Now Reading
Angoasa performantei sexuale

Angoasa performantei sexuale

Revista Psychologies

Augustin Cambosie, presedintele Federatiei Romane de Psihoterapie
Augustin Cambosie
, presedintele Federatiei Romane de Psihoterapie: Barbatul are tendinta sa nege aspectul unde e neperformant.

Psychologies: De ce sunt atat de afectati barbatii de performanta lor sexuala?
Augustin Cambosie: Nu exista barbat care sa nu fi avut o „impiedicare“ macar o data in viata, fie ca a inteles din replica sau atitudinea partenerei, fie ca a inteles singur, comparandu-si istoriile anterioare din viata, el stie ca esecul a avut loc. S-ar parea ca intr-o societate de tipul nostru barbatul are toate drepturile si avantajele din lume. Asa si este, la un nivel formal.

Doar ca Dumnezeu, cand a impartit functiile, in diviziunea sexuala a muncii a avut grija sa-i dea funtia de arbitru femeii. Ea noteaza performanta sexuala. O statistica americana facuta acum cativa ani spunea ca femeile intervievate, in proportie de 87% din cazuri, mimeaza orgasmul cel putin o data in viata. Barbatul intra deci intr-o relatie sexuala deja cu problema unui esec anterior la care se adauga si intrebarea daca persoana care il „noteaza” mimeaza satisfactia.

Temerile cumulate ca va fi cineva mai performant ca el, ca partenera lui nu va fi multumita de prestatia lui sociala, economica, il fac sa intre cu anxietate in activitatea sexuala. 2, 3 clacari la rand pot conduce la conduita de esec, si aici apare un fenomen interesant, fiindca barbatul are tendinta sa nege aspectul unde e neperformant. Se retrage fie in munca, fie in relatii episodice unde nu conteaza parerea pe care o lasa, fie in alcool ca element anxiogen.

Care sunt credintele romanilor legate de performantele sexuale?
Ideea rabojului inca mai exista si cred ca in asta consta fondul arhaic al societatii noastre. Noi suntem inca interesati de cantitate, si nu de calitate. Barbatii incearca sa-si valideze statutul de super-macho prin dezinvoltura cu care abordeaza femeile, a se citi indiferenta cu care le trateaza. Apar insa niste discrepante.

Din statistica facuta de AB Research la comanda AMSR cu sprijinul Pfizer reiese ca nu exista nici un fel de diferenta semnificativa intre sexualitatea romaneasca si cea vest-europeana. Dar, conform unei publicatii nestiintifice, barbatii ro­mani vorbesc despre o frecventa de 350 de acte sexuale pe an. Fabulos, nu? Romanii declara fantasma ca element de realitate. Un barbat roman nu-si doreste o partenera care observa lipsa lui de afectivitate, de implicare in relatie.

Cum se poate gasi cheia unei sexualitati reusite?

In cuplu. Un barbat echilibrat stie sa-si administreze propriile pulsiuni. Sexul este prin definitie o activitate de cuplu, care se invata. Nu se da de la Dumnezeu si nu vine odata cu intalnirea intre doi oameni. Sexualitatea se construieste. .

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top