Now Reading
De ce ne este teama sa ne despartim?

De ce ne este teama sa ne despartim?

Revista Psychologies

cuplu, despartire, abandon
Frica de a fi inlocuit

Camelia si Bogdan s-au cunoscut in adolescenta, au lucrat impreuna, au avut doi copii. Si apoi iubirea s-a stins. Intr-o zi, Camelia a iesit din re­latia fuzionala. A intalnit un alt barbat, de care s-a indragostit, dar nu a putut sa isi paraseasca partenerul. Bogdan a aflat, nu a putut sa accepte, dar nu a plecat nici el. Ruptura s-a pro­dus, insa despartirea a survenit abia peste cati­va ani.

„Tra­ iam ca un frate si o sora. Aveam camere separate“, isi aduce aminte Bogdan. O respingere greu de suportat, o rana violenta pentru bar­batul din Bogdan. Intr-o zi, in­tal­nes­te o femeie ca­re il doreste si isi recladeste increderea de care sotia sa il facuse sa se indoiasca. Pleaca. Si nu intelege de ce Camelia este din­­­­­tr-o data suparata pe el, mai ales ca ea nu-l mai dorea. Paradoxal? Nu, pentru inconstientul nos­­­­­tru, care ignora contradictia, a abandona si a fi abandonat este a­celasi lucru. O astfel de femeie, care totusi a decis sa se desparta din pro­­­­­­­­­­­prie initiativa, cade in depresie: in­­­­fluentata de gandurile sale in­con­sti­ente, are senzatia ca a fost pa­ra­si­ta…

Camelia descopera ca a fost inlocu­i­ta de o alta femeie. Gand insu­por­tabil! Asta a rea­­­­­­du­­­­­­­­­­­­­­­­­­­s-o, incons­tient, la o situatie pe care o cunoaste fiecare fetita in momentul trairii comple­xu­lui oedipian: sen­­­­­­­­­­timentul de nepu­tinta pentru ca rivala sa – mama – are ce vrea ea, adica pe ta­ta. Pentru a evita retrairea acestei si­­tua­­tii, a­numi­te femei, desi profund ne­mul­­­­­­­­­­tu­mi­te de cuplul lor, pre­­­­­­­­­­­fera sa ra­­­­­­mana. Sunt si fe­mei care, in mo­men­tul in ca­re sunt ga­­­­­­­­­­­ta sa faca pa­sul despar­tirii, se raz­­­gandesc subit si decid sa ra­ma­na da­­­ca simt ca o rivala il do­reste pe par­tener. In momentul a­­ce­la, dorinta stinsa se reaprinde din cenusa…

Frica de singuratate

Pentru Donald Winnicott, celebru pedopsihiatru englez „capacitatea individului de a fi singur constituie unul dintre semnele cele mai impor­­tante de maturitate afectiva“. E nevoie, explica el, ca bebelusul „sa fi tra­it experienta de a fi singur, atat pe cand era sugar, cat si mic co­pil, chiar daca era in prezenta mamei“.

Psihanalista Melanie Klein conside­ra ca aceasta capacitate de a fi singur are la baza existenta, in realitatea psihologica a individului, in co­pilaria lui, a unui „obiect bun“ de atasare. De obicei, mama este cea ca­re reprezinta acest obiect bun, in masura in care a ajutat copilul sa ob­ti­na gradul de siguranta interioara ne­cesara pentru a infrunta via­­ta si frustrarile ei. Fara aceasta se­­­curitate interioara, frica de singuratate nu poa­te fi de­pasita. Ea conduce la o lip­sa de in­credere in propria persoana care ne determi­na sa ra­ma­nem cu acela pe care in­tr-o zi am a­vut „sansa“ sa il intalnim. Apare si o neliniste, ac­­cen­­­tuata de imaginea pe care socie­tatea o promoveaza. Li­­­bera si dis­­­­­­po­nibila, femeia singura e invidiata, dar in acelasi timp provoaca frica celorlalte femei.

Frica de pierdere a confortului

Toate studiile demonstreaza ca des­­­par­tirile le afecteaza financiar pe fe­mei. In continuare, barbatii au cele mai mari salarii, si pensiile alimentare – atunci cand exista – rar compenseaza scaderea nivelului de via­ta care urmeaza unei despartiri. De aici, frica de a trebui sa renunti la un anumit confort, afectiv si material in acelasi timp, confort pe ca­re l-ai avut la un moment dat.

„Nu pot sa plec fiindca nu voi fi in sta­­re niciodata sa le ofer copiilor mei ceea ce au azi. Sotul meu are puterea financiara si de decizie in fa­milia noastra.“ Cu un sot medic, Felicia S. are un nivel de trai pe ca­re sa­lariul sau de secretara nu i-ar permite sa il intretina daca ar con­sti­tui singura ei sursa de venit.

Dar atentie la formula simplista „ra­ma­ne cu el pentru banii lui“! Putem recunoaste in ea mecanismul in­constientului, prin care se compenseaza o nesiguranta interioara prin bunuri exterioa­re. Banii nu sunt de multe ori de­cat substitutul unei lip­se de dragoste. Chiar daca el nu ar avea bani, ea ar ramane totusi cu el, probabil.

Dar e posibil, in egala masura, ca ba­nii lui sa o fi sedus pentru ca ii da­deau sentimentul sigurantei.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top