Now Reading
Despărțire: Motivele pentru care relațiile de cuplu nu mai sunt de durată

Despărțire: Motivele pentru care relațiile de cuplu nu mai sunt de durată

Nu ne mai mirăm deloc când auzim de o nouă despărțire. La rândul nostru, am avut parte de destule. Suntem mai uimiți să auzim de relații de durată, care par o raritate. Iată din ce motive cuplurile nu mai durează.

Citește și:

5 motive pentru care un bărbat se retrage dintr-o relație de cuplu abia începută

Crezi că știi ce preferințe sexuale are partenerul tău? Mai încearcă…

În ziua de azi, auzim din ce în ce mai rar de relații de cuplu de lungă durată. Despărțirea și divorțul au ajuns un lucru atât de comun, încât atunci când aflăm de oameni implicați în relații de cuplu de lungă durată ni se pare incredibil și nemaiîntâlnit, ca să nu mai vorbim de cele pe viață.

 

Comparația cu ceea ce vedem la ceilalți pe rețelele de socializare

Oamenii își compară relațiile cu ceea ce văd pe rețelele de socializare. Ei nu privesc  imaginea de ansamblu și nu realizează că ceea ce văd reprezintă, de fapt, doar o mică parte, o iluzie.

Nimeni nu postează poze ale momentelor dificile și ale încercărilor din relație ci doar pe cele bune, zâmbete, ieșiri, excursii.

Comparându-ți constant relația de cuplu, ajungi să crezi că a ta nu este suficient de bună și să tânjești după ceea ce vezi la alții.

Mai ales că această comparație ia de obicei o formă negativă: “ei fac și noi nu, el îi cumpără și tu mie nu”. Fiecare relație este diferită și nicio relație nu este perfectă, în ciuda aparențelor de pe rețelele sociale.

 

Asocierea compromisului cu ideea a fi slab

Am ajuns să credem că a lăsa de la noi, a face lucruri pentru persoana iubită și a face compromisuri este o dovadă de slăbiciune, așa că renunțăm la lucrurile care îi plac partenerului și vrem ca totul să fie fix după dorințele noastre.

Tot strâns legat de ideea de compromis este și faptul ca oamenii se așteptă ca o relație sa meargă de la sine, auzi în jur că atunci când întâlnești bărbatul ideal, totul va merge ca pe roate.

În realitate, chiar dacă ne potrivim cu cel de lângă noi, tot va trebui să ne implicăm, să construim și să lucrăm pentru a putea avea o relație împlinită, în care ambii parteneri să fie satisfăcuți și fericiți.

 

Lipsa comunicării

Vrem ca partenerul nostru să știe ceea ce ne dorim, ceea ce avem nevoie fără să îi comunicăm. Ne așteptăm ca el să citească în globul de cristal și să acționeze în conformitate cu ceea ce ne dorim.

Acest lucru devine și mai intens atunci când relația nu mai este la început și spunem lucruri precum: “Suntem împreună de 3 ani de zile, cum de nu știe ce mă face fericită, cum de a făcut așa ceva, deși știe foarte clar că mă deranjează? ”.

 

Căutarea unui singur vinovat și neasumarea responsabilității

O relație presupune două persoane, unde fiecare are partea lui de responsabilitate, în ceea ce privește relația.

Tendința de a da vina pe partener, spunând că e numai din cauza lui, că el a greșit și că el este cel care trebuie să se schimbe, atunci când intervine o situație problematică, duce de cele mai multe ori la o relație disfuncțională și în cele din urmă, la despărțire.

Important este să nu se caute un singur vinovat, ci ambii parteneri să reflecteze la ceea ce ar putea să facă ei diferit pentru a putea depăși problema în cauză.

Astfel, dacă simți că omul de lângă tine este cel potrivit și vrei sa menții relația de cuplu, îndreaptă-ți atenția asupra propriei relații și nu o compara cu ceea ce vezi pe rețelele de socializare. Amintește-ți că acolo este doar o mică parte din ceea ce înseamnă relația altora și reprezintă exclusiv partea bună.

Concentrează-te pe propria relație, apreciază părțile bune ale acesteia și ale partenerului, încearcă să îmbunătățești lucrurile care nu merg așa de bine și nu uita să îi comunici partenerului ceea ce apreciezi la el, în loc să îi reflecți constant doar ceea ce nu face bine și ceea ce te nemulțumește.

Învață să faci compromisuri sănătoase, adică acele compromisuri care nu contrazic valorile tale de bază. O relație este despre negociere, unde fiecare partener vine cu propriul set de așteptări, dorințe și experiențe și unde cheia este să faceți un set comun, ținând cont de nevoile amândurora.

Asumă-ți partea ta de responsabilitate în relație, recunoaște că și tu ai contribuit la apariția unei anumite probleme și discută cu partenerul despre cum puteți remedia lucrurile.

Comunică-i deschis persoanei de lângă tine nevoile, dorințele, emoțiile și așteptările tale. Este important să spui aceste lucruri din timp și să nu aștepți ca ele să degenereze.

Atunci când alegi sa nu spui ceea ce îți dorești să transmiți, din diferite considerente, vei ajunge, cel mai probabil, să răbufnești și să nu poți să comunici asertiv, iar, comunicarea, în loc să fie productivă și benefică, va conduce la ceartă și discuții aprinse.

 

De Iulia Băltărețu, psihoterapeut și Psiholog Clinician

Tel.: 0740.083.432

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top