Now Reading
Sa ne maturizam cu seninatate

Sa ne maturizam cu seninatate

Revista Psychologies

 

Ideea 1. Pacaleste varsta

Varsta poate fi ascunsa, rasfatata si cosmetizata printr-o serie de ritualuri noninvazive, cu rezultate estetice si emotionale pozitive. Astazi, medicina si cosmetica ofera tratamente dintre cele mai variate pentru a ne ajuta sa aratam mai tineri. Unele, insa, pot fi percepute ca prea brutale, artificiale si cu un caracter definitiv.

Este vorba de operatiile estetice cu scopul de intinerire a aspectului. O alternativa mai la indemana si mai blanda presupune aplicarea unor tehnici de nutritie, relaxare si mentinere in forma. Diferenta de principiu dintre cele doua abordari este aceea ca cea din urma nu isi propune negarea realitatii varstei. Ea porneste de la ideea ca, odata cu trecerea timpului, este bine sa ne constientizam nevoile noi care apar, sa ne rasfatam, pe cat posibil, si sa avem grija de corpul si mintea noastra.

Teodora M., 70 de ani, se numara printre cei care isi permit si aleg sa faca acest lucru. „O data la doua saptamani, merg la masaj. Dupa o ora petrecuta astfel, ma simt cu 10 ani mai tanara. Muschii sunt relaxati, nu mai am dureri de coloana si am un tonus emotional grozav. Din cand in cand, ma duc si la coafor – de obicei, inainte de o sarbatoare sau un eveniment. Ma simt bine sa fiu in mijlocul oamenilor, sa fiu ingrijita si, la sfarsit, sa vad rezultatul in oglinda.“

Patru dintre cele mai cunoscute metode de intinerire a aspectului tenului sunt folosirea toxinei botulinice, peelingul facial chimic, microdermabraziunea si terma jul. Prima dintre ele este foarte eficienta

impotriva ridurilor de expresie, insa tocmai din cauza modului ei de actiune, poate crea aspectul „ca de masca“ al fetei. Ea este, de fapt, o substanta extrem de toxica, ce a fost folosita initial pentru tratarea clipitului excesiv al pleoapelor. Botulina actioneaza blocand impulsurile nervoase ce asigura mobilitatea intr-o anumita zona a fetei.

Tratamentul de acest fel se poate repeta, ca metoda de intretinere, o data la patru sau sase luni. Peelingul facial chimic consta in indepartarea unui strat al epidermei. Si acesta se poate repeta la anumite intervale, in functie de recomandarea medicilor. Microdermabraziunea este o modalitate blanda de indepartare a celulelor moarte ale tenului.

Sunt necesare mai multe sedinte pentru ca fata sa isi imbunatateasca aspectul. Termajul este foarte util, pentru ca stimu¬lelaza producerea de colagen la nivelul pielii. Efectul sau este de lunga durata, chiar si doi ani.

Mentine-te in forma. Unul dintre pericolele varstei inaintate este demotivarea, pierderea interesului pentru tine insati sau pentru un proiect personal. Ritualurile de cosmetizare a varstei te pot ajuta sa arati bine, dar si sa te simti ca atare. Te disciplineaza interior si iti intaresc respectul de sine. Iata cateva din activitatile care te pot ajuta sa iti pastrezi tonusul si sa iti imbunatatesti aspectul si spiritul:

• fa putina miscare in fiecare zi;

• foloseste creme hidratante si grase pentru ten, masti pentru fata si gat;

• fa-ti masaj (medical sau de relaxare, dupa cum este mai potrivit);

• nu manca in exces prajeli si carne;

• relaxeaza-te, incearca sa eviti stresul. Face rau sanatatii tale si isi lasa amprenta pe chipul tau.

Ideea 2. Profita de trecerea timpului

Imbatranirea este o realitate. Intre negare, descurajare si provocare, care este cea mai buna alternativa pentru a merge mai departe?

Imbatranirea este un proces firesc. Asa spun biologii, dar conditia noastra de fiinte cu un intreg univers emotional constient, creativ si vulnerabil se lupta sa inteleaga si sa tolereze acest lucru. Dificultatea nu vine neaparat din simplul fenomen al degradarii fizice. Despre cum vedem imbatranirea, de ce ne este greu sa o acceptam, dar si despre ce poate aduce ea bun, in randurile ce urmeaza.

Societatea care te imbatraneste. Pentru Lucia, adolescenta, imbatranirea inseamna maturizare, renuntare, asumare. Teama ei venea din constientizarea schimbarii unui statut. Matei, 34 de ani, designer, vede trecerea anilor prin ochiul critic al mentalitatii celor din jurul lui. „Am obosit sa mi se spuna ca ar trebui sa ma casatoresc, ca ar fi nevoie sa am un copil, ca ar fi cazul sa nu mai merg in club cu prietenii sa dansez in weekend. Nu vreau sa mi se spuna ca «la anii mei» ar trebui sa fac cutare lucru sau sa renunt la un altul. Vreau sa traiesc asa cum ma simt bine in limitele bunului simt.“

Intr-adevar, inaintarea in varsta aduce cu sine, adesea, povara stereotipurilor sociale, emotionale si culturale. De multe ori – mai ales intr-un mediu conservator –, suntem obligati sa ne purtam ca fiind prea tineri sau mai batrani decat suntem sau ne simtim, de fapt. Stratificarea evolutiei scopurilor individuale in functie de perioadele pe care le traversam in viata este adesea o sursa a stresului privind maturizarea. Ne uitam in jur si ne simtim prost vazand ca prietenii nostri s-au casatorit, sunt deja „oameni in toata firea, la casa lor“.

Ne jenam sa ne indragostim dupa 40 de ani, pentru ca acest lucru pare sa nu mai concorde cu preocuparile adecvate acestei perioade. Ne este teama sa parem inadecvati, infantili, neadaptati sau, pur si simplu, iesiti din tiparul social al varstelor. De multe ori, ajungem sa ne asumam proiecte de viata pentru care nu suntem pregatiti doar pentru ca ne simtim presati de cei din jur. Ne imbatranim singuri, fara a ne lasa libertatea sa trecem de la o perioada la alta a existentei noastre in ritmul nostru.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top