Now Reading
Tu cand te mariti?

Tu cand te mariti?

Revista Psychologies

Este o intrebare pe care ti-o arunca adesa unul sau altul. Mai ales daca ai trecut de 25 de ani. E momentul-cheie al „intalnirii“ cu rudele sau cu prietenii: palmele incep sa-ti transpire, zam­besti stramb si incepi sa cauti cu privirea iesirile din camera.

Asculta-ti inima, „data limita” nu exista
Inca din copilarie, sub impulsul educatiei, cele mai multe dintre fete si-au dorit sa fie sotii si mame inainte de orice, iar El trebuia sa fie „cam ca tata, doar ca mai tanar“… Si seara, cand adormeai, parca il si vedeai in fata ochilor.

Acesta este probabil cel mai adorabil vis al copilariei, cel in care copiii se vad preluand unul dintre rolurile parintilor lor. Pacat ca dureaza atat de putin!
Cu varsta, fiica va descoperi ceea ce noi numim cu mandrie prioritati, sex premarital, barbati si ca nunta ei poate astepta.

Ba, mai mult, aceasta va deveni una dintre variabilele vietii ei de adult. Brusc, nu mai trebuie sa se casatoreasca, exista exemple ca se poate si fara un sot iubitor, sau ca nu are cu cine, descopera ca varsta nu mai reprezinta o presiune (chiar daca toata lumea o va intreba cand te mariti, la un moment dat), ca rudele exista pentru a o hartui cu intrebari despre maritis, ca bar­ba­tilor le este teama de casnicie etc.

Lu­cru­rile se complica, iar tinerele care in trecut ar fi fa­cut „pasul cel mare“ la 19 ani fara sa se in­doiasca de alegerea lor sunt azi privite cu o spranceana ridicata. A te marita devine in ziua de azi o optiune ca oricare alta, ramane ca tu sa alegi.

Febra maritisului
Parca ratacite din alt timp, de cele mai multe ori neintelese de cele din jurul lor, provenite in general din familii traditiona­liste care incep sa adreseze intrebarea „Cand te mariti?“ chiar de la majorat si vad orice barbat ca pe o partida buna, fetele care vor sa se marite cu orice pret pentru a „intra in randul lumii“ si „a avea un rost“ sunt un paradox al unui timp in care varsta maritisului este impinsa catre 30 de ani, iar cariera ocupa primul loc.

Ele sunt cele pentru care idealul este familia si sunt dispuse sa sacrifice orice pentru aceasta. Departe de a fi o trasatura „negativa”, dorinta de a intemeia o familie este dincolo de toate o decizie foarte importanta, care implica multe responsa­bilitati. Insa obiectivele de genul „Ma casatoresc, fac doi copii pentru ca asa trebuie“ trebuie depasite sau dublate de un plan financiar rezistent.

Intemeierea unei familii nu ar trebui sa repre­zinte un scop in sine, pentru ca implica o dezamagire automata in mo­mentul in care vei vedea ca lucrurile nu sunt mai bune, lumea nu e mai amabila, salariul tau nu creste, seful tau nu isi schimba atitudinea doar pentru ca te-ai maritat.

Probleme financiare
Cu timpul, tot ce nu era neaparat legat de bani se reduce la un aspect destul de fri­vol: banii! Desi dragostea si casatoria sunt de cele mai multe ori despre altceva decat despre bani, desi exista si alte situatii, nu trebuie sa ignori acest aspect in numele iubirii si al gandului ca atata timp cat iubesti, nu discuti despre bani.

Din contra, este bine ca problema financiara sa fie discutata inainte de casatorie, pentru a fi da­ca nu rezolvata, macar cunoscuta. Inainte de casatorie, ar trebui discutate macar obiectivele financiare ale parteneri­lor. Este important de stiut ce loc ocupa cariera pentru fiecare dintre parteneri, care sunt o­biectivele lor si, mai important, cum vede ce­lalalt obligatiile financiare ale partenerului.

