Now Reading
Elibereaza-ti creativitatea

Elibereaza-ti creativitatea

Revista Psychologies

Cele 10 caracteristici temperamentale ale creativilor

Temperamentele creative prezinta anumite caracteristici psihologice pe care putem invata sa le dezvoltam. Decriptare.

1. Perseverenta
Perseverenta este expresia motivatiei. Angajamentul durabil, perseverenta, in ciuda esecurilor sunt, fara indoiala, factorii cei mai importanti ai creativitatii.

2. Deschiderea spre experimentare
Curiozitate, deschidere spre emotii, supletea gandurilor, convingeri personale… Aceasta deschidere favorizeaza inovatia, originalitatea in propuneri, oricare ar fi domeniul. Toate geniile prezinta aceasta trasatura psihologica.

3. Increderea in sine

O incredere in sine solida este legata de o mare stabilitate emotionala si de un comportament extrovertit care, la o persoana creativa, favorizeaza contactele sociale si promovarea operelor sale. Atunci cand increderea in sine este buna, esecul nu inhiba creativitatea.

4. Gandirea divergenta
Cuprinde trei componente: originalitatea (ideile neobisnuite), fluiditatea (nenumarate idei) si flexibilitatea (idei noi in mai multe domenii). La o intrebare banala, gandirea divergenta nu raspunde niciodata banal.

5. Gandirea janusiana
Ea isi trage numele de la zeul Janus, care avea doua fete, ce priveau in doua directii opuse. Aceasta gandire consta in a concepe opozitii radicale, capabile sa opereze o inversare. Exemplu: „Astazi ma voi imbraca in negru… Nu, mai degraba in intregime in alb!“.

6. Gandirea androgina
Aceasta permite individului creativ sa se indeparteze de stereotipurile sociale ale masculinitatii si feminitatii. „Madame Bovary sunt eu!“ nu trebuie sa fie o simpla propozitie exprimata de Flaubert.

7. Rapiditatea in procesarea informatiilor
Impulsivitate in raspunsuri, rapiditate in idei, gustul pentru complexitate… Spiritul creativ jongleaza si se joaca fara autocenzura.

8. Capacitatea de a imagina lumi alternative
Indrazneste sa visezi pentru a imagina alte perspective, alte logici.

9. Rezolvarea rapida a problemelor
O sclipire de moment, si solutia parca a cazut din cer. Pentru a traduce aceasta situatie, psihologii folosesc termenul de insight.

10. Gandirea analogica…
…si accesul la fenomene preconstiente si inconstiente. Gandirea analogica functioneaza pe principiul liberei asocieri de imagini si idei. In ceea ce priveste fenomenele pre sau inconstiente, acestea sunt reprezentate de visele din timpul noptii, de visarea cu ochii deschisi din timpul zilei si de emotiile puternice…

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top