Now Reading
Rolul banilor în procesul terapeutic

Rolul banilor în procesul terapeutic

Procesul terapeutic înseamnă un angajament între pacient și terapeut. Iar rolul banilor este unul foarte mare. Iată ce semnificații are plata ședințelor de terapie.

Citește și:

Pentru sanatatea psihica, ce alegi: consilier, psihoterapeut sau coach?

Ce se face si ce nu in psihoterapie

 

În cadrul terapeutic psihanalitic totul se analizează. Banii nu fac rabat de la această regulă.

Deoarece terapia se bazează pe o relație între doi oameni, ambele părți trebuie să fie interesate de însănătoșire pentru a funcționa optim.

Datorită importanței pe care o pune societatea asupra banilor, un criteriu de evaluare des întâlnit pentru motivație este valoarea financiară.

Dacă o persoană are o anumită problemă și vine în terapie cu dorința de a o rezolva, refuzul de a plăti un tarif mărit cu 10% poate demonstra tocmai faptul că acea persoană nu pune mare preț pe rezolvarea conflictului.

De asemenea, dacă tot am vorbit de refuzul de a plăti o anumită sumă de bani, este important și ce facem cu persoanele foarte bogate care își pot permite orice sumă. Este total greșit ca un psiholog să profite de acest lucru.

Un exemplu foarte interesant îl constituie un terapeut care, având în față un milionar în euro, a decis să îi ia aceeași sumă de bani ca a unui om normal, dar a mutat ședința la ora 5 dimineața.

Trezitul la acea oră este o bună dovadă de motivație. Doar dacă vrei cu adevărat să scapi de suferința psihică accepți acest nivel de frustrare, când îți este foarte ușor să renunți, pur și simplu.

Strâns legată de valoarea banului este și dorința de a controla. Trăind într-o lume în care cu banii se pot cumpăra foarte multe lucruri, controlul poate fi exercitat prin plată.

Au fost întâlnite des cazuri de persoane care i-au propus terapeutului să îi „cumpere” toate orele de terapie, adică să înlăture orice al pacient rival și să păstreze psihologul doar pentru el.

Nu în ultimul rând apare și dorința de apropiere emoțională. O persoană poate să plătească pe tot anul în avans doar pentru a avea certitudinea că nu va fi părăsit în terapie.

Banii sunt foarte importanți în procesul terapeutic și pot fi asociați cu foarte multe lucruri, în funcție de lanțul simbolic al fiecărei persoane.

Important pentru orice terapeut este să intre în acel lanț simbolic și să îl descopere. Important pentru orice pacient este să nu judece după aparențe un terapeut care îi cere să plătească și ședințele la care lipsește.

 

De Tiberiu Seeberger, psihoterapeut psihanalist în formare

Tel.: 0761.517.763

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top