Now Reading
Cum traiesc barbatii sentimentele. Sunt ei oare… sentimentali?

Cum traiesc barbatii sentimentele. Sunt ei oare… sentimentali?

Revista Psychologies

Pot ei sa faca dragoste fara sa iubeasca? Sunt intr-adevar poligami? In viziunea clasica se considera ca barbatii sunt mai putin sentimentali, putin dotati pentru relatii afective si comunicarea interpersonala. Am avea de a face cu un handicapat afectiv.

 

De fapt, majoritatea barbatilor sunt tare sentimentali. Vedeti cat de afectati pot fi, chiar distrusi dupa o ruptura afectiva, si pentru o perioada lunga de timp. A sugera ca este vorba despre o manifestare a unei nevroze de abandon care i-ar face sa regreseze spre dureri infantile, nu rapeste nimic din profunzimea sentimentelor pe care le au. Adevarul este ca barbatii isi ascund emotiile si isi interzic sa-si exprime sentimentele.

Ne aflam in fata efectelor negative ale civilizatiilor patriarhale care-l obliga pe barbat sa se arate insensibil. A simti emotii si sentimente, a le spune, a le impartasi inseamna a risca sa fii luat drept o fiinta slaba si vulnerabila, intr-un cuvant lipsita de virilitate.

Destinat sa comande, sa faca ordine, sa plece la razboi, chiar sa ucida, barbatul nu poate fi sentimental. Si intr-adevar din cauza ca si-au sufocat sensibilitatea de-a lungul mileniilor, se poate ca unii sa fi devenit genetic insensibili. Cu atat mai mult cu cat, in copilarie, barbatul nu a cunoscut dialogul intim si afectuos cu tatal. Aceasta nu-i vorbeste decat despre rezultate scolare si sportive, pe care le pretinde din ce in ce mai bune: „Nu sufletesti, doar trofee!”, astfel ii era discursul.

Totusi, barbatii sunt sensibili si sentimentali, dar isi ascund sentimentalismul pentru a se proteja de ceilalti si in mod esential de femeie. Sa admitem ca se indragosteste si-si declara sentimentele, atunci risca sa fie respins de cea pe care o iubeste, ceea ce este nu numai o suferinta, ci si o infrangere. Si apoi, a fi foarte indragostit si a marturisi acest lucru, l-ar pune intr-o situatie de inferioritate fata de femeie.

Barbatul este mult mai vulnerabil decat lasa sa se creada atitudinea lui de dominator. Fara indoiala, el ia aceasta aparenta dominatoare pentru a ascunde ceea ce este el in strafundurile sufletului.

Totusi, atunci cand are incredere intr-o femeie, barbatul indrazneste sa-si scoata armura si sa-si dezvaluie nevoia de afectiune si de subtila sensibilitate. Este partea omeneasca a barbatului, cea pe care noul tip de barbat, mai educat emotional, nu ezita sa o expuna spre marea fericire a relatiilor dintre femeie si barbat. Pacat ca barbatul care indrazneste sa se descopere este adesea atat de ranit de vreo femeie cu un feminism orb.

Mai multe despre barbati si sentimentele lor, in cartea

Barbatul de azi explicat femeilor, Gérard Leleu, Editura Trei

Barbatul de azi explicat femeilor

de Gérard Leleu

Editura Trei

Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top