Now Reading
Sa ne descifram visele

Sa ne descifram visele

Revista Psychologies

somn, vis, vise, visuri
Noptile ne sunt populate de imagini, cuvinte si simboluri. Decodarea lor ne permite sa vedem clar in noi. Dar, lucrand asupra viselor noastre, putem sa ne trans­for­mam concret viata. Mic manual de utilizare si interpretare a acestui material misterios.

Visele constituie un material de o bogatie inepuizabila care ne poate permite sa devenim creatorii propriei vieti. Sunt celebre cuvintele lui Freud: visul este calea re­ga­la spre inconstient. In cartea sa, „In­ter­pretarea viselor”, psihanalistul afirma ca „visul nu este ceva lipsit de sens, nu este o absurditate, ci un fenomen psihic in intreaga accep­tiune a termenului si, de fapt, este implinirea unei dorinte”.

Carl Gustav Jung, elevul eminent al lui Freud, considera ca visul aduce la suprafata, intr-o maniera simbolica, expresii ale vietii psihice, ale transformarilor interioare ale individului. Inconstientul se exprima fara pie­dici in somnul nostru. Dezva­luind portiuni ascunse ale eului, analiza viselor ne permite sa ne cunoastem mai bine. O explorare fructuoasa, cu conditia sa nu ne autocenzuram si sa fim perseverenti.

Sa notam totul cand ne trezim

Nimic nu este mai evanescent decat visele; de-abia ne-am trezit ca secvente intregi ni se sterg din memorie. Este important deci sa le strangem indata ce ne trezim. In acest scop, sa avem un stilou si un caiet la indemana. Vom incerca sa notam totul: protagonisti, evenimente, emotii etc. Ideal ar fi sa dispunem de un reportofon. El ne permite sa povestim visul cu ochii inchisi. Este, deci, cel mai bun mijloc sa ne reamintim cat mai multe elemente.

Sa ne selectam visele

Visele se concentreaza adesea in ju­rul unei teme, dar pun in scena sim­­­­­­­­boluri diferite. Important: sa a­legem visul cel mai marcant. Cum il recunoastem? El are tendinta sa se repete sau sa suscite emotii foarte puternice.

Cei care viseaza prea mult pot alege sa spuna cu voce ta­re: „In noaptea asta, prefer sa nu vi­sez”, ceea ce le permite sa limite­ze productia onirica. Putem de asemenea sa ne concentram pe o proble­ma precisa si sa cerem in­­­­­­con­sti­en­tu­lui sa lucreze la ea: „In noaptea as­ta, vreau sa visez ceva important”. In sfarsit, chiar daca nu ne a­min­­­­­tim decat franturi, este util sa le notam.

Sa reperam problematica

Pentru a analiza visul, iata o metoda relativ simpla: fa un tabel impartit in patru coloane. In prima, va fi povestit visul in intregime.

In a doua, se vor nota emotiile asociate fiecarei etape (tristete, stupoare, usurare); apoi, fiecare simbol (persoana, animal, peisaj) va fi incercuit, iar actiunile sau lipsa a­ces­tora, inclusiv dialogurile vor fi su­bliniate.
In a treia coloana, vom incerca sa definim sensul fiecarui simbol, amestecand definitia obiectiva si evocarea personala.

Exemplu: „Un leu vaneaza pentru a se hrani, alearga foarte repede, il ga­sesc elegant etc.” Daca este vorba des­pre o persoana, vom nota primele adjective care ne vin in minte („indaratnic“, „primitor“) sau un e­ve­ni­ment marcant care ii este asociat („cearta“, „regasire“).

In a patra coloa­na vor fi consemnate aspectele repetitive: aceeasi emotie provocata de situatii diferite, un per­­­­­­­sonaj sau un peisaj care apare in diferite momente. Inconstientul accentueaza mesajele. Vom inscrie aici po­la­ri­ta­ti­le (un lup, un miel; ziua, noaptea) si paradoxurile (foar­fecele poate sa dis­truga, dar sa si creeze). Punand in scena poli opusi, inconstientul nos­tru ne incita uneori sa revenim la o pozitie de mijloc, echilibrata.

Sa decriptam scenariul

In general, visele povestesc situatii de care suferim sau probleme pe care incercam sa le rezolvam. Trebuie sa putem decripta scenariul. Pu­tem apela la tehnica asocierii directe: examinam un element, re­flec­tam la ceea ce evoca el, revenim la vis, analizam un al doilea e­le­ment etc.

Vom incepe cu elementele cele mai spectaculoase sau cu cele legate de emotiile puternice. De exemplu: „Un urs ma ataca. Ceva mare si in­fri­cosator se apropie?” sau „Nu pot sa vorbesc. Exista cineva caruia nu reusesc sa-i spun ceva?” Daca am vi­sat o persoana anume, ea simboli­zeaza deseori o alta. Astfel, un prieten care tradeaza poate sa reflecte tea­ma de a fi inselat de partener. In sfarsit, daca incepem cu aspectele pu­ternice, este important sa analizam totul, caci detaliile se dovedesc adesea mai semnificative.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top