Now Reading
Armonizeaza-ti corpul cu spiritul

Armonizeaza-ti corpul cu spiritul

Revista Psychologies

Armonizeaza-ti corpul cu spiritul
2. Terapie prin dans, ca sa iti exprimi temerile

Inspirata din lucrarile coregrafei re­vo­lutionare Isadora Duncan (1878-1927), terapia prin dans ne indeamna sa ne „exprimam prin miscare” teme­rile, conflictele, emotiile si dorintele. In Romania exista terapiile prin „arte com­binate“, adresate mai ales copiilor cu nevoi speciale.

Pentru cine: pentru cei care se simt incordati, tensionati, dependenti de pri­vi­rea celuilalt sau indepartati de senzatiile lor.

Metoda: pe o melodie clasica sau moderna, ne „dansam” indispozitia fara sa ne preocupam de valoarea estetica a acestui gest sau de privirile celorlalti. Umerii sunt intepeniti, iar bazinul rigid: dansul ne ajuta sa devenim constienti de rigiditatea si incordarile corpului noastru, simptome ale angoasei. Ne regasim vita-litatea, descoperim supletea bazinului, ex-ploram relatia cu ceilalti. Corpul devine instru­mentul prin care invatam sa ne simtim bine in propria piele si sa ne regasim ener­gia din copilarie.

Terapia are drept scop conectarea cu sinele si eliberarea de tensiunile sau blocajele inscrise in memoria corpului. Din punct de vedere fizic, ea amelioreaza circulatia, coordonarea si tonusul muscular. Creste increderea in sine, stimuleaza capacitatile intelectuale si creativitatea, permite exprimarea unor emotii greu de redat prin cuvinte (furie, frustrare, izolare etc.). In terapia prin dans, pacientii sunt incurajati sa scoata la suprafata suferintele ascunse.

Unde te adresezi: Societatea de Psihoterapie Experientiala Romana, Centrul SPER, tel. 021/ 628.10.52.

3. Relaxarea prin masaj

In cartea ABC-ul relaxarii, Jacques Choque evoca importanta atingerii prin masaj, printre alte tehnici anti-stres. Pentru ca este o practica extrem de simpla si de eficace, o regasim in toate culturile, de mii de ani. Aceasta disciplina este mentionata in texte orientale, egiptene sau tibetane cu trei mii de ani inainte de Hristos.

Pentru cine: orice persoana aflata intr-o stare de oboseala, incordare, stres.

Metoda: „Sufletul omenesc locuieste intr-un corp care constituie un univers energetic extraordinar, preocuparea fata de el inseamna raspunsul la intrebarile existentiale ale speciei umane, armonizarea si echilibrarea diferitelor functii fac mai eficace lupta contra riscurilor unor boli si inarmeaza organismul pentru a surmonta exigentele vietii cotidiene”, scrie Jaques Choque. Exista numeroase metode de masaj: suedez, shiatsu, terapeutic, reflexogen.

Dar exista si posibilitatea automasajului – numit si do-in. El actioneaza asupra acelor regiuni si puncte ale corpului ce corespund organelor interne. Sunt cunoscute unele zone reflexe pe talpa piciorului, coloana vertebrala, ureche, craniu… Actionand asupra lor, exercitiile amelioreaza somnul, aducand dinamism si destindere.

Unde sa te adresezi:
Asociatia Maseurilor Profesionisti, Bucuresti, telefon 021/ 647.78.83.

„Sportul, o terapie prin sine“
Alexandra, 30 de ani

„In perioadele de stres la serviciu am niste dureri de spate infernale. Am incercat cu analgezice, cu gimnastica de una singura in casa… Degeaba. Aveam niste dureri care ma faceau invalida ore intregi pe zi pentru orice tip de activitate. Nu mai vorbesc de faptul ca ma simteam urata, indispusa si suferinda…

Corpul este o oglinda pentru psihicul nostru intr-o masura mai mare decat ne place noua sa o credem. Ma aflam intr-o situatie profesionala foarte grea pentru resursele mele de atunci, eram stresata, tensionata si obosita. Am mers la cateva sedinte de consiliere terapeutica si nu as spune ca durerile mele au disparut ca prin minune, dar s-au atenuat consi­derabil. Apoi am inceput sa fac fitness constant. Nu pot sa ma opresc din a spune cat de minunat este sportul, cata detasare, relaxare si stare de bine imi procura o jumatate de ora de alergare.

Corpul capata parca o identitate numai a lui, individualizata, independenta de tirania si controlul mental! Devine o masina perfect reglata, care isi dozeaza singura nevoia de efort. Cred ca sportul este o terapie prin sine. Plus ca stima de sine cres­te direct proportional cu can­ti­tatea de fibra musculara pe care o vezi conturandu-se pe coap­sele ce erau «pu­foase» cu cateva luni ina­inte. Si daca arati bine si te simti mai bine in propriul corp, asta se reflecta la orice nivel. Inclusiv in viata sen­ti­men­tala…

Corpul e «un cineva» pe care trebuie sa il iubim si sa il cul­ti­vam la fel cum ne culti­vam mintea. Altfel, neglijenta noas­tra se razbuna. Iar daca il dispre­tuim, ne atentioneaza in felul lui, enigmatic, greu de inteles, dar…“

Adaptare: Adriana Mocca
Foto: GULIVER / Getty Images

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top