Now Reading
10 motive pentru a nu ramane prietena cu fostul

10 motive pentru a nu ramane prietena cu fostul

Revista Psychologies

Sa ramai cu un ex intr-o relatie de prietenie din motive gresite poate duce la ranirea ambilor. Pana la urma, exista un motiv pentru care fostul este fost.

 

Este adevarat ca pentru o perioada de timp, a fost o persoana semnificativa in viata ta si e de inteles de ce uneori ne agatam oarecum de acea relatie. Unii chiar reusesc cu succes tranzitia.

Chiar si asa, cercetarile arata ca fostii parteneri sunt mai putin potriviti in rol de amici decat prietenii de sex opus cu care nu ai fost intr-o relatie romantica.

Pentru ca sunt mai putin interesati de fericirea ta, mai putin suportivi, nu prea te poti baza pe ei si nici nu iti induc prea multa incredere. Ori, pe ce se bazeaza prietenia?

 

In functie de motivele prieteniei voastre, aceasta poate functiona sau nu. Iata de ce sa te feresti:

Aveti aceiasi prieteni.  Adevarul este ca daca prietenii sau chiar familia ar prefera sa ramai in relatii de amicitie cu un fost, sunt sanse sa faci acest lucru. Dar nu inseamna ca tu chiar trebuie sa faci asta.

Este foarte nobil din partea ta sa te gandesti sa accepti de dragul armoniei universale, dar daca acesta este singurul motiv, poate deveni o problema.

Ai dreptul sa te vezi cu prietenii tai fara sa fie si ex-ul prezent, asa cum este dreptul tau sa refuzi o invitatie daca stii ca va veni si el. Chiar daca iti este ok sa il intalnesti ocazional, nu inseamna ca trebuie sa deveniti prieteni. Poate fi dificil sa il vezi ca pe orice alta cunostinta a ta, cu atata istorie intre voi, dar cu timpul, aceasta se va disipa.

Iti pare rau pentru el. Daca tu ai initiat despartirea, iar partenerul tau nu a primit prea bine vestea, ultimul lucru pe care ai vrea sa il faci este sa ii refuzi si prietenia, nu?

Dar nu este datoria ta sa il ajuti sa depaseasca acest moment, ba chiar mai mult, poti sa il faci sa se simta si mai rau. Acum, poate iti cauta sprijinul , dar pe termen lung este putin probabil sa depaseasca momentul daca devine dependent de prezenta ta.

Daca vrei sa il ajuti, asigura-te ca este sprijinit de alte persoane semnificative din viata lui. Iar daca ii datorezi o scuza, fii cat mai autentica, nu exagera prea mult.

Vrei sa il urmaresti. Chiar daca esti convinsa ca relatia nu poate functiona, parca nu iti vine sa te bucuri ca ex-ul tau isi gaseste fericirea alaturi de altcineva.

Daca ramai in preajma vei fi mereu la curent cu viata lui sentimentala, poate chiar (tentant!) o vei influenta. Dar sa ii devii confidenta este nociv pentru amandoi pe termen lung, mai ales cand inca exista sentimente confuze.

Ca sfat, poti sa ii dai unfriend si de pe Facebook, stim ca vrei sa ii urmaresti pagina si cum nu te poti abtine, mai bine fa-ti o favoare si inlatura tentatia.

Te simti singura. Dupa o despartire este firesc sa simti o mare lipsa din viata ta sociala si va dura ceva timp pana cand sa umpli acest spatiu. Uneori, pare mai simplu sa te vezi cu fostul la un film sau o cina decat sa iesi in oras si sa cunosti oameni noi.

Evident, asta duce la o relatie gen on/off caracterizata printr-o satisfactie scazuta, lipsa iubirii, nesiguranta si probleme de comunicare. Este de inteles ca iti lipseste o relatie romantica, dar nu merita sa te amagesti cu un fost pentru un semi-confort de scurta durata. Apeleaza la prieteni si la familie.

Suferi de sindromul ”parca nu era atat de rau”. Daca nu esti complet satisfacuta de noua relatie, studiile arata ca sunt sanse mari sa incerci sa pastrezi legatura cu un fost. Pentru ca atata timp cat nu esti expusa constant la obiceiurile lui iritante, sunt sanse mai mari sa il idealizezi.

Capcana este ca atata timp cat te uiti peste gard si ti se pare mereu mai frumoasa privelistea din alta parte, nu vei fi niciodata multumita cu ce ai.

Prin urmare, daca ai nemultumiri legate de relatia prezenta, adreseaza-le partenerului tau si fii corecta cu tine, in primul rand. Daca intr-o situatie complicata incluzi si un ex, lucrurile doar se vor complica si mai mult.

Speri ca intr-o zi el se va schimba. Daca te-ai despartit de el pentru ca te-a inselat, sau poate pentru ca obisnuia sa bea peste masura, poate traiesti cu impresia ca va invata din greseli si va deveni partenerul pe care ti-l doresti.

Ramanand prieteni poate reusesti sa il ajuti sa faca schimbari. In anumite cazuri, speranta unei impacari poate motiva oamenii sa se schimbe.

Dar daca fostul intelege din prezenta ta ca nu este chiar atat de greu sa te recastige se va concentra mai mult pe a-ti demonstra ca s-a schimbat decat pe schimbarea reala. Esti pregatita pentru noi dezamagiri?

Il tii in preajma… pentru orice eventualitate. Varianta cinica, dar nu inexistenta, este aceea in care il vrei in preajma ta, pentru situatia in care nu vei gasi ceva mai bun.

Evident ca nu este un joc fair pentru el, dar nici pentru tine. Cand vine vorba de iubire, nu poti sa iti iei niste garantii. Uneori, pentru a deschide o noua usa trebuie sa o inchizi pe alta definitiv.

Nu accepta sa ii spui nu.  Poate tu nu vrei sa ramaneti prieteni, dar daca el vrea si nu te lasa deloc in pace? Cum spuneam anterior, ai tot dreptul sa refuzi acest lucru.

Asigura-te ca ii comunici clar sentimentele tale, iar daca lucrurile degenereaza, ia toate masurile necesare pentru ca tu sa te simti in siguranta. Ai grija si la un comportament deviant din partea lui, poate ajunge sa te caute impotriva dorintei tale sau sa te urmareasca. Sunt destule cazuri.

Inca te iubeste. Daca fostul partener inca te iubeste, in timp ce tu nu, este mai bine sa te distantezi. Sa petreci timp cu el poate fi flatant pentru tine (ne place sa fim adorati, nu?) dar pentru el este confuz, mai ales daca ii dai sperante false.

Chiar daca ii spui ca nu vrei sa fiti decat prieteni, poate sa nu fie suficient de clar. Fiecare vedem ceea ce ne dorim sa vedem, iar el va ramane alert la orice gest care poate semnifica afectiune. Redu la minim contactul si permite-i sa isi revina.

Inca il iubesti. Daca inca il iubesti cu siguranta esti foarte motivata sa ramaneti prieteni in speranta ca veti redeveni un cuplu, dar este o zona periculoasa.

Daca fostul nu vrea sa mai fiti impreuna probabil nu poti face nimic sa remediezi acest lucru. Sa incerci nu duce decat la dezamagiri si vei ajunge sa te simti chiar mai rau. Cauta sa iti petreci timpul cu prieteni care te fac sa te simti dorita si apreciata. Fostul tau partener nu se numara printre ei.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top