Now Reading
Diverse tipuri de farmec

Diverse tipuri de farmec

Revista Psychologies

Diverse tipuri e farmec

Farmec, sex-apeal, carisma… Care este sensul acestor cuvinte/ Despre ce capacitate de seductie vorbesc ele? Iata o tentativa de a intelege aceasta putere greu de de definit.

Scene ale vietii obisnuite, intr-o dimineata, la ora 8:45. Un adolescent inchis in baie isi acopera meticulos fata cu o crema care „ascunde cosurile“. La cativa metri de el, tatal, in fata dulapului, oscileaza intre doua costume. Trebuie sa finalizeze o vanzare importanta la locul de munca si doreste sa arate impecabil. Sotia sa este deja in sala de sport, pentru a-si „pastra silueta“.

Cat despre fiica lor, ea se da cu mult parfum, sperand astfel sa-i atraga atentia unui baiat pe care il intalneste mereu pe coridoarele liceului.

Fara sa o stie, in acea clipa toti sunt stapaniti de aceeasi dorinta: sa placa. Ceva normal la animalele sociale, care cauta sa fie iubite si trebuie sa traiasca sub privirile celorlalti, sa schimbe, sa convinga. Pentru asta iti trebuie farmec, sex-appeal, o capacitate de seductie… Si daca intelegi fiecare dintre cuvintele astea, iti oferi deja sansa de a le folosi.

Legea sex-appeal-ului

In primul rand, se pare ca este vorba de supravietuirea speciei si despre instinctul de reproducere pe care il purtam in gene. A vorbi despre sex-appeal inseamna sa facem referire la aceasta dimensiune arhaica, ce se trezeste cateodata in noi. Studiile cele mai recente arata ca cea mai mare atractie are loc deseori fara sa iti dai seama, in schimbari chimice de care nu esti constient, in special in emiterea de feromoni sau „moleculele dragostei“. Ele ar fi cele care le-ar permite femeilor sa-l gaseasca pe barbatul cu care ar avea cele mai mari sanse sa procreeze. Ele sunt, de asemenea, cele care le fac seducatoare.

Mai poti atrage si prin miros. Dar si prin voce. Crezi ca impresionezi la telefon doar pentru ca timbrul vocii este grav, cald? In realitate, un studiu a aratat ca la ascultarea unei voci de barbat (corzile vocale fiind afectate de nivelul testosteronului), o femeie evalueaza in mod inconstient numarul partenerelor de sex pe care acesta le-a avut. „Vocea umana este ceva ma­gic. Te poti indragosti doar de glasul unui om sau te poti indeparta imediat la auzul unei voci res­pin­ga­toa­re…

Pentru ca vocea are efect de man­gaiere“, constata Sab Schonmayr, specialista in wellness si prevenirea imbatranirii, autoarea cartii Relaxare si erotism ( Editura Trei). Dar ingredientul principal ramane increderea in sine.

O formuleaza precis si scanteietor Neil Strauss, autorului romanului aparut recent la editura Nemira, Jocul seductiei: „Invatasem singur cuvintele, abilitatile si limbajul trupului necesare unui barbat carismatic si superior. Acum trebuia sa-mi dezvolt forta interioara si stima pentru propria persoana ca sa ma sustina in demersurile mele. Altfel, as fi fost doar o facatura, iar femeile si-ar fi dat instantaneu seama de asta“.

Ce este farmecul

Apreciezi ceea ce face viata mai frumoasa. Poti spune despre anumite persoane ca au farmec pentru ca au capacitatea de a da vietii o nota mai festiva. Astfel, un barbat poate fi „fermecator“ pentru ca spune niste cuvinte bine alese, pentru ca este comunicativ si are inspiratie.

O femeie cu farmec deschide, si ea, portile catre alte orizonturi. Un fel distins de a vorbi, un ras cristalin, un mers elegant… asa incepe o poveste de iubire. Si cand toate aceste calitati se cristalizeaza, cum scria Stendhal, datorita anilor de experienta, farmecul se poate transforma in vraja si magie. „Seductia implica ispita, influentare si atractie“, spune psihoterapeutul Valentin Multescu.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top