatada.

 

CE II IRITA LA FEMEI

De departe, conduc detasat dialogurile de tipul:

«De ce esti suparata ?»

«Stii tu foarte bine de ce… ».

Urmeaza clasicele «tu nu ma mai iubesti», «tu iar ai baut» si «noi nu mai facem nimic impreuna»… Chiar daca uneori sunt adevarate.

 

IUBIRE SI SEXUALITATE

In mitologia masculina exista o stransa legatura intre falus si putere, sexualitate si incredere in sine. Astfel ca, «la o bere», cei mai multi barbati cauta sa demonstreze cat de «armasari» sunt. Totusi, realitatea din cabinet pare sa fie semnificativ diferita din momentul in care persoana depaseste temerea de ridicol si rivalitatea cu terapeutul barbat. Intalnim barbati indragostiti care trimit flori si mesaje de dragoste, care plang si asculta melodii romantice.

 

CE II STIMULEAZA SI CE II DARAMA PE BARBATI

Barbatii sunt stimulati de competitie ceva mai mult decat femeile, desi diferenta nu este atat de mare pe cat s-ar putea crede. Asocierea falus-putere face sa fim stimulati de tot ceea ce ne face sa ne simtim puternici (bani, masini, capacitatea de a metaboliza alcoolul etc.). Reversul medaliei este ca, astfel, devenim mai vulnerabili la neputinta, precum si la pierderea controlului si statutului (slujba, sanatate). Un punct vulnerabil pentru cei mai multi barbati heterosexuali este acceptarea propriei homosexualitati latente, mai ales in cazul in care aceasta a avut episoade mai putin latente (ocazionalele experiente de acest fel fiind cu mare frica bagate sub pres).

 

BARBATII TATI

Cea mai evidenta schimbare intre generatii este, din punctul meu de vedere, tendinta de uniformizare a rolurilor de mama si tata. Astfel ca a aparut idealul unui mamo-tata ideal, ce se raspandeste din ce in ce mai mult in inconstientul masculin. Astfel ca asistam, simultan, la o laudabila sporire a implicarii tatalui in ingrijirea copilului (baita, biberon etc.), dar si la o crestere a temerilor si confuziei in legatura cu a avea copii.

 

MAMA IDEALA

Psihanaliza ne spune ca mama ideala nu este mama ideala, ci mama «suficient de buna». Mama ideala prin imperfectiunea ei trebuie sa permita copilului sa simta pe pielea lui atata frustrare cat este nevoie pentru a creste si a se intari, dar nu mai multa decat poate suporta.

Pentru a sti cum sa fii barbat, ai nevoie si de o figura paterna, astfel ca a avea un tata, chiar daca acesta nu mai este barbatul mamei, este important. Desigur, tot psihanaliza spune ca meseria de parinte este una imposibila, asa ca o doza buna de relaxare este de un mare ajutor. Nu exista om perfect sanatos, exista doar oameni suficient de sanatosi. Da, cred ca principiile psihanalitice sunt inca valabile si in prezent.

 

SFATURI PENTRU FEMEI

Cel mai important mesaj este ca, desi in acest articol am incercat sa vorbim despre trasaturi si comportamente mai frecvente, oamenii nu pot fi redusi la niste clisee. Sfatul meu – atat pentru barbati, cat si pentru femei – este sa incerce sa auda cu adevarat ceea ce spune cel de alaturi“.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top