Now Reading
De ce barbatii pierd dorinta

De ce barbatii pierd dorinta

Revista Psychologies
idei-cheie:

Sexul masculin este vulnerabil pentru ca, fata de sexul feminin:

–  se imbolnaveste mai des si are tulburari degenerative mai frecvent;

–  in primele luni de viata are o rata de mortalitate cu 40% mai mare

 

Femeile, noile dominatoare?

Pe de alta parte, oare cum traiesc femeile aceasta „lipsa“ a bar­ba­ti­lor? Sofia, o frumoasa doamna de 45 de ani, a trait un an de „pasiune de­cep­tio­nata“ alaturi de un arhitect suedez de aceeasi varsta. „Era la fel de rece pe cat eram eu de cal­da“, zice ea ironic. „Intai am fa­cu­t-o o data pe saptamana, apoi o da­ta la zece zile, apoi o data pe luna. Si nu era nici prea dragastos.

Ma sim­team de parca l-as fi violat si avea gri­­ja sa imi atraga mereu atentia sa nu exagerez. «Doar nu suntem anima­le», obisnuia el sa repete cand eu insistam. Putin cate putin, i-am in­te­les strategia: frustrarea sexuala era pentru el o tactica de a ma men­tine intr-o stare de dependenta.“

Cristina, 46 ani, vorbeste si ea tot despre manipulare. Barbatul de ca­re s-a despartit anul trecut, director intr-o multinationala, o facea sa a­ler­ge intre Bucuresti, Paris si Londra. Si nici macar nu se atingea de ea. Mereu intre doua intalniri, nu il prea vedea singur. „Ma dirija la fel cum isi dirija angajatii“, marturi­seste ea. „Aveam impresia ca nu sunt nimic pentru el. Era vorba nu de o hartuire sexuala, ci morala“, pune ea punctul pe i.

Trebuie sa fim sinceri cu noi insine (si ca barbati, si ca femei), sa nu uitam niciodata cine suntem si ce putem face pentru a nu ne aliena in relatiile cu partenerii nostri. Poate ca fragilizarea „barbatului recent“ nu e decat primul pas pe calea eliberarii de prejudecati: nici barbatul nu e Greuceanu care-si arunca buzduganul in cui pentru a-si semnala prezenta, nici femeia nu trebuie sa pretinda conditia unei dominatii false fata de cineva diferit.

 Barbatii romani se jeneaza sa discute cu medicii

  • Conform unui studiu efectuat de Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania (AMRS), AB Research si Compania farmaceutica Pfizer, unul din trei barbati romani are probleme de erectie.
  • Inainte de a se duce la doctor, ei discuta despre acest aspect in primul rand cu partenera si abia apoi cu prietenii. De altfel, majoritatea partenerilor abordeaza acest subiect doar intre ei. Numai un sfert dintre romani incearca sa discute cu prietenii – sentimentul de jena sau de teama sa nu se rada de ei fiind, probabil, destul de puternic.
  • Totusi, pe de alta parte, majoritatea barbatilor o duce „mai bine“ decat femeile: romancele afirma ca au mai putine contacte sexuale decat partenerii lor. In timp ce majoritatea barbatilor are (sau cel putin asa declara) peste 11 contacte lunar, femeile au aproximativ cinci in acelasi interval. Intrebarea care apare este, evident, cu cine au barbatii celelalte sase contacte declarate…

Asexualitatea, a patra orientare

  • Exista oameni hetero, gay sau bisexuali, dar membrii acestor minoritati au un libido normal sau chiar cu asupra de masura. Ceilalti sunt asexualii. Adica acei oameni total dezinteresati de raporturile sexuale. In Statele Unite, conform unui studiu de la Universitatea Chicago, acestia alcatuiesc 2% din populatie. Un studiu al Institutului Kinsey din Indiana nuanteaza un pic lucrurile: asexualii marturisesc ca au comportamente sexuale similare mediei, dar fara sa le doreasca neaparat.
  • Conform AVEN (Asexual Visibility and Education Network, o organizatie care militeaza pentru recunoasterea asexualilor: www.asexuality.org), asexualii nu sunt neaparat si celibatari. Unii sunt casatoriti, altii sunt gata sa faca si copii sau altii sunt implicati in relatii platonice. In fata psihologilor si psihiatrilor, care categorisesc acest libido zero drept „dorinta sexuala hipoactiva“, membrii AVEN raspund: „Cel mai greu este sa ii convingi pe ceilalti ca nu este vorba de o problema“. Toate aceastea sugereaza o revolutie comparabila cu cea care i-a scos pe gay din „anormalitate“: adica nu sufar, asa sunt eu.

Adaptare de Alex Matei
Foto: GULIVER/Stone+, Photonica
 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top