Now Reading
De ce depinde succesul intr-o casatorie

De ce depinde succesul intr-o casatorie

Revista Psychologies

Ce anume face ca un cuplu sa reziste pe termen lung? Care sunt secretele care transforma o casnicie intr-o constructie solida? Daca ar fi aparut ceva notabil ca raspuns la aceste intrebari, probabil ca spargea piata cartilor de psihologie. Dar nu se poate generaliza nimic. Insa exista cateva lucruri care apar constant in cercetari, cateva comportamente bune, care fac din doi indragostiti doi coechipieri pe termen lung.

Care sunt acesti factori care pre­zic succesul mariajului? Intr-un studiu prezentat pe larg in pre­sa americana, cercetatorii Olga Khazan si Randy Olson ni-i enumera pe larg.

 

In primul rand, absenta stresului financiar. Adica, daca nu ai bani, esti mult mai predispus sa divortezi. Problemele financiare sunt citate pe primele locuri la cauze de divort.

Alt factor ar fi prezenta copiilor. Oamenii care au copii se gandesc mai mult cum sa-si imbunatateasca relatia de cuplu, depun mai multe eforturi. Ca atare, e mai probabil sa reuseasca sa-si salveze casnicia, spre deosebire de cei care nu au copii si renunta mai usor.

Perioada petrecuta impreuna, inainte de a se casatori. Acesta este cam de trei ani, spun cei care studiaza problema. Sau mai mult. Adica o perioada destul de lunga pentru a se cunoaste, pentru a se vedea unul pe altul si in situatii stresante, de a se obisnui unul cu celalalt. Contrar miturilor comune, nu „fluturasii din stomac“ fac mariaje solide, ci perspectiva lucida asupra celuilalt, aspiratiile comune, cunoasterea reciproca, lucrurile discutate bine inainte…

Varsta. Cu cat cei doi sunt mai apropiati ca varsta, cu atat au sanse mai mari sa ramana impreuna. Daca diferentele de varsta sunt foarte mari (20 de ani, 30 de ani diferenta), perspectiva divortului este tot mai pregnanta.

Accentul pus pe aspectul fizic. Aceiasi cercetatori au aflat ca barbatii au sanse mari sa sfarseasca divortati daca alearga dupa femei frumoase si decid sa se insoare cu una din ele numai pe baza aspectului ei fizic.

La femei primeaza criteriul bunastarii. Ele vor sa se marite cu barbati puternici financiar. Dar, daca pun foarte mare accent pe milioanele din banca ale viitorului sot, e posibil sa ajunga la divort mai repede decat daca nu le pasa cat castiga jumatatea.

Un criteriu surprinzator: amploarea nuntii! Cu cat e mai mare si mai planificata, cu rude de toate gradele, cu atat este mai probabil ca cei doi miri sa evite divortul. Si, musai, un sejur in luna de miere!

Ce reiese de aici? Care sa fie firul rosu care uneste toate aceste criterii ale mariajelor pe termen lung? Cercetatorii ii spun „intentionalitate“. Adica sa vrei sa te casatoresti si sa o faci metodic, cu mintea lucida. Mariajele pripite si nascute din febra sentimentala nu prea tin.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top