Now Reading
Cum invatam un copil sa iubeasca

Cum invatam un copil sa iubeasca

Revista Psychologies

In educatia copilului, cel mai important rol il joaca iubirea. Felul in care o demonstram si in care este perceputa, contribuie la devenirea lui ca adult. Iata cateva idei despre cum invatam un copil sa iubeasca, la randul lui.

 

Rolul de parinte-elev

Inca de cand se naste, copilul invata. Invata sa se acomodeze cu familia, sa isi recunoasca parintii, sa mearga, sa rada, sa se joace, sa ceara, sa intrebe, sa refuze si, nu in ultimul rand, invata sa iubeasca.

Iubirea ca sentiment unic in viata, are puterea de a aduce odata cu ea starea de bine, de liniste, de confort psihic si de stabilitate emotionala.

Aceleasi efecte le are iubirea si in viata unui copil, inca de la primele zile de viata si pana cand ajunge la maturitate. Parintilor li se atribuie astfel un rol dublu: rolul de parinte-elev.

Fiind intr-o continua schimbare generationala, parintii au nevoie sa invete sa isi asculte copiii. Sa le asculte parerile, mai presus de ceea ce au trait ei atunci cand au fost la randul lor copii si de ceea ce trebuie sa faca ei, in calitate de parinti, raportati la societate.

Iubirea se invata deci, si prin rabdare cu copiii nostri, in functie de personalitatile, trairile si nevoile lor. Astfel, pe parcursul anilor, copilul nostru o sa stie sa iubeasca, tocmai prin ceea ce a vazut si a primit de la parintii lui.

 

Cum se invata iubirea?

Iubirea se invata, ca si oricare alta deprindere fizica sau emotionala. Copilul tau iti daruieste iubire neconditionata, fapt ce te determina pe tine ca parinte sa crezi uneori, ca iubirea face parte din el si nu mai are nevoie de prea mult din partea ta.

Ei bine, se pare ca e nevoie de multa iubire aratata copiiilor, ca ei sa o poata invata si sa o poata darui mai departe.

Chiar daca se spune ca fiecare parinte simte cum trebuie sa isi creasca copilul, asculta-ti intuitia si invata in primul rand tu ca parinte sa iti iubesti copilul asa cum el vrea si cere, nu neaparat asa cum crezi tu ca e bine si corect.

De cele mai multe ori, realitatea e cea a copilului, nu a adultului, asa ca sa ii oferim creditul meritat.

 

Cand copilul mic devine mare

Cand copilul este mic, arata-i iubirea ta si ajuta-l sa o invete. Invata-l sa aiba curaj sa o exprime, sa o traiasca si mai apoi sa o daruiasca. Lasa-l sa aleaga cum isi traieste iubirea, ce vrea sa invete din experientele lui si ce doreste sa simta mai departe.

Gesturile mici duc la o deschidere a inimii, fie ca suntem copii sau oameni maturi. In primii ani de viata, ca si parinte, daca simti ca trebuie sa iti rasfeti copilul mai mult, sau sa ii lasi spatiu, fa acest lucru.

La fel si daca ti se pare ca 2 ore de somn dupa-amiaza ii sunt de-ajuns sau nu, daca vrei sa iesiti la plimbare mai des in aer liber sau sa aveti activitati educative acasa.

Jucati-va si experimentati lucruri noi, vorbeste-i mai des daca simti nevoia, sau lasa-l pe el sa se exprime liber. Iar daca vrei sa il imbratisezi sau sa il lasi pe el sa faca primul pas, fa-o. Nu exista manual al parintelui model, dar fii tu parintele potrivit pe care copilul tau il merita.

 

Puterea exemplului

Iubirea inseamna apropiere, insa nu numai cand copilul este mic. Atunci cand el creste, aceste gesturi mici din copilarie, o sa le repete singur, prin mimetism.

Pana la urma, imitam ceea ce ne place, nu-i asa? Iubirea poate fi primita si daruita, atunci cand copilul este pregatit. Ca si parinte, pune-l pe copil atunci cand este deja mare, fata in fata cu iubirea.

Poti face acest lucru prin imaginea relatiei parintilor lui, comportamentul general al familiei, momentele de afectiune care merita impartasite cu acesta si gesturile de reciprocitate.

Nu in ultimul rand, un rol important il joaca exemplele clare de respect reciproc, incredere, empatie, acceptare si iertare. Copilul, atunci cand creste, invata singur sa iubeasca si sa aleaga iubirea ca parte din viata lui, prin ceea ce vede in jurul sau.

Parintilor astfel, le revine sarcina sa fie deschisi, sinceri, onesti si iubitori. In final, iubirea inseamna si sanatate.

Un studiu realizat de curand, spunea ca iubirea este mai puternica decat orice forma cunoscuta a medicinei, pentru corpul uman. Un copil care este iubit, invata la randul lui sa iubeasca, deci sa aiba implicit o viata implinita, armonioasa, cu un traseu frumos conturat si echilibrat.

 

De Ioana Andreea Nitica, psiholog clinician

[email protected]

Tel. 0743.162.914

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top