Now Reading
In dragoste nu este nevoie de demonstratii

In dragoste nu este nevoie de demonstratii

Revista Psychologies


Ce semnificatie individuala are acest moment?

C.D: Criza varstei mijlocii reprezinta un moment de schimbari cu scopul de a da vietii un sens, o semnificatie, ca si cum mecanismele de adaptare folosite pana in acel moment nu mai au valabilitate si trebuie inlocuite cu altele noi, specifice varstei – de aici, tot tumultul emotional.

Adesea, nelinistea si irascibilitatea barbatului aflat in aceasta faza provin din lumea lui interioara, nu din exterior. Acesta poate crede ca are nevoie sa-si paraseasca familia, sa aiba o aventura, sa-si schimbe locul de munca sau sa plece de acasa.

De fapt, adevarata lui sarcina nu este sa faca niciunul din aceste lucruri, ci sa se ingrijeasca de propriul sau suflet, sa descopere mesajul transmis din interiorul sau.

Recunoasterea acestei realitati il poate determina sa doreasca sa evadeze din vechea sa viata. Stie ca trebuie sa se desprinda, insa nu stie sigur din ce anume trebuie sau de ce anume sa se lase ghidat.

Sprijinul pe care il arata partenera nevoii lui de libertate este exact lucrul de care el are nevoie pentru a alege sa nu se indeparteze.

Unele femei fac un copil pentru a-si salva relatia esuata sau care incepe sa scartaie…

C.D.: … cu alte cuvinte, din credinta ca prin sine insasi nu va reusi sa-l „pastreze“ pe partener si din teama ca astfel va fi parasita/abandonata de catre acesta, femeia delega/transmite inconstient copilului responsabilitatea functionarii relatiei, ca intr-o gandire magica: odata cu aparitia copilului, problemele de cuplu vor disparea sau barbatul pe care il doreste va ramane alaturi de ea.

Esecul ei personal trebuie reparat de copilul ce urmeaza sa fie conceput. In acest caz, copilul nu este dorit pentru sine, ci pentru a implini un scop, pentru a salva cuplul de la dezagregare.

Din aceasta gandire in care cele doua realitati sunt puse in conflict (relatia cu partenerul versus copilul), copilul pare sa fie sacrificat in favoarea relatiei. Insa planurile nu functioneaza atat de simplu dupa principiul cauza-efect.

Din calculele proiectate a fost omis un lucru: aparitia unui copil transforma relatia de cuplu, schimba rolurile si pozitionarea celor doi parteneri, a unuia in raport cu celalalt.

Copilul devine preocuparea numarul unu, iar cuplului ii ramane pozitia secunda. Aparitia copilului reprezinta o mare provocare si pentru cuplurile in care cei doi parteneri isi doresc copilul sau pentru cuplul care are o relatie solida.

In versiunea cuplului cu o relationare deficitara, situatia este cu atat mai complicata. Daca pana in momentul conceperii podul se clatina, dupa aparitia copilului exista riscul ca podul sa cada cu totul.

Copilul nu va schimba nicio coordonata a situatiei trecute – de fapt, aparitia lui va complica lucrurile, deoarece graviditatea poate cauza multa tensiune si stres emotional in relatia dintre parteneri.

Daca copiii se nasc cu povara de a salva o relatie, acestia vor simti si vor sti inconstient acest lucru.

Daca problemele din cuplu continua (asa cum de obicei se intampla), copiii vor incerca sa le rezolve. Atunci cand cuplul se va destrama (o situatie extrem de probabila), copiii se vor simti responsabili pentru situatie.

 

Interviu de Catalina Cristescu

 

Pages: 1 2 3 4 5
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top