Now Reading
Ne putem elibera de trauma familiala

Ne putem elibera de trauma familiala

Revista Psychologies

Franz Ruppert:

Sunt doua notiuni diferite. Una este metoda constelatiei, si a doua este metoda constelatiei sistemice. Ele incearca sa aiba acces la lucruri din perspectiva proprie. Constelatiile sistemice incearca sa aiba acces la reprezentarea interioara a relatiei cu mama ta, cu tatal tau, cu fratii sau cu copiii tai. Si relatiile tale cu acestia reflecta contributia pe care o aduci tu in aceste reprezentari, in ele te regasesti pe tine.

Constelatia este foarte utila in ceea ce priveste experienta interioara a celor mai importante relatii cu ceilalti. De pilda, cand oamenii se despart, reprezentarea lor interioara asupra momentului prin care au trecut este diferita, si atunci este util pentru ei sa vorbesca membrilor grupului despre ele. Sistemic, este o anumita abordare asupra diferitelor arii ale psihologiei.

Inseamna ca te uiti la probleme nu din perspectiva unui singur element, ci vezi ca acest element este componenta si, in acelasi timp, rezultatul unui sistem. De exemplu, cand o persoana are o problema mintala, nu te uiti la mintea ei, la problema din acel moment, ci la sistemul familial in ansamblu.

Te intrebi, ca terapeut, ce anume din sistem ar putea cauza acest simptom. Acest sistem are o reactie specifica. Si tu, ca terapeut, faci parte dintr-un sistem mai mare. Se poate combina metoda constelatiei cu o anumita filozofie, un anumit fel de a privi problemele, asta inseamna constelatia sistemica, ca metoda terapeutica.

F.R.:

Bineinteles. Daca ai pe cineva care este dependent de alcool sau de droguri, poti afla, prin terapie, cum s-a ajuns la acel punct. Cateodata, trauma vine dintr-o problema proprie, in timp ce in alte cazuri este vorba despre influenta pe care o are trauma celor dragi asupra noastra. Mai ales copiii sunt foarte influentati de traumele parintilor. Copilul ajunge intr-o situatie care se numeste trauma simbiozei.

Lui ii devine imposibil sa simta o legatura sigura cu parintii. In timpul acestui proces, copilul invata sa se conecteze la sentimentele traumei parintilor, ceea ce au trait ei in trecut si poate ca nu mai sunt constienti.
El incorporeaza sentimentele acestea negative prin legatura de atasament, nu stie cum sa le faca fata, si atunci drogurile pot fi vazute ca un ajutor, o scapare, care sa reduca presiunea emotionala si anxietatea nascuta din drama parintilor.

F.R.:

Psihanaliza are o traditie diferita. A fost inceputa de Freud, si apoi discipolii sai i-au continuat ideile de baza despre Eu si Supraeu si este o modalitate diferita de a aborda clientul. Constelatia este o metoda terapeutica.

Uneori, cei care aplica aceasta metoda au la baza si o anumita pregatire psihanalitica, si atunci iau anumite idei din psihanaliza si incearca sa le combine cu metoda constelatiei, mai ales in cazul conflictelor sau in cazul persoanelor care isi reprima sentimentele. Din experienta mea, am inteles ca orice teorie confirma ceva valabil.
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top