Now Reading
Elibereaza-ti creativitatea

Elibereaza-ti creativitatea

Revista Psychologies

Imagineaza-ti un film

Scopul: sa te reinventezi schimband perspectiva si facand un pas inapoi pentru a vizualiza liber si fara presiune toate schimbarile pozitive.

De la balcon, de pe scaunul din autobuz sau de la masa de la terasa, alege un necunoscut si imagineaza-ti viata lui, emotiile, gandurile, actiunile sale.

Apoi, intreaba-te: „Daca as fi in locul lui, cum ar fi viata mea?“

Odata intrat in pielea personajului, analizeaza toate domeniile din viata ta. Ce ai indrazni sa faci? Ce schimbari ai aduce cotidianului? Cum s-ar comporta apropiatii cu tine, si invers? Reflecteaza la o mie si una de maniere in care ti-ai putea remodela viata plecand de la acest joc de rol.


Aduna-ti ideile

Scopul: sa te eliberezi de inhibitii (timiditate, frica de ridicol, obligatia de a fi serios…), sa iti soliciti gandirea analogica (prin asocierea libera) si sa te conectezi la inconstientul propriu in vederea gasirii de solutii si perspective noi.

Impreuna cu cativa prieteni sau membri ai familiei, formeaza un grup de 5 pana la 10 persoane si scrie pe bucati de hartie mai multe cuvinte-cheie (respect, fidelitate, morala, familie, cuplu, arta, creativitate etc.), apoi impatureste-le si pune-le intr-o cutie. Asezati-va cu totii in cerc si, in sensul acelor de ceasornic, pe rand, dati repede si spontan definitia proprie a cuvantului extras din cutie. Faceti de doua sau de trei ori turul grupului si veti constata ca, in timp, imaginatia se va elibera si inhibitiile vor disparea.

Pentru a te ajuta sa rezolvi o problema precisa, iata o alta varianta posibila:
1. o persoana intampina o problema. De exemplu : „Mi-ar placea sa imi schimb locul de munca“;
2. lasa ideile sa fuzioneze, fara grija realismului, doar cantitatea de idei conteaza;
3. alege apoi ideile in functie de fezabilitatea lor.


Fii scriitor

Scopul: sa iti dezvolti flexibilitatea gandurilor, imaginatia si cautarea de solutii alternative in ceea ce priveste punctul de plecare.

Pentru a-ti trezi imaginatia, nu este nimic mai stimulator decat sa te joci de-a scriitorul. Cu un caiet si un pix in mana sau cu monitorul calculatorului in fata, cu deliciile lumii la discretie si cu personaje iesite direct din gandirea proprie, redacteaza continuarea si sfarsitul celor doua scenarii ce urmeaza.

1. Scenariul negru: vizitatorul.

„Unicul supravietuitor al unei catastrofe care a distrus umanitatea este asezat in salonul casei sale si citeste ultimul ziar la lumina unei lumanari. Deodata, clopotelul de la usa de la intrare incepe sa sune… “

2. Scenariul roz: fara rima sau ratiune.
„Paris, piata Vendôme, 22 septembrie, ora 16.30. Anna F. coboara dintr-o limuzina in fata hotelului Ritz si aluneca pe pavajul umed, insa bratul vigurosului domn Richard S. o salveaza. Decid sa ia ceaiul impreuna pentru a se cunoaste mai bine. La ora pranzului, cei doi descopera ca amandoi sunt foarte bogati si doresc sa isi petreaca timpul calatorind. Povestea de iubire se infiripa, insa exista un sigur obstacol: ea nu poate trai decat toamna, iar el – vara. Ziua echinoctiului i-a facut sa se intalneasca… “


Monologheaza liber

Scopul: sa scapi de controlul rational pentru a accede la nivelurile de constiinta unde originalitatea personala prinde culoare…
Singur, de preferinta intr-un loc linistit, inchide ochii si destinde-ti intregul corp.
Concentreaza-te un minut asupra gandurilor si imaginilor mentale spontane.

Apoi raspunde la aceste sase intrebari:

1. Ce ai vazut, simtit, auzit?
2. Ce spunea monologul tau interior? Acele mici voci care susotesc in tine?
3. Care erau gandurile tale?
4. Senzatiile tale?
5. Emotiile tale?
6. Ce inseamna pentru tine toate acestea? (O problema recurenta, o dorinta nesatisfacuta, o visare dulce cu ochii deschisi, o dificultate pe care trebuie sa o indepartezi.)

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top