Now Reading
Iesirea la pensie – un nou inceput

Iesirea la pensie – un nou inceput

Revista Psychologies

Daca te afli in situatia in care tocmai ai iesit la pensie sau ai parinti/bunici care si-au incheiat activitatea profesionala, atunci probabil stii care sunt fazele tranzitorii ale acestei schimbari. Daca nu, e bine sa te pregatesti pentru a putea trece cu optimism peste inceputul unei noi etape din viata ta sau a celor dragi.

 

In perioada anterioara pensionarii de regula se contureaza planuri cu privire la modalitatile de ocupare a timpului liber, odihna si relaxare, copii, nepoti sau organizarea de calatorii.

Iesirea din activitatea profesionala este insotita de bucuria si implinirea atingerii unui obiectiv important in viata, ca persoana respectiva si-a facut “datoria fata de sine si fata de societate”, poate chiar are un sentiment de libertate.

Urmeaza apoi vacanta, iesirile cu cei dragi, primele lucruri realizate handmade, ca odinioara, cartile citite pe nerasuflate, primele dimineti petrecute mai tarziu in pat…

Pensionarea este perceputa si traita cu aceeasi intesitate si placere ca perioada concediului avuta in vremurile atat de aglomerate de serviciu.

In urmatoarea etapa din acest proces se pot insinua pe nesimtite sentimente de neliniste, de inutilitate sau singuratate, stima de sine scazuta sau neclaritati cu privire la viitor . O parte dintre proaspetii pensionari incep sa se planga de acutizarea diverselor afectiuni fizice.

Toate acestea sunt cauzate de rezistenta la schimbare. Cele mai afectate persoane sunt cele care au fost foarte active profesional si care si-au petrecut mare parte din timp la serviciu.

 

Cum se pot savura beneficiile pensionarii

Hobby-urile sa fie transformate in activitati practicate cu regularitate.

Petrecerea timpului in natura, plimbari, exercitiu fizic realizat cu consecventa.

Socializarea activa.

Lectura, completarea de rebus-uri, integrame sau cuvinte incrucisate.

Muzica are un efect miraculos, iar concertele de muzica clasica, opera sunt si o buna oportunitate de a diversifica activitatile.

Mai multa odihna.

Implicarea in activitati de voluntariat sau de ce nu un job de cateva ore pe zi sau pe saptamana.

Multumirea  pentru cunostintele dobandite pana la aceasta varsta, si, daca exista oportunitatea, asumarea rolului de mentor pentru tinerii la inceput de drum.

Integrarea in grupuri cu interese comune si frecventarea intalnirilor stabilite impreuna.

Urmarirea de filme sau emisiuni la televizor nu mai mult decat este necesar.

Participarea activa la  educarea nepotilor.

Implicarea in anumite situatii/lucruri din placere si nu din obligatie.

Vacante cat mai frumoase si cat mai dese.

Pastrarea legaturii cu fostii colegi de serviciu si disponibilitatea de a le fi de ajutor cu informatii atunci cand acestia au nevoie.

Timp mai mult petrecut cu partenerul/a de viata.

Savurarea timpului pentru sine. Bucuria care vine o data cu timpul liber nelimitat.

Pastrarea optimismul cu privire la viitor.

Ceva mai multa grija pentru sanatate.

 

Sfaturi pentru anturaj

Sprijinul familiei este foarte important in aceasta perioada. Apropiatii trebuie sa fie mai atenti cu persoanele care trec prin aceasta schimbare, sa-i viziteze sau sa-i sune mai des, sa le solicite ajutorul pastrand limitele impuse de varsta si de timpul  alocat altor activitati, dandu-le acestora posibilitatea de a se face utili, sa fie dispusi sa-i asculte activ, sa se implice mai mult in viata lor, lasandu-le libertatea alegerilor.

 

 

Autor: Ramona Georgescu, consilier pentru dezvoltare personala, coach/trainer

0722 656 215

[email protected]

www.facebook.com/dezvoltarepersonala.com.ro

 

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top