Now Reading
Ce gandesc mamele

Ce gandesc mamele

Am citit o carte minunata, se numeste Povesti cu scriitoare si copii, si vorbeste despre femei-mame, femei-ganditoare, femei-profesionisti. Pe cateva dintre cele care au contribuit cu texte la acest colaj minunat de confesiuni, le-am invitat sa vorbeasca despre rolurile lor diferite de-a lungul vietii.

 

Mihaela Ursa, scriitoare:„In primul rand, sunt mama“

„Am atat de multe euri, incat nici eu nu le mai stiu numarul: sunt si mama, si iubita, si fiica, si sora, si profesor, si cititor, si om care scrie despre ce citeste, si gradinar, si bucatareasa, si cine mai stie ce. Mai toate femeile pe care le cunosc, sunt asa.

Mi-ar placea sa stiu ca, intrand in toate pieile astea, reusesc sa fiu, «cea mai misto jucarie, cea mai vestita bucatareasa, cea mai iscusita infirmiera, cel mai complex dictionar, cea mai flexibila dansatoare, cea mai rizibila cantareata, cel mai talentat clovn». Odata, una dintre copilele mele mi-a spus ca am «mainile formate sa scrii la calculator si sa dai medicamente», si chiar asa e!

In primul rand, sunt mama, am spus-o si-n carte. Ma amestec cu scriitorii doar accidental si doar prin excesul de generozitate al celor care ma percep ca scriitor. Poate ca, dupa ce copiii vor pleca de langa mine, nu voi mai fi, in primul rand, mama – aud ca ti se poate intampla si asa.

Poate ca atunci voi citi mai mult si mai cu folos, voi scrie mai bine, voi inalta proiecte ca «o manastire-nalta, cum n-a mai fost alta», neintrerupte, de la prima linie pana la ultima tusa, voi avea cea mai frumoasa gradina si cea mai nastrusnica sera, voi dresa mai multi catei si voi coase rochii mai frumoase.

Poate ca voi calatori mai mult, voi picta pe peretii casei si voi avea mai mult timp pentru barbatul meu, pentru mine si pentru a ma intoarce pe mine si pe fata, si pe dos.

Sau poate ca nu. Daca o sa mi se intample totusi, stiu sigur c-o sa fie pentru ca fetele mele mi-au dat forta, energia, dragostea si inspiratia sa devin cea mai multipla personalitate.“

 

Viviana Musa Augusto, psiholog: M-am nascut a doua oara“

„Eurile mele adulte sunt doua: «Eu» cand eram in Romania si «eu» de cand am venit in Franta. Sunt foarte diferite. In ultima saptamana pe care am petrecut-o in Romania am aparut de trei ori la TV, la trei posturi diferite. Scriam articole saptamanal in diverse reviste sau ziare. Locuiam in Capitala, eram directoare de PR la o editura, asistenta universitara si vice-presedinta unei asociatii.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top