Now Reading
Intuitia: cel de-al saselea simt

Intuitia: cel de-al saselea simt

Revista Psychologies

Evita capcanele
Aliata fidela a unora, intuitia este pentru altii un prieten fatarnic, fiindca nu intotdeauna transmite semnale corecte. „Faptul ca unele intuitii se dovedesc a fi false se datoreaza in general confuziei dintre dorinta si realitate,” explica psihologul american Frances Vaughan. „Nu perspectiva intuitiva este eronata, ci proiectia pe care o facem intr-o situatie data.”

Dorinta noastra si proiectia ne determina sa optam pentru o anumita interpretare: „De regula, mama are intuitii foarte bune”, spune Mihaela, 28 de ani. „Insa, de indata ce vine vorba despre pretendentii mei, nu mai are dreptate, fiindca ajunge sa confunde ceea ce si-ar dori ea pentru mine cu realitatea…”
Un alt obstacol il constituie temerile noastre. Majoritatea acestor temeri isi au originea in experientele trecute, pe care le-am asimilat fara sa ne dam seama si care astfel s-au transformat in convingeri. Sistemul nostru de gan­dire si de valori s-a construit pornind de la aceste con­vingeri incons­tiente. Automatisme de genul „asta nu se face”, „eu n-o sa am par­te de iu­bire”, „sunt prea batrana” limiteaza interpretarea unei infor­matii venite pe calea intuitiei.

Apoi, nici entuziasmul nu este intotdeauna un sfetnic bun: el poate sa creeze un fel de agitatie mentala care nu ne permite sa percepem clar o intuitie. „Eram extaziata la gandul ca as putea primi job-ul acela. La interviul preliminar, am interpretat simpla politete a intervievatorului ca pe un indiciu ca eu as fi aleasa”, relateaza Ana-Maria. „Deznodamantul m-a intristat si m-a facut sa vad lucrurile cu alti ochi.” Prin urmare, certitudinea si calmul sunt mai bune decat exaltarea la acest capitol.

De la mijlocul anilor ’80 incoace, cultivarea facultatilor intuitive a devenit obligatorie in dezvoltarea personala. Astazi putine sunt terapiile care sa nu tina cont de aceasta forma de „inteligenta”. In unele cazuri insa, s-a ajuns la exagerari. Psihologul american David G. Myers, desi este convins de existenta si binefacerile celui de-al saselea simt al nostru, atrage atentia asupra pericolelor acestui curent care lasa cale libera tuturor sarlatanilor care promit minuni.

Ce spun psihologii

Intuitia i-a preocupat de-a lungul timpului pe principalii psihologi ai lumii

Psihanalistul elvetian Carl Gustav Jung
, fondator al psihologiei analitice, explica faptul ca, pentru a intelege lumea exterioara, constiinta noastra foloseste patru functii psihice: senzatia, gandirea, sentimentul si intuitia. Aceasta din urma furnizeaza informatii complementare, inaccesibile celor cinci simturi.

Neuropsihiatrul italian Roberto Assagioli, fondatorul psihosintezei, a propus notiunea de „supraconstient”, pentru a desemna acea zona superioara a inconstientului nostru, de la care emana intuitiile si marile inspiratii artistice, filosofice sau stiintifice.

Psihiatrul american Stanislav Grof, fondatorul psihologiei transpersonale, a intocmit o cartografie a psihicului. El a clasificat toate starile modificate de constiinta, printre care si intuitia, sub diferite forme: creativitate, inspiratie, iluminare, revelatie.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top