Now Reading
Hipnoza este sora mai mare a relaxarii

Hipnoza este sora mai mare a relaxarii

Revista Psychologies

La ce este recomandata hipnoza?

I.H.: Hipnoza este recomandata in multe domenii. Pentru persoanele „inalt-hipnotizabile“, prin hipnoza se poate realiza chiar si o anestezie, in eventualitatea realizarii unei interventii chirurgicale, fara a se folosi foarte multe analgezice.

Imi aduc aminte ca profesorul Vladimir Gheorghiu, cel care m-a initiat in tainele hipnozei, a lucrat cu un actor din teatru care trebuia sa sufere o operatie de implant dentar, el fiind si alergic la medicamentele anestezice.

Interventia s-a facut sub hipnoza, fara niciun fel de anestezic. Intreaga operatie a fost filmata si se poate observa cum persoana hipnotizata nu se misca, nu clipeste, ci pare invaluita mai degraba intr-o stare de euforie, fericire.

De asemenea, pe langa obtinerea efectului analgezic, s-au mai tratat boli ale anxietatii, atacuri de panica, fobiile sociale, tulburari depresive, colite, gastrite, tahicardie, hipertensiune arteriala, anumite forme de ulcer, diferite probleme sexuale sau chiar o nastere mai usoara, fara dureri.

La nivel biologic si neurologic, ce se intampla cu pacientul supus hipnozei?

I.H.: Fenomenele ce au loc sub hipnoza sunt asemanatoare cu cele din viata cotidiana. Cred ca fiecaruia i s-a intamplat cel putin o data sa fie atat de absorbit de lectura unui roman sau de vizionarea unui film, incat nu a mai auzit soneria de la usa.

Noi numim acest fenomen „hipnoza cotidiana“. Un alt exemplu, la nivel sportiv, pe care eu insami l-am experimentat cand faceam sport de performanta, a fost atunci cand jucam meciul si abia la finalul acestuia realizam ca am piciorul luxat.

Putem vorbi de autohipnoza?

I.H.: Da, in orice situatie vorbim de autohipnoza. Heterohipnoza este indusa de un specialist, care are rolul de a-l invata pe client cum sa intre in starea respectiva.

Hipnoza fara un specialist are, desigur, si cateva minusuri, in special la nivel de relaxare.

Pentru a fi un specialist hipnotizator e nevoie de talent sau de o anumita pregatire?

I.H.: In anumite limite, da. Nu este necesar niciun fel de talent paranormal, in schimb o voce calma, rabdarea, spiritul empatic sunt necesare.

La nivel de manifestare a specialistului, hipnoza este de doua tipuri: hipnoza materna, care este mai suava si mai permisiva, si cea paterna – mai dura si autoritara.

Nu inseamna neaparat ca barbatii o practica pe una, iar femeile – pe cealalta.

Conteaza foarte mult tipul de personalitate a fiecaruia, dar si ceea ce cere clientul, pentru ca sunt clienti care, in mod inconstient, iti cer o abordare mai dura.

Pe copii se poate face hipnoza?

I.H.: Se poate face, varful de hipnotizabilitate fiind intre 8 si 10 ani. Copiii sunt chiar mai buni la hipnoza decat adultii, in sensul ca ei sunt capabili sa se daruiasca jocului, sa uite de sine, sa creada in personajele imaginare.

Se poate realiza si la copiii mai mici. Cred ca varsta cea mai mica este aceea la care copilul se exprima in propozitii si are primele amintiri coerente.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top