Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

SUBCONSTIENT

Termen aparut in psihologia secolului al XIX-lea si prin care sunt desemnate fenomenele si insusirile psihofiziologice si psihice ce nu persista permanent in sfera constiintei dar pot pasi selectiv si cu usurinta pragul acesteia in raport cu imprejurarile.

Este un fel de constiinta latenta si potentiala, care este inferioara, dar coexista cu si deserveste constiinta clara.

Spre deosebire de sferele profunde ale inconstientului, subconstientul se afla in relatii de compatibilitate cu constiinta si este facil accesibila acesteia.

Fapt este ca subconstientul a fost calificat de S. Freud ca preconstient, iar in conflictul dintre constient si inconstient, s-a aratat ca subconstientul se situeaza pe pozitiile constiintei, participind la refularea pulsiunilor inconstiente. Acestea sunt filtrate prin subconstient si numai unele ajung la constiinta.

De asemenea, numai unele din formatiunile constiintei, fiind filtrate prin subconstient, ajung sa fie incorporate si transformate in sferele inconstientului.

In consecinta, desi subconstientul se prezinta ca rezerva si subsistem potential al constiintei si totodata ca postconstiinta si preconstiinta, iar pe de alta parte se prezinta ca un inconstient nonconflictual si transparent, nu avem motive sa integram acest subsistem in vreunul din cele doua sisteme polare, ci trebuie sa recunoastem existenta relativ autonoma a subconstientului ca termen sau modalitate mediatorie si tranzitorie intre constient si inconstient.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top