Now Reading
Prima dată este oglinda întregii noastre vieți sexuale?

Prima dată este oglinda întregii noastre vieți sexuale?

Revista Psychologies
prima-dată-este-oglinda-întregii-noastre-vieți-sexuale

Copleșitoare, dezastruoasă, stresantă sau pur și simplu plictisitoare… Prima dată este diferită pentru fiecare dintre noi. Un lucru este, însă, sigur: cu toții ne vom aminti mult timp această primă experienţă. Aşadar, prima dată este doar o poveste amuzantă? Cât de mult ne va influența viața sexuală? Alain Héril, terapeut sexual, oferă câteva explicaţii.

O primă experienţă eșuată va compromite întreaga noastră viața noastră sexuală? Răspunsul este nu. Prima experienţă nu definește neapărat restul vieții noastre sexuale. Este cu siguranță o amintire greu de uitat; dar trebuie să ținem cont de câțiva factori care contribuie la construirea sexualității noastre: aceasta diferă de la bărbat la femeie și este influențată de nivelul dorinței și de sentimentul de succes.

Terapeutul sexual Alain Héril confirmă: „Este de la sine înţeles că prima dată este importantă în viața sexuală a fiecăruia. Cu toate acestea, nu o va condiționa în întregime. Este asemeni experienţei trăite de Cristofor Columb, când a descoperit America. Odată ce a pus piciorul în lumea nouă, a început explorarea, descoperirea. Este un moment important, însă este doar prefigurarea a ceea ce va urma, preambulul”.

Prima dată – punctul culminant al sexualității …

Este foarte greu să te detaşezi de această amintire. De fapt, de ce îi marchează pe atât de mulți? Pentru Alain Héril, „prima dată este o experienţă inițiatică”. Adesea, experienţa apare în perioada adolescenței târzii. Spre exemplu, în Franța, vârsta medie a primului raport sexual este de 17,4 ani pentru bărbați și de 17,6 ani pentru femei. În această etapă, tinerii încep să se autodescopere, dar să-i descopere și pe ceilalți. „Există în această primă experiență o căutare a autonomiei, mai presus de inițiere. Dintr-o dată, experimentăm lucruri legate de noi înșine, de propria noastră plăcere, dincolo de cea a celuilalt. Este descoperirea împărtășirii intimității”. Dintr-o dată, sexul nu mai înseamnă doar plăcere personală, masturbare. „Acesta este un moment definitoriu pentru aventura vieții și pentru construirea amintirilor sexuale. Prin urmare, este firesc să lase urme”.

Cu atât mai mult cu cât există și stresul necunoscutului, ca de fiecare dată când trăim o primă experiență. „Da, există presiune, care nu este doar socială, ci și internă și individuală. Ne punem adesea întrebarea: oare o să reușesc? Voi fi la înălțimea așteptărilor?», explică terapeutul sexual. „Nu există un manual de utilizare pentru aceste situații. Iar impactul emoțional al primului raport sexual este atât de puternic, încât este imposibil să fi întru totul pregătit pentru asta”.

Diferențe între bărbați și femei

Bărbații și femeile experimentează relațiile sexuale în același mod? S-a constata că 72% dintre femei sunt îndrăgostite de primul lor partener, comparativ cu 64% dintre bărbați. O altă mare diferență este aceea că doar 6% dintre femei ar avea orgasm cu ocazia primului lor contact sexual, față de 70% dintre bărbați! Însăși percepția asupra acestei prime relații diferă în funcție de sex. Pentru Alain Héril, „această diferență de abordare este influențată de percepția culturală și are legătură cu discursul public despre băieți și fete. Așadar, abordările vor fi diferite”.

Mai mult romantism în cazul femeilor și mai multă virilitate în ceea ce-i priveşte pe bărbați? Ipoteza poate părea ușor exagerată, dar este parțial adevărată, conform spuselor lui Alain Héril: „pentru băieţi, prima dată este momentul în care îşi confirmă că sunt cu adevărat bărbaţi. Deseori vor fi foarte cuceritori, uneori se vor comporta ca nişte prădători, în ciuda stresului resimţit”. Altfel spus, aspectul tehnic este foarte important în cazul bărbaților: frica de ejaculare prematură, de a nu reuşi, de a face ceva greșit, de a-i face rău partenerei, toate aceste griji apăsătoare pun presiune asupra primului raport sexual. „Tinerele, însă, cred adesea că primul iubit este bărbatul vieții lor și asociază această primă experienţă cu sentimente și relaţii puternice. Ceea ce este mai puțin întâlnit în cazul băieților”, adaugă terapeutul.

Nu se reduce totul la prima dată

Cum rămâne, însă, cu cea de-a doua, a treia sau a zecea oară? Reproducem, în mod inconștient, prima experiență? „Viața sexuală este dinamică”, spune terapeutul sexual. Deci, nu va fi aceeași la 16 şi la 40 de ani, indiferent cât de catastrofală sau de minunată a fost prima dată. „Sexualitatea este o experiență sau mai bine zis o acumulare de experiențe diferite. Nu urmează un şablon, nu este o reproducere identică a primelor noastre raporturi. Este un moment important, un început al vieţii sexuale, însă nu este unul fundamental”.

Dovada: una din două persoane regretă această primă experienţă. Cu toate acestea, jumătate din populație afirmă că este mulțumită de viața sexuală, „din fericire”, conchide Alain Héril. „Aşadar, nu ar trebui să acordăm prea multă importanță primului nostru act sexual, deoarece va genera un stres inutil. Sexualitatea este locul de întâlnire al plăcerii, bucuriei și descoperirii”.

Un articol scris de Solène Vestris

Traducere de Ana-Maria Cetăţean

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top