Now Reading
Cuplul, fertilitatea si eprubeta

Cuplul, fertilitatea si eprubeta

Revista Psychologies

Pericolul cuvintelor

Medicii trebuie sa isi aleaga cu grija vorbele, deoarece efectele psihologice pot fi dezastruoase. Multe paciente sunt afectate mai mult de atitudinea medicilor decat de rezultatele testelor.

Dupa opinia psihanalistei Catherine Bergeret Amselek, impactul medicilor este acelasi cu un diagnostic gresit devenit real:

„Este des intalnita situatia in care femeile vin la ginecolog, disperate ca nu au ramas insarcinate dupa un an de raporturi sexuale neprotejate. Daca unul dintre parteneri nu este foarte fertil, femeia este cea mai afectata“.

Nelinistea provocata de timp

Medicii repeta pacientelor ca, incepand cu varsta de 35 de ani, sansele de a ramane insarcinata scad considerabil. Lucru adevarat din punct de vedere statistic.

Insa aceasta presiune produce panica si nu face decat sa amplifice problemele legate de infertilitate.

Obsedate ca pierd timpul sau sansa procrearii, multe femei fac incercari disperate. Unele sunt gata de orice, oricare ar fi suferintele si riscurile pentru sanatatea lor.

Exista persoane care iau in greutate chiar si cincisprezece kilograme, iar starea lor fizica, dar mai ales psihica, este deplorabila. Insa nu se pot opri. Parca sunt intre ciocan si nicovala: medicina si ele insele.

Miracolul acceptarii limitelor

Adesea, cand refuzi sa mai vezi miza atat de mare si iti accepti limitele, lucrurile incep sa functioneze. Experienta lui M. este edificatoare si demonstreaza ca factorul psihologic nu trebuie subestimat. M. avea trompele obstructionate si a incercat sapte fertilizari in vitro in patru ani.

La ultima, implinise 40 ani, iar medicul o sfatuia sa continue. Desi pana atunci ea si sotul ei au fost disperati, pana la urma decid sa incerce si o a opta FIV, ceva mai relaxati si pe principiul „fie ce-o fi“.

Medicul ii previne ca exista o sansa la un million sa dea rezultate, dar M. isi incearca norocul si ramane insarcinata cu gemeni!

Esec si doliu

Aceasta frumoasa poveste uneori reprezinta o exceptie. Trei sferturi dintre femeile care fac FIV nu pot avea copii. Iata un subiect tabu, pe care medicina prefera sa nu-l puna la socoteala. Dar mai departe ce se intampla?

Dupa 11 ani de incercari, A., 51 de ani, resimte un urias sentiment de abandon si frustrare. „Sa ajungi atat de aproape de atingerea scopului si sa nu reusesti, este extrem de crud.

Am facut zece FIV si as fi continuat, daca sotul meu nu mi-ar fi interzis. Se temea pentru sanatatea mea. Este ca un drog. Iti spui ca urmatoarea data va iesi bine. E prea dur sa accepti ca ai facut totul fara niciun rezultat!“.

Potrivit psihologilor, aceste femei se confrunta cu o adevarata stare de doliu, iar o sustinere psihologica este mai mult decat recomandata.

In ansamblu, peisajul poate nu este foarte vesel, dar nu uita ca, datorita tehnicilor PMA, in fiecare an mii de bebelusi se nasc sanatosi. Fara un traseu dramatic! Exista femei care raman insarcinate dupa prima sau a doua fertilizare in vitro.

 

Editare de Andreea Radulescu

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top