Now Reading
Aventura de-o noapte: pro sau contra?

Aventura de-o noapte: pro sau contra?

Aventura de-o noapte ți se pare condamnabilă? Sau mergi pe principiul „niciodată să nu spui niciodată”? Fiecare are dreptul și libertatea de a alege pentru sine. Iată avantajele și dezavantajele acestei experiențe.

Citește și:

O de la Orgasm. Femeile pot avea orgasm …nefăcând nimic. Nu e grozav?!

O de la Orgasm. Diferențele dintre bărbați și femei la capitolul sex

Aventura de-o noapte se referă la a întreține relații sexuale, o singură dată, cu o persoană pe care abia ai cunoscut-o și cu care nu îți mai dorești să păstrezi legătura.

Este un subiect controversat, învăluit în păreri diametral opuse: de la vechiul “e ceva inadmisibil și o femeie nu ar trebui să facă așa ceva” , la gândirea modernă, conform căreia trăiești o singură dată și ai voie să îți trăiești propria sexualitate așa cum îți dorești.

Ca orice alt lucru, aventura de o noapte are o serie de beneficii și o serie de dezavantaje.

 

Bărbații regretă ocaziile ratate și femeile decizia de a avea o aventură

Conform psihologiei evoluționiste, femeile sunt mult mai predispuse la a regreta o aventură de-o noapte decât bărbații, deoarece dezavantajele și riscurile sunt mai mari în cazul lor decât în cazul bărbaților.

Cu toate acestea, studiile nu pot prezice cum va răspunde fiecare individ în parte la o astfel de experiență, deoarece această reacție este influențată de o serie de factori, printre care, cât de confortabil te simți cu a face asta, momentul din viață în care te afli, statutul tău social și multe altele.

În funcție de momentul vieții în care te afli și de ceea ce îți dorești, aventura de-o noapte poate avea mai multe avantaje sau din contră, mai multe dezavantaje.

Aceeași experiență te poate ajuta la creșterea stimei de sine, pentru faptul că te face să ai încredere în tine, să te consideri atrăgătoare, să te simți dorită și liberă, sau poate avea efecte nocive, dacă simți că vrei mai mult, că îți dorești o relație dar simți că nu ești în stare să o ai, așa că te rezumi la sex ocazional, pentru simplul fapt că este mai ușor de obținut.

 

Distracție, experiență și libertate

Aventura de-o noapte are o serie de avantaje, altfel, care ar fi motivul pentru care este practicată de oameni?

Ai ocazia să experimentezi ceva nou, poți alege o persoană doar pentru că te atrage fizic, fără presiunea că acel om trebuie să întrunească o serie de calități, așa cum se întâmplă atunci când îți cauți un partener pentru o relație serioasă.

Un alt avantaj este faptul că poți să îți dai voie să fii exact așa cum îți dorești, să experimentezi, deoarece nu te interesează părerea celuilalt și cel mai probabil nu vei mai întâlni persoana respectivă.

Se știe deja că sexul are efecte benefice asupra sănătății fizice și mentale, așa că asta se aplică și la aventura de-o noapte: te vei elibera de stres, vei căpăta încredere în tine, te vei menține în formă și vei arăta mai tânără.

Aventura de o noapte reprezintă o modalitate ușoară de a te simți bine fără să te implici emoțional.

 

Există totuși și o serie de dezavantaje

Pe lângă dezavantajele bine cunoscute, care sunt probabilitatea contactării unei boli cu transmitere sexuală sau apariția unei sarcini nedorite există și o serie de dezavantaje la nivel emoțional și acestea apar, de regulă, atunci când tu nu ești ok cu ideea unei aventuri de-o noapte.

Când alegi să experimentezi o aventură de o noapte, trebuie să știi la ce anume te înhami, adică să fii conștientă că este o seară și atât.

Un mare dezavantaj apare atunci când femeia speră,  în secret, la ceva mai mult, are așteptarea ca bărbatul să o caute, să se mai întâlnească și cine știe poate chiar să ajungă să aibă o relație de cuplu, iar faptul că acest lucru nu se întâmplă îi provoacă dezamăgire.

Un alt dezavantaj, care impactează stima de sine și părerea ta despre tine, este atunci când faci asta pentru că nu crezi că poți obține mai mult.

Din păcate, în ultima perioadă, oamenii asociază dorința unei relații cu ceva rușinos și le este frică să spună că își doresc asta de teama că vor fi judecați sau răniți.

Astfel, femeile ajung să se mulțumească cu puțin și să recurgă la sex ocazional pentru că simt că nu sunt în stare să își găsească un partener de cuplu.

După cum spuneam și mai sus, propria ta părere despre persoanele care au aventuri poate schimba dramatic lucrurile.

Dacă faci asta pentru că îți dorești și crezi că e bine pentru tine probabil nu vei avea remușcări, în schimb dacă decizia aventurii vine pe fondul alcoolului consumat într-o seară de club sau la insistența prietenelor și crezi că ai făcut ceva greșit, probabil pe lângă riscul de a fi judecată de cei din jurul tău cu păreri mai conservatoare, te vei judeca și tu singură, îți va fi rușine cu ceea ce ai făcut și te vei simți vinovată.

 

Ia decizia potrivită pentru tine

Principiul liberului arbitru se aplică, bineînțeles, și atunci când vine vorba despre propria ta sexualitate. Ai dreptul să îți trăiești viața așa cum îți dorești și să iei propriile tale decizii.

Cu toate acestea, orice alegere presupune o serie de consecințe, așa că este important să le iei în calcul și să ți le asumi.

Astfel, dacă vrei să ai o aventură de o noapte, simți că te-ar ajuta și că te va face fericită… go for it!; dacă, în schimb, crezi că e ceva rușinos, îți dorești o relație și îți este teamă de a nu fi judecată… atunci mai bine nu o face.

Ceea ce este important este sa îți dai seama unde se încadrează propria ta părere în legătură cu acest subiect și să acționezi în conformitate cu aceasta.

A-ți asuma propriile decizii este calea spre o viață împlinită, sau așa cum spunea Mahatma Gandhi: “Fericirea este armonia dintre ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci” .

 

De Iulia Băltărețu, psihoterapeut și Psiholog Clinician

Tel.: 0740.083.432

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top