Studii la nivelul tarii
Conform unor sondaje, in anul 2002,16% dintre femeile sub 24 de ani si 58% dintre femeile cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani erau casatorite, fata de anii ’50 cand 42% dintre femeile sub 24 de ani si 82% dintre femeile cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani erau casatorite. In anul 2008 numarul casatoriilor a ajuns la 149,4 de mii, Romania se situeaza printre tarile europene cu o rata a nuptialitatii mai ridicata decat media europeana conform Institutului National de Statistica.

Fericirea in cuplu
Cei care traiesc in cupluri sunt mai fericiti. Este stiintific demonstrat de armate de cercetatori ca aceia care fac parte din cupluri sunt mult mai fericiti si mai to­nici. Omul nu este facut pentru a trai singur, iar singuratatea este destul de blamata in societatea din care facem parte, femeia singura este cea descrisa precum „saraca, nu a avut noroc“, iar persoanele singure sunt mult mai dispuse catre nevro­ze si depresii. Cuplul, sa ne intele­gem, cuplul sanatos, ofera siguranta si stabilitate, iti garanteaza un umar pe care sa plangi, razi sau pur si simplu sa pui capul atunci cand ai impresia ca viata ta ti-a luat-o inainte.

Mituri despre casnicie

  • Relatia ta se va imbunatati
    FALS. Daca exista lucruri care nu functioneaza in relatia ta, sa nu crezi ca oficializarea le va rezolva ca prin minune; casatoria schimba contextul, nu si problemele cu care te confrunti, ele vor avea doar alt cadru de desfasurare, iar problemele relatiei voastre vor deveni pro­blemele casniciei voastre.
     
  • Financiar, vei progresa
    FALS. Ar fi posibil, dar in acelasi timp s-ar putea sa nu. Daca te uiti in jurul tau vei vedea ca cele mai multe cupluri muncesc din greu pentru ca un cuplu are nevoie de bani la fel ca o persoana singura.
     
  • Tu si sotul tau veti imparti totul
    FALS. Crezi ca prietenul tau, devenit intre timp sotul tau, va fi brusc interesat de tot ce te pasioneaza pe tine? Parerea mea este sa nu te bazezi pe asta. Casnicia ta va merge mai bine daca iti vei pastra relatiile cu cei cu care imparti interese comune.
     
  • Alte lucruri se vor imbunatati
    FALS. Casatoria nu va face ca jobul tau sa fie mai interesant, ca mama ta sa fie mai intele­gatoare sau ca sora ta sa fie mai putin egoista. Toate acestea iti pot parea evidente, insa cele mai multe cupluri se asteapta ca dupa casatorie sa paseasca intr-o alta lume.

Parerea psihologului Cristina Calarasanu:
Astazi observam o inversare a conceptiei despre casatorie, in sensul ca generatia actuala de femei considera casatoria ca un pas ulterior in fata altor prioritati cum ar fi sa studieze, sa aiba o cariera, sa construiasca o relatie fata de generatia anterioara pentru care era o alegere sociala, insemna o recunoastere si un statut bine definit pe care nu se putea trece pentru ca acest lucru insemna „sa nu fii in randul lumii”. Casatoria marcheaza oficial o relatie si alegerea de a face acest pas este determinata de doi factori: unul social asa cum spuneam mai sus si unul psihologic, cu alte cuvinte o alegere determinata de factori din exterior si de factori din interior.
Astazi femeile se simt mult mai putin presate din punct de vedere social, au multe alte optiuni de a se afirma, au mai multa libertate si isi permit sa inteleaga ceea ce simt si cand este momentul potrivit ca o relatie sa devina oficiala. Pot lasa timpul necesar unei relatii pentru a se construi si pentru a vedea daca este suficient de matura, de solida sa se transforme intr-o casatorie.
Totusi, putem trece de la o extrema la alta si anume ca acest proces de a experimenta o relatie in mod liber, fara a-i da o forma si fara a crea angajamente sa se prelungeasca foarte mult, sa excluda socialul si modul in care se organizeaza societatea pentru a functiona echilibrat.

Foto: arhiva Edipresse.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top