Now Reading
Frigiditatea e relativa

Frigiditatea e relativa

Revista Psychologies

Teama de a fi „obiect”

Cand este permanenta si fara motiv aparent, anorgasmia trebuie decriptata ca un simptom care trimite la o problematica individuala incon­­­­s­ti­en­­ta. Pentru cineva, ea poate exprima dorinta ascunsa de a semana cu mama, idealizata, virginala. Pentru altcineva, poate proveni dintr-o fidelitate (inconstienta, desigur) fata de tata. „Am intalnit intotdeauna bar­bati cu probleme sexuale cu care nu am putut sa ajung niciodata la orgasm, explica Anca, 25 ani, asistent marketing. Pana cand mama mi-a marturisit ca abuzul de alcool l-a transformat pe tatal meu intr-un impotent.”

Adesea, anor­gasmia este con­se­cinta unui raport execrabil cu propriul corp, care isi are originile in co­pilarie. „Intotdeauna m-am vazut ca fiind rece si nedemna de a fi iu­bita, povesteste Alexandra. Eram complexata, din cauza surorii mele mai mici, preferata tatii, despre care se spunea ca este mult mai draguta si mai feminina decat mine. In adolescenta m-am simtit ca si cand n-as fi avut corp, de parca eram doar o umbra pe care nimeni n-o vedea. Astazi, nu ma machiez niciodata si nu manifest niciun interes pentru imbracaminte. Cand sunt in pat cu un barbat ma simt in plus, nu-mi gasesc locul.”

In cazuri foarte rare, o femeie poate fi blocata fizic si emotional, incat poate sa rateze orgasmul. Corpul ei juiseaza fara ca ea sa simta nici o senzatie de placere, ca acele persoa­ne care sunt incapabile sa simta foamea, setea sau frigul. Majoritatea psihologilor sunt de acord ca acest fenomen este rezultatul unei edu­catii prea rigide. Niciuna dintre femeile refractare la orgasm nu este stanjenita de corpul sau, iar unele degaja chiar o senzualitate puternica. Cu toate acestea, ele au in comun refuzul de a-si asuma in cadrul relatiei sexuale pozitia feminina fireasca, aceea de receptacol pentru barbat.

„Am trait multa vreme cu impresia ca a avea orgasm ar in­sem­na sa ma transform intr-un «obiect» pentru barbati“, povesteste Alina, 29 ani, economist. „Ma simteam bine, dar preferam sa ra­man eu, sa imi pastrez autocontrolul, sa fiu spectatoarea placerii lui.” „De mul­te ori, femeile sunt cele care isi impun – mai mult sau mai putin con­­stient – diverse limite si isi sabotea­za feminitatea, accesul la placerea sexuala“, este de parere psihologul Mihaela Brincoveanu.

O cautare a iubirii ideale

Dar nu toate femeile se plang de absenta orgasmului. Placerea feminina nu se limiteaza la o juisare a organului, asa cum se intampla la bar­bat, care atinge orgasmul prin pe­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­nisul lui. Ele au, in plus, acces la un tip diferit de satisfactie, propriu sexua­litatii feminine, care inglobea­za integralitatea persoanei lor. „Femeia isi constru­ieste relatii cu parteneri capabili sa-i ofere inca de la in­­­­­ceput o perspectiva confortabila si agreabila. De aceea, va fi pregatita sa accepte un contact sexual doar in momentul in care se va simti implicata emotional in relatia respecti­va“, sustine Adina Mihaela Co­dres. Aceasta juisare nu este pro­­­vocata de falus. Ea este declan­sata mai ales de preludiu, de elanul pasional mai mult decat de actul sexual. „Femeia cauta, in mod intu­i­tiv, re­la­tia cu un partener apt sa ii ofere im­­­­plinire sufleteasca, nu doar rezolvarea unor probleme de ordin hormonal“, subliniaza si psihologul Mihaela Brincoveanu.

Nu este vorba de o teama de sexualitate, ci mai degraba de o cautare a absolutului si a dragostei ideale, pe care sexul nu le-ar putea satisface in totalitate. „O femeie din doua asteap­ta orgas­mul printr-un raport sexual complet”, spune psihologul francez Jacques Waynberg, sexolog, care explica aceste cifre prin mostenirea bi­­­­­ologica. „Ca si sexualitatea animala, aceea a oamenilor are, ina­in­te de toate, un scop reproductiv. Astfel, daca ejacularea masculina este necesara, orgasmul feminin nu este. Este un construct cultural, legat de inventia erotismului.”

Orgasmul se invata

O femeie care nu juiseaza nu este, prin urmare, anormala: ea este doar lipsita de experienta. „Pentru ca acesta sa se produca, ea trebuie sa-si faca o idee mai exacta despre propriul corp, prin masturbare, de ex­em­­plu“, continua Jacques Waynberg. „Si sa se lase prada acelor fantasme sexuale care activeaza dorinta. Obti­nerea placerii sexuale se invata, asa cum cei care canta isi exerseaza vo­cea pentru a deveni mai performanti.” Orgasmul nu este, deci, nici obligatoriu, nici automat. „Pentru a putea experimenta starea de excitatie maxima este nevoie ca, mai intai, sa fie cunoscute zonele erogene si tipurile de reactii care rezulta prin stimularea lor. O atitudine relaxata si in­cre­­za­toare poate crea, de asemenea, premisele satisfactiei sexuale”, asigura Adina Mihaela Codres. De altfel, a-ti imagina ca trebuie sa ai orgasm este modul cel mai facil de a provoca un blocaj in profunzime, du­­blat de deprimare. Daca situatia ca­uzeaza suferinta, trebuie sa te in­trebi ce nu merge. Si sa incepi sa lucrezi asupra ta, impreuna cu un spe­­­­­­cialist, un te­rapeut.

Isabelle Taubes
Adaptare: Dana Musceleanu
Foto: GULIVER / Getty Images.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top