Now Reading
Trebuie sa-i invat pe soti sa negocieze

Trebuie sa-i invat pe soti sa negocieze

Revista Psychologies

CARIERA
Georgeta Niculescu este psiholog clinician specialist, formator in Psihoterapie Centrata pe Persoana. Este si Prese­dinte al Asociatiei de Sprijin, Consiliere si Protectie a Copiilor si Adolescentilor cu Tulburare Hiperchinetica cu Deficit de Atentie, la care se organizeaza intalniri lunare. 

Joi. O familie cu un baiat de 5 ani si 6 luni care se masturbeaza. Se gandesc mami si tati ca baiatul are probleme mari. Il pedepsesc, sunt atenti la comportamentul lui. Dupa ce le ascult plangerile le explic faptul ca este normal si la baieti si la fete, pentru ca ei isi descopera corpul. Se mira. Copilul, care tot timpul, de cand a intrat pe usa, a stat cu privirea plecata, ridica putin capul si zambeste indata ce eu termin explicatia. Probabil ca nu s-a mai simtit atat de vinovat. Ii zambesc si eu. Daca ar putea parintii sa-si aminteasca experientele copilariei proprii, poate ar fi mai usor sa inteleaga unele chestii…

Vineri.
Am in fata mea o mama cu un fiu de 9 ani. El are probleme la scoala si dureri de cap, fara o cauza fiziologica. De 2 luni baiatul sufera. Se pare ca durerea „ il ia“ inainte sa mearga la scoala. Mama este vorbareata si revoltata. „Doam­na, nu vrea sa invete, ii fac toate poftele, vreau si eu sa aiba rezultate bune…” Ma simt coplesita. „Dar parti bune are fiul dvs.?” o intreb. Se uita mirata la mine de parca nu ar intelege. Scoala e pentru ea cel mai important aspect si nu exista nimic altceva in viata copilului care sa conteze. Iar el, bietul, suporta greu. Singura modalitate de a arata cat ii este de greu e somatizarea – durerea de cap. Oare parintii mai vad si altceva in copilul lor decat un carnet de calificative?

Sambata. Familieee… Daca de-a lungul saptamanii totul este programat pe ore, acum am mai multa libertate. Seara asta e adjudecata: un film. Mai arunc un ochi pe un material de prezentat lunea viitoare la cursul de formare. Era sa uit! Mai am ceva de facut astazi: dulceata de piersici…

Duminica.
Somn mult, cafea cu amandina in Bucurestiul vechi. Ma bucur de amicii mei. Putin hedonism nu strica la casa unui psiholog….

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top