Now Reading
Patru pasi pentru a depasi un esec

Patru pasi pentru a depasi un esec

Revista Psychologies

Putine dureri sunt la fel de intense precum cea cauzata de un esec. Fie ca este vorba despre o petrecere la care nu am fost invitati, de faptul ca nu am primit un job dupa interviu sau de respingerea unui proiect la locul de munca, toate ne indica usi inchise. Iata ce putem face pentru a depasi disconfortul pe care ni-l creeaza un esec.

 

Cheia este increderea in sine

Sa stii cat de important este sa ai incredere in tine si chiar sa reusesti sa ai, sunt doua lucruri complet diferite. Evident, in cazul fiecaruia, aceasta abilitate tine si de mediul in care a fost crescut si de educatia primita.

Critica frecventa si inducerea sentimentului lipsei valorii sunt factori care ne blocheaza in acest demers al echilibrului. Prin urmare, ceea ce trebuie sa faci este sa lucrezi cu tine constant pentru a o construi treptat.

Singurul mod de a reusi este sa iti alcatuiesti mental o lista a lucrurilor pe care le-ai facut bine si a succeselor avute. Zi de zi, adauga pe aceasta lista cate o realizare personala, oricat de mica ar fi. Nu neglija propriile reusite.

Daca vrei sa te asiguri de functionarea acestei proceduri, scrie lista pe hartie. Citeste-o inainte de culcare si dimineata cand te trezesti.

Lasa mintea sa se odihneasca cu ganduri pozitive despre propria ta persoana si incepeti ziua in acelasi fel.

 

Vorbeste-ti optimist

Daca ai obiceiul sa iti asculti criticul interior prea des, vei ajunge in timp sa fii convinsa de ceea ce iti transmite. Mai mult, un refuz, un esec sau o respingere nu vor face decat sa alimenteze in plus criticile. Vor veni precum o confirmare a tuturor lucrurilor pe care nu ar trebui sa ti le spui.

Cu totii primim refuzuri si traim esecuri. Nici oamenii de succes nu au intotdeauna ceea ce isi doresc. Este important sa accepti aceste raspunsuri ca venind din exterior si a fi adresate unui moment sau unei situatii, fara a fi definitorii pentru tine.

Fii alaturi de tine cand ai un insucces si incearca sa iti vorbesti pozitiv, incurajandu-te. Nu adanci starea de tristete, adaugand critici la adresa ta.

 

Da-ti timp

Indiferent cat de dureros este un anumit moment si cum resimtim un refuz, starea nu va dura la nesfarsit. Ai rabdare cu tine si gandeste-te daca vei simti aceeasi durere si peste cinci ani.

Nu lasa un esec sa diminueze toate reusitele pe care le-ai avut si nu te judeca prin prisma rateurilor. Tine minte ca nimeni nu este definit de o singura experienta.

 

Detaseaza-te

Este firesc sa suferi dupa un episod negativ. Este normal sa vrei sa stai o perioada la distanta, sa plangi, sa te simti trista. Dar pune o limita in calea acestor trairi, nu le lasa sa se prelungeasca inutil.

Sunt doua metode pentru a face acest lucru. Fie iti impui un termen limita, in care iti oferi ragazul de a te simti coplesita de tristete, dar fara depasi acest deadline, fie, treptat, iti pui in practica si resursele pentru a iesi din starea de nefericire.

Incearca sa pui in perspectiva intamplarea, sa incerci sa inveti ceva din experienta respectiva si sa ai incredere ca pe viitor lucrurile vor fi altfel.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top