Now Reading
Cum salvezi o relatie in care tu ai gresit

Cum salvezi o relatie in care tu ai gresit

Revista Psychologies

Odata ce esti interesat de cum iti poti salva o relatie in care tu ai gresit, un pas important, asumarea faptului ca ai gresit, este deja facut. Relevant este nu doar sa iti recunosti greseala ci sa accepti atat suferinta partenerului cat si demersurile pe care le ai de facut pentru a repara.

 

Reconstruirea cuplului

Pentru a pasi pe drumul reconstruirii relatiei de cuplu este nevoie de multa iubire, dedicare, rabdare si perseverenta. Primul pas este acela de gasi un moment potrivit in care sa-i spui partenerului ca vrei sa discuti despre ceea ce s-a intamplat.

Recunoaste-ti greseala, exprima-ti regretul si cere-i iertare. Chiar daca in primul moment nu-ti acorda iertarea, tu ai beneficiul de a te simti mai libera, de a renunta la orgoliu si a da un loc prioritar iubirii.

Partenerul stie ca iti pare rau si cand va fi pregatit, iti va acorda iertarea. In discutiile cu acesta, foloseste mesaje de tipul “Eu..”, prin intermediul carora sa realizezi o descriere obiectiva a situatiei, sa-ti exprimi emotiile, precum si dorintele tale referitoare la situatia respectiva.

De exemplu, “Am vazut ca te-a afectat mult greseala pe care am facut-o, de aceea ma simt vinovata si sunt foarte trista. Imi doresc mult sa gasim impreuna o solutie pentru a trece peste acest moment.”

 

Comunicare si comportament in cuplu

Spune-i ca ai vrea sa-ti povesteasca despre trairile lui, despre ceea ce simte. Asculta-l in mod real si valideaza-i emotiile. Nu minimaliza efectul greselii tale asupra partenerului spunandu-i ceva de genul “Dar, totusi, nu e chiar asa de grav!”.

Impactul comportamentului nostru asupra partenerului poate fi semnificativ mai mare decat ne imaginam noi, pentru ca este influentat de valorile partenerului, de istoria personala de viata si de asteptarile lui in viata de cuplu.

Apleaca-te cu atentie si asupra unui alt aspect: oare ce a fost in spatele comportamentului tau care l-a ranit pe partener? A fost o nevoie de-a ta nesatisfacuta? A fost vorba de nevoia de apreciere, afectiune, valorizare, autonomie sau despre o alta nevoie? Impartaseste-i si tu emotiile tale, folosind tot mesajele de tipul “Eu…”.

 

O noua sansa

Momentele de cumpana in cuplu pot fi si oportunitati de clarificare si armonizare: puteti discuta deschis despre valorile fiecaruia, despre ceea ce pretuiti in cadrul relatiei voastre.

Asculta cu atentie care sunt nevoile si dorintele partenerului si, in acelasi timp, spune-i si tu, cu mult tact, care sunt nevoile si dorintele tale.

Dupa ce ai facut o greseala si mai ales dupa ce ai vazut efectul acesteia asupra partenerului, pot aparea rusinea, vinovatia si nelinistea cu privire la viitorul vostru in cuplu. Aceste emotii pot conduce la scaderea stimei de sine sau chiar la retragere si izolare.

Este la fel de important sa-ti acorzi tie insati iertarea, pentru a merge mai departe. Asuma-ti responsabilitatea pentru ceea ce ai facut si, in acelasi timp, actioneaza pentru imbunatatirea situatiei.

Autoinvinovatirea te tine prizoniera intr-o situatie dificila, in timp ce asumarea responsabilitatii iti permite, de fapt, sa iesi din situatia dificila.

Aminteste-ti de perioadele fericite din cuplu, de ceea ce faceati atunci si va facea placere amandurora. Poti recrea atmosfera din acea perioada, avand grija in acelasi timp sa nu fortezi lucrurile si sa tii seama de ritmul partenerului.

Reconstruirea relatiei voastre sa fie ca o curgere lina, in acord cu nevoile si dorintele ambilor parteneri. Un rol important il joaca respectul pe care si-l acorda fiecare dintre voi siesi si celuilalt.

Cu multa disponibilitate si daruire, puteti “exersa” impreuna arta de a iubi, dand in acelasi timp dovada de capacitatea de a ierta si de compasiune. In acest fel, puteti depasi momentul dificil, avand si posibilitatea sa ajungeti la o mai mare intimitate in cuplu si la o relatie mai trainica.

 

Daniela Stanciu

Psihoterapeut

0745 089985

[email protected]

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: 123rf.com

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top