Now Reading
De ce sotul nu mai vrea sa faca sex dupa nasterea bebelusului

De ce sotul nu mai vrea sa faca sex dupa nasterea bebelusului

Revista Psychologies

Scaderea libidoului barbatului a fost asociata frecvent cu venirea pe lume a bebelusului, insa acest fenomen este precedat in multe cazuri de o crestere a energiei sexuale a ambilor parteneri, in ultimul trimestru de sarcina.  Cu toate astea, iata de ce viata amoroasa are de suferit dupa aparitia micutului.

Barbatul nu poate ramane indiferent la comportamentul femeii de langa el, iar mesajul pe care  aceasta i-l transmite este ca noul sau rol este cel de mama.

Pentru un barbat care poate nu a depasit legatura afectiva si psihologica imatura cu propria mama, noul rol al partenerei sale il poate bulversa, si dintr-un motiv de adaptare sau dintr-un confort interior pe care l-a cautat intotdeauna ii este mai usor sa se raporteze la femeia de langa el ca la o mama.

Multi barbati dupa nasterea copilului, ii se adreseaza sotiei cu  “mama”. Uneori, jocul acesta al alinturilor in familie poate avea consecinte nebanuite: cu mama nu am voie sa intretin relatii sexuale. Este incestuos, rusinos, iar mama nici nu ma atrage din punct de vedere sexual.

Mama nu poate fi un obiect al placerilor. Ea poate oferi hrana, grija, atentie, poate avea asteptari de la mine, are voie sa ma certe, sa se supere, dar in niciun caz nu-mi poate starni interesul sexual.

Responsabilitatea este a ambilor parteneri. Femeia sa nu isi uite rolul de sotie/iubita, iar barbatul sa isi respecte partenera si sa o  priveasca ca pe o femeie, rolul de mama avandu-l doar in relatie cu copilul lor.

Felul in care cei doi isi vor intelege si asuma rolurile va marca si devenirea ulterioara a copilului si identitatea lui sexuala. Copilul, chiar din primii ani de viata trebuie sa-si vada parintii ca fiind parteneri si avand intre ei o legatura altfel decat o au in relatie cu el.

Un baiat care isi vede tatal tratandu-si partenera ca pe o mama va invata ca rolul prioritar al unei femei este cel de mama. Fata va intelege ca nu poate obtine atentia si iubirea unui barbat decat din rolul de mama.

Rolurile si stereotipurile familiei traditionale au suficiente  neajunsuri, pe care generatiile tinere le-au inteles, iar momentul schimbarii si al asumarii responsabilitatii in viata de familie este al nostru, al celor care traim experienta intemeierii unei familii acum, sau ne pregatim pentru ea.

Daca ne imaginam familia ca fiind un trinughi, atunci vom intelege de ce fiecare dintre membrii este legat  de ceilalti prin relatii diferite, iar aceste laturi nu trebuie confundate pentru ca intr-o viata de familie sanatoasa ele nu se suprapun niciodata.

 

Autor: psiholog Minodora Asiminei
[email protected]

Foto: New family house

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top