Now Reading
Momentele noastre cele mai intense

Momentele noastre cele mai intense

Revista Psychologies

autocunoastere, emotii, intensitate


Psihologul ungur Mihaly Csikszentmihalyi a identificat cateva momente speciale cu care ne putem intalni in fiecare zi. In cartile sale, ne propune o metoda originala de a le provoca.

A m trait cu totii momente in care, in loc sa fim in voia unor forte anonime, am simtit ca avem controlul asupra actiunilor noastre, ca suntem stapani ai propriului destin. In aceste clipe rare, traim un sentiment de implinire, care devine reper pentru felul in care ar trebui sa fie in­trea­ga noastra viata. Vom numi aceasta stare cu vorbele psihologului Csikszentmihalyi: „experienta optima“.

Este ceea ce simte un navigator cand vantul ii biciuie fata iar am­bar­ca­ti­u­nea spinteca valurile. Este ceea ce simte un pictor cand culorile incep sa inter­actioneze una cu cealalta si o forma noua prinde contur, in fata creatorului uimit. Este sentimentul trait de un parinte cand vede pentru prima data surasul copilului sau.

Opt conditii

„Contrar a ceea ce crede majoritatea oamenilor, cele mai frumoase momente ale vietii nu se intampla cand suntem pasivi sau ne odihnim. Dimpotriva, apar atunci cand corpul ÅŸsi spiritul sunt utilizate pana la limitele lor, intr-un efort voluntar, cu scopul de a realiza ceva dificil si important. Experinta optima este ceva ce facem noi sa se intample. Pentru fiecare dintre noi, exista milioane de posibilitati de a o trai“.

Mihaly Csikszentmihaly a studiat aceasta stare pe cateva sute de „experti“, cum ii numeste psihologul, pe artisti, atleti, muzicieni, maestri de sah si chirurgi, cu alte cuvinte, „persoane care pareau
sa-si petreaca timpul facand exact ce le placea“.

A incercat sa inteleaga cum se simt oamenii cand sunt in culmea fericirii si de ce. Pe baza rela­tarilor acestor oameni, cerce­tatorul a ajuns sa dezvolte o teorie a experientei optime bazate pe conceptul de flux – „starea in care persoanele sunt atat de profund implicate intr-o activitate, incat nimic altceva nu mai pare sa conteze, iar acestea ar face-o cu orice pret, numai pentru placerea de a o face“.

Efort si concentrare

O dansatoare descrie cum se simte atunci cand evolutia sa este buna: „Concentrarea este completa. Mintea nu pleaca in alta parte, nu te gandesti la nimic altceva; esti total absorbit de ceea ce faci… Energia iti strabate corpul intr-un ritm foarte lin. Te simti relaxata, multumita si insufletita“.

O mama descrie momentele de bucurie pe care le traieste alaturi de fetita sa: „Ii plac tare mult lecturile. Citim impreuna. Ea imi citeste mie, eu ii citesc ei, si atunci pi­erd intr-un fel contactul cu restul lumii, sunt complet absorbita de ceea ce fac“.

Un jucator de ÅŸsah vor­beste despre turneul sau: „…con­cen­trarea este ca respiratia, nu te gan­desti la asta. Ar putea sa cada pla­­fonul ÅŸi nici nu ti-ai da seama“.

Ca urmare a unor astfel de marturisiri, vorbim de un flux care „curge“, pentru ca totul pare sa se desfasoare intr-un mod placut. Chiar daca experienta optima pare sa se desfa­soare fara prea mare chin, lucrurile nu stau chiar asa. Ea necesita un important efort fizic sau o activitate mentala disciplinata. Nu se produce fara exercitarea unei aptitudini sau fara concentrare. Fara aceste doua elemente nu exista. Doar cand con­stiin­ta lucreaza fara intrerupere, actiunea este urmata de actiune in flux continuu. In viata de zi cu zi, in mod frecvent, ne punem intre­bari cu privire la sensul propriilor ac­tiuni. Cand avem experiente optime, astfel de intrebari nu exista; actiunea ne invaluie ca prin magie.“

Ce inseamna, de fapt, experienta optima?

1. Sarcina de indeplinit este realizabila, dar este in acelasi timp o provocare si necesita o aptitudine deosebita.
2. Individul se concentreaza pe ceea ce face.
3. Tinta vizata este clara.
4. Activitatea desfasurata aduce cu sine o reactie imediata (feedback).
5. Angajamentul individului este profund si face sa dispara orice distragere.
6. Persoana exercita control asupra actiunilor sale.
7. Preocuparea de sine dispare, dar, in mod paradoxal, constiinta de sine devine mai puternica drept urmare a experientei optime.
8. Perceptia timpului se schimba.

Ma face fericita….
Marturii blog Psychologies

Elena Veronica, 36 de ani, profesoara
„Cand stau seara in curte, alaturi de catelusele mele, pana cand se intuneca si le vad adormind, fara griji, pe petecul de gazon din fata casei.”

Catalina, 19 ani, student
„Ador sa-i vad pe cei dragi fericiti, relaxati, iar asta imi da o incredibila stare de bine. Imi place sa ma cuibaresc in plapuma, iar pisica sa toar­ca lipita de mine. Si sa miros copacii primavara…“

Oana, 34 de ani, inginera
„Cand stiu ca am ajutat pe cineva, cand un copilas imi zambeste sau imi cuprinde cu manuta lui un deget.“

Flux. Psihologia fericirii, Mihaly Csikszentmihalyi, Humanitas

de citit:
Flux. Psihologia fericirii
Mihaly Csikszentmihalyi
Humanitas
, 2008

 

Text de Adriana Mocca
Foto: dreamstime.com
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top