Now Reading
Particularitatile dezvoltarii personale in cadrul comunitatii LGBT

Particularitatile dezvoltarii personale in cadrul comunitatii LGBT

Revista Psychologies

De foarte multe ori, din dorinta de a nu da dovada de discriminare, multi specialisti in sanatate mintala integreaza personale gay in programele terapeutice, de consiliere sau de dezvoltara personala alaturi de persoane heterosexuale.

Gay

Autor: psih. Alexandru Manescu

Desi nu este in sine o eroare, nu trebuie niciodata sa uitam ca persoanele gay, apartinand unei minoritati, sunt supuse unor presiuni suplimentare, nascand nevoi si problematici diferite, ce trebuie sa fie abordate in mod specific. De aceea, programele dedicate strict comunitatii LGBT sunt mult mai eficiente in lucrul cu imbunatatirea vietii persoanelor gay.

De exemplu, exista aspecte particulare ce trebuie sa fie abordate atent si detaliat precum procesul de coming out, proces prin care o persoana gay trece prin etapele recunoasterii propriei orientari sexuale, fata de sine si fata de cei din jur. Lucrul cu o astfel de situatie poate fi mult ingreunat daca participantilor la program nu li se ofera un mediu suportiv si securizat, resubliindu-se astfel nevoia fundamentarii unui grup format integral din persoane care au trecut, trec sau sunt pe cale sa se aventureze intr-un asemenea proces.

De asemenea, daca ne referim la aspectele legate de desfasurarea activitatilor cotidiene, nu putem sa nu ne raportam la societatea romaneasca ce este abia la inceputul transformarii sale reale catre eliberarea de prejudecatile legate de minoritatile sexuale. De aceea, se poate pune problema ca, din frica discriminarii si a efectelor sale, multe persoane gay sa nu se angajeze in activitati cotidine, pe care o persoana heterosexuala le desfasoara in mod curent.

Astfel, compensarea acestor restrictii auto-impuse, astfel incat sa nu fie afectata calitatea vietii persoanei gay, este o nevoie particulara a comunitatii LGBT, careia trebuie sa i se adreseze intotdeauna un astfel de program.

O alta particularitate importanta a dezvoltarii personale LGBT este structura imaginii de sine. De foarte multe ori, atitutinile sociale discriminatorii isi pun profund amprenta asupra imaginii de sine a persoanelor gay. Imbunatatirea acesteia si dezvoltarea sa catre o imagine de sine solida necesita o abordare speciala care sa aiba in vedere consolidarea reala si corecta a orientarii sexuale in structura sa, cu toate fatetele sale psihologice si sociale.

Probabil cea mai evidenta particularitate apare atunci cand ne raportam la imbunatatirea si dezvoltarea vietii sexuale si de cuplu a persoanelor gay. Exista numeroase studii care reitereaza nevoia abordarii sexualitatii in comunitatea LGBT in mod diferentiat fata de cea a majoritatii heterosexuale. Atat din punct de vedere fiziologic cat si psihologic, procesul de imbunatatire a vietii sexuale si a relatiilor de cuplu pentru persoanele gay trebuie sa urmeze un parcurs specific, perfect adaptat nevoilor acestora.

Poate cel mai important aspect pe care un program de dezvoltare personala in cadrul comunitatii LGBT trebuie sa il aiba in vedere este consolidarea si eficientizarea unui stil autentic de viata “gay” care sa inglobeze in profunzime orientarea sexuala si care sa se desprinda de simpla abatere de la stilul “heterosexual” doar prin angajarea in raporturi sexuale cu persoane de acelasi sex. Michel Foucault spunea ca „A fi gay nu inseamna doar… a te identifica cu trasaturile psihologice si mastile vizibile ale homosexualitatii, ci inseamna a incerca sa dezvolti un stil de viata .”

Aspectele mentionate anterior sunt doar cateva dintre particularitatile abordarii psiho-sociale ale persoanelor gay si a nevoilor lor specifice iar asertiunea lui Foucault ar trebui sa fie obiectivul primordial al oricarui specialist care lucreaza cu comunitatea LGBT si a oricarei persoane gay care isi doreste sa isi imbunatateasca raportul cu sine si cu cei din jur si ridice realmente standardele de calitate ale vietii sale.

Pentru a raspunde acestor nevoi, Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala lanseaza in premiera in Romania, programul Know Yourself! Be Yourself! Programul de dezvoltare personala destinat comunitatii LGBT intruneste 24 de sedinte in care participantii isi vor putea imbunatatii stilul de viata, comunicarea, abilitatile de cuplu, viata sexuala, cultivandu-si in acelasi timp o apropiere reala si autentica fata de sine si de propriile dorinte.

Inscrierile in program se fac in perioada 15 iunie – 15 august, la adresa de e-mail [email protected], iar mai multe informatii pot fi obtinute pe website-ul asociatiei: www.arsm.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top