Now Reading
Lectii de erotism asiatic

Lectii de erotism asiatic

Revista Psychologies

CHINA: DURATA PENTRU SATISFACTIE

In traditia chineza, energia sexuala face parte din capitalul de energie vitala transmis de parinti, mai simplu de cheltuit decat de adunat la loc. Ar fi bine, asadar, sa administram bine acest capital, ba chiar cu zgarcenie.

Iata de ce China a dezvoltat practici de stapanire a sexualitatii de mare rafinament, perpetuate de la medicii Antichitatii. Ele vizeaza „alimentarea principiului vital in camera de dormit“.

Sunt tehnici de prevenire a imbatranirii, ce au ca obiectiv pastrarea vitalitatii si sanatatii. Ele se refera mai ales la stapanirea ejacularii si la controlul orgasmului.

Retentia nu inseamna doar prelungirea vietii prin economisirea energiei sexuale, ci si satisfacerea partenerei prin amanarea orgasmului. Nu are legatura cu intreruperea actului inainte de finalizare (coitus interruptus) sau alte frustrari occidentale.

Dimpotriva! Chinezii spuneau ca un control intens al orgasmului conduce la un tip de placere mai subtila, numita „iluminarea spiritului“. Aceasta stare aduce o regenerare a energiei sexuale, deci a energiei vietii. Practicantii acestei tehnici spun ca retinerea ejacularii aduce un plus de energie vitala in zilele care urmeaza.

PRACTICA

Stimularea libidoului este un prim obiectiv. Acupunctura si moxas (bastonase incalzite pe anumiti centri energetici) vor combate lipsa de vitalitate; masajele, uleiurile esentiale si exercitiile de qi-gong vor lipsi, pentru prevenirea „penelor“ ocazionale ale libidoului.

Practicile energizante chinezesti se aplica si in timpul actului sexual. Scopul lor este retinerea orgasmului. Pozitiile sau retentia ejacularii este „predicata“ numai in functie de varsta sau de starea de sanatate.

Aceste tehnici au fost rezervate multa vreme taoistilor initiati. Ele erau menite sa trezeasca constiinta din corpul energetic si erau alcatuite din exercitii si practici bine standardizate, mai ales din tactici respiratorii.

Dar perseverenta si rabdarea erau, de asemenea, mentionate. Barbatul se concentra pe canalul „central“, linia dreapta de sub perineu (cea dintre anus si organele genitale) si pe varful… capului. Era amintita necesitatea de a respira adanc in timpul actului, pentru relaxare.

INDIA: TANTRA SI SEXUALITATEA MISTICA

Originara din India, tantra yoga imparte cu filozofia chineaza aceeasi viziune asupra energiei. Bun venit in lumea celor care fac dragoste pentru a depasi sexualitatea. Nici aici, nici la chinezi nu e vorba de orgii sau de posturi exotice.

Este vorba despre a face sa dureze placerea pentru a amplifica energia vitala, dincolo de placerea sexuala: descoperirea partii divine din noi.
Mai mult ca oriunde, afectiunea, respectul reciproc si atentia intra in joc pentru a prelungi preludiul si, in cazul femeii, pentru a o lasa sa ia initiativa.

„Nu este simplu“, spune I., practicant tantra de patru ani, „trebuie sa-i lasi deplina libertate partenerei“. „Sa initiezi un barbat poate fi o mare placere“, spune M., partenera sa.

„Respiram cu intregul corp, fiind prezenti si deschisi la toate senzatiile“, spune Ovidiu Jumanca, psiholog si profesor de tantra la Asociatia Vivens. „Indicatia de baza este de a lasa «portile perceptiei» deschise.

Caci prima reactie este fuga. Sunt zone in fiinta noastra pe care nu vrem sa le simtim, de care ne ferim. Energia sexuala este captiva unei tesaturi spinoase de traume, temeri, prejudecati etc. Prin respiratie si perceptie subtila, constienta, intram in contact cu acest invelis.

Blocajele ce inchid traumele sunt dizolvate rand pe rand. Emotii de toate tipurile sunt eliberate: teama, durere, furie, regret, abandon.“

Cand ai intrat in contact cu nevrozele, cu tarele si blocajele tale, incepi sa il vezi cu adevarat si pe celalalt. Devii armonios, echilibrat, proiectiile ce te impiedicau sa ai o relatie autentica cu celalalt sunt eliminate.

Acum il cunosti, in sfarsit, pe celalalt. Si in acest moment sexul se transforma in altceva decat descarcare mecanica de tensiune. Doar dupa vindecarea traumelor si blocajelor se trece la urmatorul pas: intalnirea mai adanca cu nivelurile de constiinta si cu energiile pecetluite in noi…

DE CITIT:

Noaptea sexuala de Pascal Quignard

O culegere de reprezentari artistice asupra sexualitatii, insotite de comentariile poetice ale scriitorului.

Editura Humanitas Fiction, 2008

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top