Now Reading
Yoga este o cale spre autocunoastere

Yoga este o cale spre autocunoastere

Revista Psychologies

 

Dadeam mai devreme exemplul cu acupunctura. Eu personal n-as incepe sa infig ace in corpul meu doar pe baza lecturii unei carti. Cu yoga, mai ales de la un anumit stadiu – exercitii mai intense de respiratie, anumite tehnici de meditatie, dar chiar si in cazul asanelor – riscurile sa faci prost ceea ce faci si ca atare sa-ti dauneze sunt considerabile daca tot ce ai la indemana este un simplu manual de yoga, ori chiar o biblioteca intreaga. Prezenta unei persoane care stie ce face si care te urmareste cu atentie in evolutia si practica ta, este obligatorie.

E drept, aici intervine un alt aspect problematic: cum gasesc si recunosc un profesor autentic? Cu atat mai mult la noi in tara unde la acest capitol – si nu numai – lucrurile sunt destul de …amestecate. Stati linistiti, acelasi haos domneste si in India, loc in care yoga exceleaza. Totusi, existenta unor mari scoli de yoga, a unor ashramuri cu traditie, asezaminte in care au practicat si predat mari personalitati in domeniu, iti reduc sansele sa faci o alegere gresita.

Ce te faci insa la noi? Exista totusi modalitati de discernere. Mai intai e de preferat sa gasesti un instructor format la o scoala recunoscuta si acreditata. Apoi va trebui sa cercetezi putin apeland la intuitie – ca simt intern si organ de perceptie – sa vezi ce fel de om este cel din spatele ‘diplomei’. La fel faci si in cazul unui medic; nu te lasi pe mana oricui doar pentru simplu fapt ca poarta halat alb si are un ecuson in piept, ori altfel spus ca a absolvit o facultate.

De ce ai proceda altfel in cazul unui profesor de yoga? Crede-ma, exista in noi un bun simt caruia, daca ii oferim sansa ne poate ajuta enorm in aceasta privinta – si de altfel si in alte circumstante de viata. Un semn mare de intrebare ar trebui sa ai fata de persoanele care te determina sa le dai din propria putere ori sa le cedezi liberul arbitru. Ori care, intr-un fel sau altul, te infantilizeaza, deresponsabilizeaza sau depersonalizeaza. Tu porti propria raspundere pentru viata ta si pentru tot ce faci! Nimeni nu poate decide in locul tau, nici unui om nu trebuie sa-i treci si cedezi centrul tau existential.

Adevarata yoga te face mai responsabil, nu te transforma intr-o papusa manipulabila. Desigur, poti asculta si urma sfatul altora, mentinand insa tot timpul propriul aparat critic,ratiunea si bunul simt interior. Yoga autentica nu te des-centreaza niciodata. Ca instuctorul respectiv este calificat iti confera aproximativ siguranta de a nu te invata gresit; iar faptul ca nu-ti cere in nici un fel sa-i cedezi puterea si discernamantul tau, te asigura ca nu vei fi victima unui raport de forta si dominare.

Excesele de orice natura ar trebui sa-ti atraga si ele atentia. Yoga inseamna echilibru, armonie. Excesele denota debalansare si sunt semne ale unor abateri si deraieri viitoare. Ar fi nimerit daca persoana in cauza, in atitudinea si modul de lucru are o doza minima de umor. Sa dea dovada de maxima seriozitate in ceea ce face dar, in acelasi timp, sa nu se ia prea in serios. Simtul umorului este aproape intotdeauna panaceu pentru orice fel de excese, fiind o dovada de sanatate si echilibru.

Si daca tot am discutat despre legatura dintre psihologie si yoga, ar fi salutar daca profesorul respectiv ar avea si anumite formari de factura psihoterapeutica. Aceasta inseamna ca a mai trecut prin niste filtre, se cunoaste mai bine, totodata poate sa confere practicii tale valente si deschideri in plus. Un profesor bun este doar jumatate din ecuatia reusitei tale. Efortul personal si atitudinea ta reprezinta cealalta jumatate. Fie ca sinceritatea practicii tale sa iti readuca Sanatatea, Pacea si Bucuria de a trai!

 

Foto: Yoga woman

Pages: 1 2 3 4
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top