Now Reading
Decizii bune pe care trebuie să le iei în cuplu

Decizii bune pe care trebuie să le iei în cuplu

Fiecare etapă din viața unui cuplu presupune anumite decizii. În funcție de ele, cuplul poate înflori sau se ajunge la despărțire. Evaluează-ți corect relația amoroasă și vezi ce ai de făcut.

Citește și:

Limitele prieteniei in relatia de cuplu

4 indicii ca relatia ta de cuplu merita salvata

Sally Connolly, este o psihoterapeută cu experiență de peste 30 de ani în lucrul cu familii, cupluri și relații, iar ea identifica 4 etape în relația de cuplu.

Iar în fiecare dintre aceste etape apar un set de decizii specifice. Practic, conștient sau mai puțin, ne reevaluăm periodic relația și partenerul. Și este chiar firesc să o facem.

Să nu uităm că nevoile și așteptările ni se pot schimba. Iar ceea ce părea suficient într-o anumită etapă a relației (sau a vieții) poate trece în plan secundar mai târziu. Și ne trezim că trecem de la iubire la despărțire sau, în cazuri fericite, la o altă etapă a relației.

Uneori, aceste etape durează mai mult, dar din păcate, unii dintre noi nu procesează fiecare etapă ca pe o ocazie de dezvoltare personală, dar și a cuplului.

 

Etapa 1: întânirea și… atracția

Toate relațiile încep de undeva. Fie mătușa ta a avut mână bună când ți l-a prezentat pe nepotul vecinei, fie l-ai găsit tu online sau la o petrecere.

Este momentul în care profiți de mijloacele pe care le ai la dispoziție (on-line, ai grjă, informația e distorsionată) pentru a-l cunoaște mai bine pe celălalt.

Există interes? Există curiozitate? Există atracție? Atunci veți duce relația mai departe.

 

Etapa a doua: Curiozitate, interes și… îndrăgostire

Evident atracția devine mai puternică acum, iar aici de regulă, pentru ca lucrurile să decurgă ușor, există un principiu numit cuplare asortativă. Respectiv parteneri care sunt asemănător de atrăgători fizic, vor fi… interesați unul de celălalt.

Bineînțeles, nu este singurul principiu de cuplare. Nevoile, așteptările, lista de valori și credințe personale joacă un rol important. Motiv pentru care, vedem și cupluri în care nivelurile de atractivitate sunt… evident diferite.

Tot în această etapă suntem mai dispuși să trecem cu vederea anumite diferențe. Fie ne așteptăm ca ele să nu fie majore, să fie trecătoare, să poată fi schimbate sau, pur și simplu, creierul nostru îndrăgostit și puternic endorfizat, refuză să vadă realitatea. Da, nu ne dorim aceleași lucruri în viață, dar uite cât de frumos zâmbește…!

Fiecare dintre noi face eforturi să îl impresioneze pe celălalt, să arate cea mai bună versiune a sa, iar conflictele apar rareori.

Așadar, în loc să fim atenți și să ne întrebăm „este aceasta persoana potrivită pentru mine?” suntem mult mai interesați de „ce pot face ca să mă placă?”. Și facem asta timp de 3-4 luni, în funcție de nivelul de maturitate, experiența personală sau cunoașterea de sine. Și este ideal dacă la finalul ei, dacă nu chiar pe parcurs, să răsară și întrebarea: este ceea ce îmi trebuie?

Pentru femei tot acum apare nevoia de a ști în ce direcție merge relația. Iar aici important este timpul pe care trebuie să ni-l acordăm, fără să încercăm să grăbim lucrurile sau să… sărim peste etape.

 

Etapa a treia: formarea cuplului

Deja s-au calmat hormonii, ne cunoaștem sexual destul de bine și… a venit momentul pentru evaluări mai profunde și construirea unei legături mai puternice. Încrederea a devenit mai puternică și deja ne împărtășim informații intime.

Măștile coboară și nu mai suntem atât de interesați să ne dezvăluim cea mai bună versiune a noastră ci… adevărata noastră versiune. Pe care, evident, o dorim acceptată.

Este momentul în care observăm diferențele, slăbiciunile, vulnerabilitățile și defectel. Totodată acum, ceea ce era un obicei „haios” al celuilalt, poate deveni „o chestie iritantă”.

Începem să observăm că noi suntem organizați, iar celălalt împrăștiat, că unul are nevoie mai mare de libertate, că celălalt este mai zgârcit… etc. Acum, fie ne plângem, fie încercăm să abordăm problema și să găsim soluții.

În această etapă, în care cei doi parteneri se comportă mult mai natural, se conturează mai bine întrebarea „în ce direcție merge relația?”. Iar dacă femeia (pentru că ea este prima preocupată de întrebare) forțează răspunsurile de la partener, apar probleme reale în cuplu.

Fiecare dintre partener trebuie să își asculte vocea interioară și să găsească varianta cea mai potrivită de a discuta propriile gânduri și sentimente, fără a pune presiune pe „angajamentul” în cuplu.

 

Etapa a patra: angajamentul în  cuplu

Deja ar trebui să ne cunoaștem destul de bine partenerul, în special în privința valorilor, credințelor, așteptărilor și obiectivelor pentru viitor. De asemenea, ne cunoaștem reciproc atât prietenii cât și familiile.

Este momentul comunicării deschise și sincere, în care discutăm atât prezentul cât și viitorul nostru împreună. Vrem copii? Când? Cum ne gesionăm finanțele? Dar carierele? Ce ne dorim pentru viitor?

Diferențele sunt normale și fiecare dintre noi învățăm să le gestionăm, cunoscându-ne astfel mai bine atât pe noi înșine, cât și relația din care facem parte.

Totodată, acum este momentul în care constatăm dacă facem sau nu parte dintr-un cuplu cu inteligență emoțională. Iar acest lucru este foarte important întrucât, în această etapă, relațiile pot să se destrame. Ceea ce, pe termen lung, este o decizie mai sănătoasă decât o căsătorie urmată de divorț.

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top